• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.12.2023

15:30

Bela krvna zrnca ukazuju u kakvom je stanju organizam! Evo u kom slučaju je virus, a kada rak ili srčani udar

Freepick

Zdravlje

Bela krvna zrnca ukazuju u kakvom je stanju organizam! Evo u kom slučaju je virus, a kada rak ili srčani udar

Podeli vest

Mnogi ne znaju na šta ukazuju povišeni, a na šta sniženi leukociti, a imaju veoma važnu funkciju.

Bela krvna zrnca ili leukociti su krvne ćelije i imaju višestruku funkciju. Načešće se navodi imunološka, uloga u odbrani od bolesti. Naime, glavni zadatak leukocita je odbrana organizma od stranih, opasnih napadača. To su prvenstveno mikroorganizmi, ali i mnoge otrovne stvari.

Na laboratorijskom nalazu označena su kao WBC, njihov nivo izuzetno je važan za postavljanje gotovo svake dijagnoze i smatraju se osnovom ljudskog imunog sistema.

Foto: Freepick

 

Mogući uzroci povišenog broja leukocita, koji nemaju veze s bolestima:

- Nivo belih krvnih zrnaca može da skoči nakon obroka; zato se krv vadi na prazan stomak.
- Fizički napor takođe izaziva skok leukocita, zato se krv vadi ujutro, nakon odmora. Čak se preporučuje ako ste se penjali uz stepenice, da se pre vađenja krvi odmorite bar 15-20 minuta, kako bi izmeren nivo leukocita bio validan.
- Stres i ekstremna promena temperature uzrokuju skok leukocita.
- Kod žena se bela krvna zrnca javljaju u povećanom broju pred menstruaciju, kao i na kraju trudnoće i tokom porođaja.
- Broj leukocita može da zavisi od raspoloženja, ishrane, kvaliteta sna.

Povišeni leukociti i bolesti

Kada se u krvi izmeri više od 8.000 leukocita po milimetru kubnom, lekari to već smatraju alarmom koji ukazuje da se nešto dešava u telu, odnosno da se leukociti množe kako bi se izborili s nekom bolešću. To može biti akutna infekcija, zapaljenje, ali i trovanje hranom, lekovima.

Na sledeća stanja može da ukazuje povišen nivo belih krvnih zrnaca:

- virusna, bakterijska ili gljivična infekcija (pneumonija, tonzilitis, sepsa, meningitis, upala slepog creva, zagnojeni čir, poliartritis...)
- trovanje, krvarenje, giht
- postoperativni tok, srčani udar, pneumonija
- bolesti bubrega i slezine
- akutna i hronična anemija
- rak u razvoju.

Ako telo proizvede između 20 i 500 hiljada leukocita, najverovatnije je u pitanju neka bolest krvi, tuberkuloza, agresivni tumori. Kada broj pređe 50.000, bela krvna zrnca često upućuju na leukemiju.

Foto: Freepik.com

 

Nivo leukocita ispod proseka

Nizak nivo belih krvnih zrnaca može da ukazuje na virusne i bakterijske infekcije (poput gripa, hepatitisa, sepse, rubeola, malarije, zauški, virusa side), reumatoidni artritis, otkazivanje bubrega, posledice zračenja, neke vrste leukemije, probleme sa koštanom srži, anemiju.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija