• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

01.04.2022

18:23

HRVATIMA D*PE U PROBLEMU! Srbijo, pomozi komšijama!

ilustracija

Balkan

HRVATIMA D*PE U PROBLEMU! Srbijo, pomozi komšijama!

Podeli vest

Proizvođači papirne konfekcije u Hrvatskoj, usled poskupljenja sirovina, materijala za pakovanje i logistike, najavljuju povećanje cena svojih proizvoda za 20 do 30 odsto, zbog čega očekuju nestašicu toalet papira

Hrvatski portal Lider piše da je "Delt papir" 25. marta podigao cene za oko 19 odsto, dok "Zewa" podiže svoje cene za 23 odsto od 1. aprila. Navode da proizvođač "Euro Rosa" podiže cene svojih proizvoda za 24 do 29 odsto od 5. aprila, dok "Violeta" cene diže za 15 do 20 odsto od 8. maja.

Iz "Delt papira" kažu da su, kao i njihovi konkurenti, od avusta prošle godine podigli cene za gotovo 45 odsto.

- Razlog je povećanje cena sirovina - celuloze koja je od prosečne cene od 900 evra po toni skočila na 1.500 evra po toni. Značajno je poskupeo i materijal za pakovanje, posebno kartonske folije i kutije, kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cenu na fakturu za prevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cene dizela - kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor "Delt papira".

Objašnjava da je prilikom prilikom takozvanog kuvanja celuloze i samog postupka dobijanja papira iz celuloze potrebna velika količina energije i da je tehnologija fabrika papira bazirana na energiji dobijenoj iz gasa. 

Kišak kaže da je početkom rata u Ukrajini poskupljenje u nekim trenucima uzrokovalo zaustavljanje proizvodnje papira u Nemačkoj, Italiji, Španiji i Rumuniji, zbog čega je nastala neravnoteža ponude i potražnje.

Isto tako, ističe Kišak, Rusija i Belorusija su imale određeni udeo prodaje na tržištu Evropske unije, sa sirovinom koje trenutno nema. 

Foto: Pixabay

Predstoje nestašice uz još veće cene

Ako se situacija sa cenom sirovina i gasa ne stabilizuje i nastave se oscilacije, Kišak kaže da predstoji nestašica toaletnog papira i ostalih sličnih proizvoda, uz još veće cene za potrošače.

Iz drugog hrvatskog proizvođača papirne konfekcije - "Euro Rosa" takođe kažu da su cene porasle zbog ratnog stanja u Ukrajini, cena sirovina, energenata, rada i transporta.

I iz "Violete" za Lider potvrđuju da su primorani da najave novu korekciju veleprodajnih cena koja će stupiti na snagu od 8. maja ove godine.

Kažu da će korekcija najviše uticati na papirnu konfekciju - toalet papir i papirne ubruse, gde očekuju poskupljenje između 15 i 20 odsto.

- Globalno povećani troškovi nabavke sirovina rezultat su kontinuirane snažne potražnje u više sektora, ozbiljno ograničenih zaliha i kriznih izazova u celom lancu snabdevanja. Sa naše strane radimo sve da osiguramo zalihe sirovina i gotovih proizvoda kako bi isporuka prema kupcima tekla neometano. Dosadašnjim korekcijama cenovnika smo deo troškova preneli na krajnje potrošače. Drugi deo troškova pokušavamo da amortizujemo internim uštedama i drastičnim rezanjem marži, a ne dirajući kvalitet proizvoda - poručuju iz "Violete".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Žigolo

pre 2 godine

Praktičan savet komšijama - pod hitno krenite u sela i kupujte ŠAPURINE dok i njih ne nestane. Posle toga ostaće im samo KOPRIVE

dragan

pre 2 godine

uskoro im nece trebati papir je ce poceti tanko srati

Rade

pre 2 godine

Не дати им ништа, нека се бришу копривом, или нека лижу један другог. Заслужили су то и то дебело ! ! ! ! !

sinisa

pre 2 godine

Šta ce im wc papir neka peru d..e vodom.E dokle su dosli...

Mića

pre 2 godine

Vidim im prelazak na "zelenu agendu" - prstima!

Zagor

pre 2 godine

Jašta!!!!!A zabranili da se srbiji izvozi nafta!!! Ne pravite cirkus od samih sebe!!!

Xxx

pre 2 godine

Komšija cvećar mi kaže da ne znaju šta će sa kaktusima. Idealno da im pošaljemo i rešimo se viška a njima korisno.

Lala od Banata

pre 2 godine

Drage komšije : Pravac Priština, kod vaših prijatelja na obuku. Oni nemaju problema sa poskupljenjem WC papira ????

Zoran

pre 2 godine

Flasicu sa vodom,kada podjete u wc,pa operite guzicu ko muslimani,samo pazite da vam ne ostane govance pod noktima,gospodo iz ruzne vase

Zagor

pre 2 godine

Pametno.Prati dupe,a ne nositi papirom razmazana govna u gaćama.Onda se lepo operu rukice vodom i sapunom i sve OK! Ti sigurno zadnjih 20ak godina nosaš govna medju guzovima i nisi čuo sa sapun...ne misliš li da smrdiš ljudima u blizini???!!! Žena/cura ti puši i ujedno skida sasušena govna s dupeta,ili ti dok je ližeš,poližeš i govna s dupeta???HALOOOOO ovo je 21.vijek a ne 18......Zna li se kad je buđenje???Fujjjjjj

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija