• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.03.2021

10:04

HRVATSKA MEĐU NAJGORIMA U EU! Komšije PREDNJAČE po neslavnoj statistici, brojke upozoravaju!

Balkan

HRVATSKA MEĐU NAJGORIMA U EU! Komšije PREDNJAČE po neslavnoj statistici, brojke upozoravaju!

Podeli vest

Zapošljavanje u Evropskoj uniji i evrozoni posustalo je u poslednja tri meseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, prema najnovijem izveštaju zavoda za statisiku EU, Evrostata, piše portal novac.hr

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromesečje kada je uvećan 0,9 posto, izračunao je Evrostat, izmenivši blago početnu procenu za kraj godine. U evrozoni je broj zaposlenih porastao 0,3 posto u odnosu na period od jula do kraja septembra kada je skočio jedan posto.

Na godišnjem nivou, broj zaposlenih u EU je pao u poslednja tri meseca 2020. za 1,6 posto, gotovo po istoj stopi kao i u prethodnom tromesečju, a u evrozoni je potonuo 1,9 odsto, nakon pada od 2,1 posto u trećem kvartalu.

Evrostat procenjuje da je u četvrtom tromesečju 2020, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU bilo zaposleno 206 miliona građana, od čega 157,9 miliona u evrozoni.

Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3,5 miliona u odnosu na poslednje tromesečje 2019, utvrdili su statističari. U evrozoni, njihov je broj smanjen za 3,1 milion.

Ovo su zemlje sa najvećim padom broja zaposlenosti

Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnom nivou beležile su Češka, Hrvatska, Letonija i Malta, za 0,5 posto. Blaži pad od 0,5 posto imale su Bugarska, Kipar, Grčka i Holandija, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Nemačkoj.

Foto: Pixabay

Ipak, ima i povećanja broja zaposlenosti

Među zemljama EU, najveći rast broja zaposlenih na kvartalnom nivou registrovale su Portugalija i Estonija, za 1,9 posto, a sledi Španija sa rastom od 1,2 procenta.

Samo su Poljska i Luksemburg u četvrtom lanjskom tromesečju zabeležile međugodišnji rast, odnosno veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom periodu , i to za 0,8 odnosno 1,7 posto respektivno, pokazuje izveštaj Evrostata. Sve ostale zemlje su na godišnjem nivou beležile pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španiji, za 4,2 posto.

Slede Estonija i Letonija s međugodišnjim padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3,4 procenta respektivno, a prate ih Irska sa padom od 2,7 posto i Hrvatska sa 2,4 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija