• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

20.07.2022

19:01

MUSLIMANI UBILI CIVILE KOJI SU TOG DANA RADILI NA NJIVAMA, MEĐU NJIMA TRUDNICA... DANAS JE 30 GODINA OD NAJGNUSNIJEG ZLOČINA, A NIKO NIJE ODGOVARAO! Bratunac ne zaboravlja (Video)

RTRS photo

Balkan

MUSLIMANI UBILI CIVILE KOJI SU TOG DANA RADILI NA NJIVAMA, MEĐU NJIMA TRUDNICA... DANAS JE 30 GODINA OD NAJGNUSNIJEG ZLOČINA, A NIKO NIJE ODGOVARAO! Bratunac ne zaboravlja (Video)

Podeli vest

U Bratuncu je obeleženo 30 godina od ubistva osam meštana sela Magašići, od kojih šest žena, a među njima i jedna trudnica

Prema svedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina - ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 meštana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

- Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu "Gornji Magašići" bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine tužilac Bošnjak Edin Muratbegović doneo je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima "zbog nedostatka dokaza" - izjavila je predsednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad.

U Bratuncu se svake godine održava parastus za žrtve. Ovo je samo jedan od nekadašnjih govora sa obeležavanja:

- Nismo uspeli da izvršimo pritisak na bilo koje pravosuđe. Slika nije crno-bela jer je previše zločina bilo na ovim prostorima - pričala je Radojka Filipović 2017. godine, predsednica opštinske organizacije Porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

O gubitku muža i žrtvama Bratunca počela je javno da govori 2007. godine. Od tada do danas, kaže, ništa se nije promenilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija