• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novi Standard/N. K.

19.10.2021

18:29

RASPAD BIH KAO DA SE VEĆ DOGODIO, SAMO ŠTO PROTEKTORAT NEĆE DA GA OZVANIČI! Bošnjaci kontrolišu četvrtinu BiH, a umišljaju da imaju nasledno pravo na sve!

Balkan

RASPAD BIH KAO DA SE VEĆ DOGODIO, SAMO ŠTO PROTEKTORAT NEĆE DA GA OZVANIČI! Bošnjaci kontrolišu četvrtinu BiH, a umišljaju da imaju nasledno pravo na sve!

Podeli vest

Sarajevo sanja svu Bosnu bošnjačkom i ne čuje šta o tome kažu Srbi i Hrvati, koji čine barem osamdesetoprocentnu većinu na dve trećine BiH. Nije li to mirni razlaz de fakto?

Poslednjih godina govorilo se da su međuentitetski i međunacionalni odnosi u BiH postali gori nego i prije i posle rata. Danas se može reći da su lošiji nego čak i tokom rata.

Tokom rata je bilo prekida vatre, primirja, razmene zarobljenika i privremenih razgraničenja, što je značilo i razumevanje tri strane. Danas, međutim, u zajedničkim organima u Sarajevu traje neprekidna razmena političke vatre, politička primirja su sve ređa i kraća. I, još gore: Predsedništvo, Savet ministara i Parlamentarna skupština boluju od paralize. Situaciju dobro ilustruju simboli državnosti BiH. Zastava, koju je po bonskim ovlašćenjima nametnuo v. p. Vestendorp, nema oznaka ni BiH, ni entiteta, niti ijednog od tri naroda, dok žuto-plava boja ukazuje da svi hoće u EU, u koju nikada neće biti primljeni. Kao i himna, koju ne pevaju čak ni Bošnjaci jer nema tekst. Politički teatar apsurda!

Pogled preko okeana

Raspad BiH kao da se već dogodio, samo što protektorat neće da ga ozvaniči. Preživeli su samo njeni delovi - Republika Srpska, Herceg-Bosna i, spolja omeđena, bošnjačka Bosna na svega četvrtini teritorije BiH. Toliko Bošnjaci realno kontrolišu, a umišljaju da imaju nasledno pravo na celinu, jer je sva Bosna pod Osmanlijama bila begovska zemlja. Ko bi mogao isterati njihovu „pravdu" negoli jedina supersila i tvorac novog svetskog poretka?

Cimerman je Muslimane natociljao da povuku potpis sa Lisabonskog sporazuma, uz naknadnu samokritičku konstataciju da je to bio promašaj. Holbruk ih je privolio da potpišu po sebe nepovoljniji Dejtonski sporazum, uz obećanje „na jedno uho" da će ga kasnije, njima u korist,  promeniti. A pošto su ih u međuvremenu uvukli u građanski rat protiv dva jača protivnika, Klinton im je, mimo embarga, poslao taman toliko oružja da sačuvaju 25 odsto Bosne i propustio taman toliko mudžahedina da postanu zametak islamskog terorizma u Evropi.

Najzad, Klintonova Hilari im je, za utehu, ostavila obećanje da će se „SAD vratiti svojim nezavršenim poslovima u BiH". Nije, međutim, precizirala kada će se to desiti, pa oni, uprkos iskustvu, i danas iščekuju. Umesto da prihvate inicijativu Skupštine RS da zajedno sa Hrvatima potraže formulu za raspetljavanje bosanskog čvora, Bošnjaci je i dalje traže preko okeana. Onomad šalju svog izabranika Komšića da na Ist Riveru ponovi priču s početka '90-ih kako „Srbija i Hrvatska dele BiH, a Vučić i Milanović su isti kao Slobo i Franjo".

SJAŠITE, AMAN VIŠE! PODELU BIH NIJE LANSIRAO DODIK - TO JE IDEJA ALIJE IZETBEGOVIĆA! Da se zna, kampanja protiv Srpske je prešla svaku meru!

Sarajevo sanja svu Bosnu bošnjačkom i ne čuje šta o tome kažu Srbi i Hrvati, koji čine barem osamdesetoprocentnu većinu na dve trećine BiH. Nije li to mirni razlaz de fakto?

Meša Selimović u Sećanjima literarno opisuje ponašanje svojih sunarodnika: „S nejasnim osećanjem stida zbog porekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unapred. Zato zadržavamo vreme u strahu od ma kakvog rešenja." Nije ih probudilo ni kada im je početkom ove godine Metju Palmer, u trenutku iskrenosti, poručio da ne očekuju da će „američka konjica dojahati preko Trebevića i napraviti jedinstvenu Bosnu", koju neće ni Srbi ni Hrvati. Nije ih otreznilo ni kada je „američka konjica" iznenada napustila Kabul i ostavila svoje evropske saborce.

Foto: AP/Fotoilustracija

Nije ih spustilo na zemlju što u jeku pandemije nisu dobili Fajzer, Modernu i Astru nego Sinofarm i Sputnjik, i to baš od dindušmanske Srbije. Zapamtili su jedino da je Alija rekao da će „Bosna biti mirna tek kada Srbija postane dovoljno slaba", a Bakir da je „Bosni uvek sve zlo dolazilo iz Srbije". Ni Hrvati im nisu bolji jer neće da im Bošnjaci biraju političke predstavnike, a Milanović i Plenković hoće da im uzmu ono što ostane od Vučića. Oni i danas misle da su Republika Srpska i „Herceg-Bosna" privremeno okupirane teritorije osvojene agresijom Srbije i Hrvatske uz kolaboraciju domaćih izdajnika Srba i Hrvata. I svaku novu silu koja pokori Bosnu vide kao novog oslobodioca od komšija koji su se raširili na njihovom.

Znaš, Bošnjače, nije davno bilo,
sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
kad u našoj Bosni ponositoj
i junačkoj zemlji Hercegovoj,
od Trebinja do Brodskijeh vrata
nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroza svoje hire
oba stranca k'o u svome šire.

Ove stihove napisao je Safvet-beg Bašagić prije stotinak godina kada su muslimanima njihove nene (babe) pričale kako su opet njihove dede sakrivale na tavanu ikonu i uspomenu na krsnu slavu. Srbi nikad nisu mogli da zaborave vekovno ropstvo pod domaćim Osmanlijama, a Bošnjaci Srbima dva ustanka kojim je prekinuto njihovo zlatno doba u Bosni. „Pusto tursko!"

Gluvo Sarajevo

U BiH postoji tradicija dobrodošlice i služenja okupatoru - od verske konverzije i janjičarstva, preko zelenog kadra i šuckora, do domobranstva, ustaštva i SS Handžar divizije. Ta politička kultura lojalnosti okupatorima, koji su se menjali, nastavila se do danas kada protagonisti takve političke kulture zapomažu da protektorat ne ode, iako mu je istekao dejtonski rok, i da vape da visoki predstavnik ostane, makar bio nelegalan i nelegitiman.

SRAMOTNI FILM CRNOGORSKIH NOVINARKI O MITROPOLITU AMFILOHIJU ĆE BITI UKLONJEN, sud odlučio da se skandalozni sadržaj obriše sa jutjuba

Nasuprot tome, postoji i tradicija otpora, buna, ustanaka i ratova protiv kolonizatora, pa makar se zvali poluprotektorat, visoki predstavnici, supervizori i sl. Ove dve paralelne bosanske političke tradicije traju vekovima, pa su se prirodno uobličile u dve političke kulture. Zato je suvišno pitanje zašto su okupatori protagonistima jedne naklonjeni, a druge nenaklonjeni. Linija podele ne ide sto posto između naroda, ali ne baš ni kroz njih. Zakasneli u nacionalnom formiranju, muslimani u BiH su kao neopredeljeni bili neka vrsta medijatora i katalizatora između srpskog i hrvatskog nacionalizma. Problem je nastao kada su hteli to i da ostanu i istovremeno postanu mladi, neiživljeni i agresivni nacionalisti unitarističkog tipa.

Foto: Public

Satanizacija Andrića, koji je Bosnu uveo u svetsku književnost; negiranje prava Meši da se deklariše kao srpski pisac; bes na Kusturicu zato što se vratio veri predaka; ukidanje kolumne Muharemu Bazdulju zato što se slikao sa Handkeom koji voli Srbe. Ove pojave šovinizacije kulture svedoče da je jaz između dva naroda dugoročno nepremostiv. 

- Vidim da smo u nečemu grdno pogrešili, ali ne znam da kažem u čemu ni kako dalje - rekao je Abdulah Sidran.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog
Društvo

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) obavestila je o povlačenju serije leka Rudakol 200 mg tvrde kapsule sa produženim oslobađanjem zbog osnova sumnje na nedostatak kvaliteta u vezi sa rezultatom koji je van granica specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti parametra oslobađanja aktivne supstance.

28.05.2024

16:40

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola
Društvo

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, danas će 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta (Priština, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Beograd) dobiti posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje, kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

28.05.2024

15:57

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija