• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.02.2024

21:00

Dok spavate snom pravednika iz ovoga vreba koktel znoja, gljivica i bakterija! Rešenje je jednostavno

Shuterstock

Zdravlje

Dok spavate snom pravednika iz ovoga vreba koktel znoja, gljivica i bakterija! Rešenje je jednostavno

Podeli vest

S obzirom na to da spavate na istoj jastučnici svake noći, bakterije i gljivice mogu da se prenesu na kožu i uzrokuju infekciju, iritaciju ili akne.

Ako posteljinu ne perete redovno, a pogotovo jastučnice, one mogu da budu pravi izvor bakterija. Stručnjaci napominju da tako neoprane stvari često izazivaju razne alergijske reakcije.

- Grinje nisu jedine koje mogu da izazove probleme. Na jastučnicama se nalazi "koktel znoja, sebuma i mrtvih ćelija", a sve to može da stvori brojne probleme s kožom. Dok spavamo, gubimo tečnost znojenjem, a veliki deo toga se odigrava u gornjoj polovini tela, grudima i glavi, i tim procesom izbacujemo toksine iz tela - objašnjava dermatolog Endi Milvard.

Masna kosa i koža

S obzirom na to da spavate na istoj jastučnici svake noći, bakterije i gljivice mogu da se prenesu na kožu i uzrokuju infekciju, iritaciju ili akne. Zato je važno da menjate i perete jastučnice redovno, makar jednom na nedelju dana.

Foto: Shutterstock

Ako imate masnu kosu ili kožu, jastučnice perite par puta nedeljno

- Ukoliko imate masnu kožu, trebalo bi da menjate jastučnice češće nego oni koji nemaju takav tip kože. To važi i ako imate dugu kosu ili kosu koja se brzo masti jer se na njoj zadržavaju toksini iz vazduha koji se prenose na jastučnicu, a zatim na lice - objašnjava dermatolog.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija