• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2024

23:20

Slab imunitet je glavni krivac zašto ste često bolesni! Evo kako da ga ojačate

Shuterstock

Zdravlje

Slab imunitet je glavni krivac zašto ste često bolesni! Evo kako da ga ojačate

Podeli vest

Bolesti disajnih puteva su čest problem u poslednje vreme, a farmaceut Navin Khosli je otkrio nekoliko trikova kako da ih izbegnete.

Da li se osećate kao da ste stalno bolesni? Šta god da je u vazduhu u ovom trenutku, čini se da tegobama nema kraja jer čim prebolite jednu, skoro vas odmah pogodi druga.

Farmaceut Navin Khosli upozorava da stalne bolesti mogu u velikoj meri uticati na kvalitet našeg života, ali i na naše mentalno zdravlje.

Najveći problem je slab imunitet, zbog čega smo skloni čestim oboljenjima. Neki ljudi imaju veću predispoziciju da lakše dobiju infekcije, a to može biti povezano sa vašim okruženjem.

Foto: Shuterstock

 

 

Postoji nekoliko načina kako možete ojačati vaš imunitet, a toliko su jednostavni da s njima možete početi već danas:

Smanjite potrošnju prerađene hrane

Ako je proizvod modifikovan do te mere da se ne može prepoznati, to znači da nije dobar za vas i da je najbolje da ga se klonite.

Možete se počastiti s vremena na vreme, ali osnovu vaše ishrane treba da čine prirodni sastojci poput povrća, voća, mahunarki, žitarica i orašastih plodova.

 - Birajte one bogate vitaminom C, kao što su citrusi i proteini koji se nalaze u mesu i mlečnim proizvodima - savetuje farmaceut Navin Khosli.

Foto: Shuterstock

 

 

Vežbajte redovno

Redovno vežbanje će ojačati vaš imuni sistem, pa ne bi bilo loše da ga uvedete u svakodnevni život. Korisno je čak i ako je to samo petominutna vežba.

Protok krvi i hormoni sreće važni su i za fizičko i za mentalno zdravlje, a takođe je važno zapamtiti da vežba ne mora da bude težak posao koji vas u startu odbija.

Pronađite nešto što volite da radite. Bilo da se radi o plesu, šetnji psa, klizanju ili samo redovnom vežbanju u teretani.

Smanjite stres

Morate ozbiljno da se pozabavite količinom stresa koju imate, jer će njegovo smanjenje učiniti čuda kada je u pitanju jačanje vašeg imuniteta.

 - Možete smanjiti stres meditacijom, pravim pauzama, bavljenjem zabavnim aktivnostima, provođenjem vremena sa svojim voljenima i još mnogo toga - rekao je za Metro farmaceut Navin Khosli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija