• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/atvbl

28.04.2022

11:28

PRAVOSNAŽNO OSUĐEN VOĐA MUDŽAHEDINA U BiH! Mahmuljinu osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima na podrućju Vozuće i Zavidovića!

Balkan

PRAVOSNAŽNO OSUĐEN VOĐA MUDŽAHEDINA U BiH! Mahmuljinu osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima na podrućju Vozuće i Zavidovića!

Podeli vest

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu delovao i odred "El mudžahedin", drugostepenom presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora jer je sud zaključio da nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja mudžahedina na području Vozuće i Zavidovića

Ova odluka je pravosnažna i Mahmuljin nema pravo žalbe. Odlukom Apelacionog veća Suda Bosne i Hercegovine u novembru 2021. godine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu pa je konačna odluka prosleđena na odlučivanje drugostepenom veću.

U drugostepenom postupku, Tužilaštvo je tražilo veću kaznu nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, dok je odbrana zatražila oslobađanje ili novo suđenje. Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Sud BiH je doneo drugostepenu presudu šest godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina posle zločina počinjenih nad civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Zavidovića i Vozuće.

Suđenje Mahmuljinu, optuženom da nije sprečio ubistva i nečovečna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića, počelo je u martu 2016. godine. Prema optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično d0elo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zagor

pre 1 godinu

ha ha ha Brigadni General Armije RBIH-Sakib Mahmuljin bio je,tokom agresije srbije na BiH uz pomoć domaćeg pravoslavnog življa,Komandant 3.Korupsa A RBiH. El Mudžahid je bio dobovoljni odred,koji uopšte nije bio pod komandom A RBiH(armija je imala ljude ali ne oružje) nego samostalan i odgovorao j isključivo komandantu odreda.General je čak htio da stavi pod kontrolu Odred ali bez uspjeha,jer bi došlo do sukoba. Odred je imao odprilike 70ak boraca,a pravoslavni agresori su mislili da ih je bilo najmanje 70.000!!!! U strahu su velike oči!!! :) Da....Generalova dva brata,mučena su i ubijena u zloglasnom terorističko/četničkom logoru Omarska!!! Onako...pravoslavno-junački........pljuc!!!

Zagor

pre 1 godinu

Kratko rečeno,srbija se opet mora naguziti i stenjati zbog braće rusa!!! Koji je ovo put u istoriji....100000000000!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija