• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.03.2024

16:11

Umro od predoziranja vitamina koji Srbi piju masovno! Lekari jasni: Ovo može da bude fatalno!

Shutterstock

Zdravlje

Umro od predoziranja vitamina koji Srbi piju masovno! Lekari jasni: Ovo može da bude fatalno!

Podeli vest

Preminuli je imao najveći mogući zabeleženi nivo vitamina D u svom telu.

Dejvid Mičener, 89, preminuo je u predgrađu Londona, u Engleskoj, nakon što je uzimao visoke doze suplementa vitamina D devet meseci pre svoje smrti.

Članovi lokalne medicinske zajednice sada koriste priliku da upozore javnost na rizike uzimanja uobičajenog suplementa, čiji se rizici, kako kažu, često ne pominju. Vitamin D se masovno koristi i u Srbiji, a naročito je bio popularan u doba korone. 

- Nije bilo upozorenja na pakovanju niti u uputstvu o detaljima i specifičnim rizicima ili neželjenim efektima uzimanja vitamina D - napisao je dr Džonatan Stivens u svom zvaničnom izveštaju.

- Prema mom mišljenju postoji rizik da će u budućnosti ponovo biti slučajeva smrti ukoliko se ne preduzmu mere.

Foto: Shuterstock

Lekari apeluju da se više govori o nuspojavama

Preminuli je imao najveći mogući zabeleženi nivo vitamina D u svom telu. Testovi urađeni nakon smrti pokazali su da je nivo vitamina bio 380, što je "maksimalni nivo koji laboratorija može da zabeleži". Harvard medicinska škola preporučuje odraslima da održavaju nivo od 30 da bi bili sasvim supstituisani ili pokriveni, prenosi Nypost.

Što se tiče doze, 600 međunarodnih jedinica (IU) je preporučena količina za većinu odraslih.

Uzimanje 60.000 ili više IU dnevno tokom nekoliko meseci može da izazove predoziranje, prema klinici Maio.

Pridružene bolesti

Mičener se prvi put u bolnici pojavio sa hiperkalcemijom, odnosno velikom količinom kalcijuma u ​​telu. Sudeći prema klinici Maio, ovo stanje je obično izazvano visokim nivoom vitamina D.

Višak vitamina D nije bio jedini navedeni uzrok smrti - lekar je takođe okrivio kongestivnu srčanu insuficijenciju, hroničnu insuficijenciju bubrega, hiperkalcemiju i ishemijsku bolest srca - kada krv više ne teče efikasno do svih organa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija