• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.01.2024

16:00

Nutricionisti tvrde da je ovo najzdravije voće! Smanjuje upale, dobro je za srce i mozak i poboljšava raspoloženje

Pixabay

Zdravlje

Nutricionisti tvrde da je ovo najzdravije voće! Smanjuje upale, dobro je za srce i mozak i poboljšava raspoloženje

Podeli vest

Nutricionisti su se složili da su borovnice najzdravije voće, koje može mnogo da doprinese zdravlju, ako ga redovno konzumirate.

Kad god posegnete za komadom voća umesto ultra-prerađenim slatkim poslasticama, učinili ste veliku stvar za svoje zdravlje. Voće je prirodni slatkiš, a naučno je dokazano da njegovo redovno konzumiranje koristi zdravlju na mnogo načina, piše Yahoo.

Nutricionistkinje Elisija Kartlidž i Kristi Rut se slažu da su, iako svo voće ima nutritivne prednosti, borovnice definitivno  najzdravije.

- Borovnice se nalaze visoko na listi najzdravijeg voća jer su prepune raznih hranljivih materija – pre svega antocijana i polifenola, koji su moćne fitokemikalije - kaže Rut.

Foto: Pixabay

 

Kartlidž se slaže sa tim. Ona je dodala da antocijanini u borovnicama smanjuju upale u mozgu, kao i da podržavaju pamćenje, spoznaju i raspoloženje.

To ih čini odličnom hranom za zdravlje mozga.

Antioksidansi u borovnicama su takođe dobri za kardiovaskularno zdravlje.

Naučna istraživanja pokazuju da je redovna konzumacija borovnica povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, kao i održavanjem zdrave telesne težine i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Foto: Shutterstock

 

 

Kartlidž kaže da su borovnice dobre i za zdravlje creva.

 - Fitokemikalije koje se nalaze u borovnicama služe i kao hrana za korisne bakterije u crevima, dok njihov sadržaj vlakana dodatno pogoduje zdravlju creva - objasnila je ona.

Dodala je da borovnice takođe sadrže vitamin C i mangan , koji podržavaju imunološko zdravlje i koji su odlični izvori vitamina K , koji podržava zdravlje kostiju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija