• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.07.2020

15:20

I SLOVENCI U ČABRU! Budžetski deficit skoro 2 MILIONA EVRA, korona kriva za skok rashoda!

Balkan

I SLOVENCI U ČABRU! Budžetski deficit skoro 2 MILIONA EVRA, korona kriva za skok rashoda!

Podeli vest

Slovenački budžetski deficit je dostigao u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi evra, što je posledica pada prihoda i povećanih rashoda usled pandemije Kovid-19, objavilo je danas Ministarstvo finansija Slovenije


Korona kriza se jako odrazila na prihode, koji su u prvih šest meseci iznosili 4,3 milijarde evra i bili 15,5 posto manji nego u istom periodu prošle godine kada je državni budžet bio u suficitu od 220 milion evra.


Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 procenata na godišnjem nivou, na 6,2 milijarde evram prenela je Hina.



Na rashodnoj strani su najviše porasli troškovi za plate, robu i usluge, dok najveći pad na strani prihoda beleže poreski prihodi zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija očekuje u narednim mesecima još izraženije posledice pandemije na pad prihoda i rast rashoda u državnoj kasi, zbog smanjene privredne aktivnosti i vladinih mera podrške ekonomiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija