• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dan.co.me

11.10.2022

12:18

ZARAZA HARA CRNOGORSKIM PRIMORJEM! Bolesnih ima u 6 gradova, niko ne zna uzrok epidemije

Balkan

ZARAZA HARA CRNOGORSKIM PRIMORJEM! Bolesnih ima u 6 gradova, niko ne zna uzrok epidemije

Podeli vest

Neadekvatnim higijenskim postupanjem, preko prljavih ruku, virus se može uneti u organizam osetljive osobe

Mesecima u Crnoj Gori niko ne zna šta je uzrok zaraze koja kola u nekoliko gradova.

Najveći broj obolelih nastanjen je u opštini Herceg Novi (22), zatim slede Kotor (4), Tivat, Budva i Nikšić (po dva obolela), jedan oboleli je iz Podgorice, a oboleoo je i jedan strani državljanin.

Iz Instituta za javno zdravlje podgoričkom "Danu" je saopšteno da su od početka godine registrovali 34 infekcije virusom hepatitis A, odnosno žuticom i da je obolenje potvrđeno u šest gradova.

Ističu i da je istraživanje hepatitisa A u toku te da su inspekcije u više navrata izlazile na teren. Prema podacima iz kotorske bolnice, u toj ustanovi se leči šest pacijenata.

– Od 1. januara 2022. godine, zaključno sa 10. oktobrom 2022. godine, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su stigle 34 pojedinačne prijave obolevanja od hepatitisa A. Svi slučajevi su u vezi sa epidemijama u Herceg Novom. Istraživanje epidemije hepatitisa A je u toku. Izvor od kog je potekla epidemija, i pored opsežnih ispitivanja, još nije otkriven. Međutim, treba imati u vidu da se u najvećem broju slučajeva (kod epidemija hepatitisa A širom sveta), i pored iscrpnog istraživanja epidemije ostane bez odgovora na pitanje šta je bio izvor infekcije – ističu iz Instituta.

Obolevaju i deca i odrasli

Na pitanje da li postoji bojazan da se epidemija raširi i ugrozi ostale gradove, navode da službe sprovode mere prevencije.

Treba napomenuti da je ovo "bolest prljavih ruku" i najčešći put prenosa infektivnog agensa je feko-oralni. Virus hepatitisa A ulazi kroz gastrointestinalni sistem čoveka gde se iz sluznice creva krvlju širi do jetre. U jetrenim ćelijama dolazi do umnožavanja virusa. U tom stadijumu virus se izlučuje stolicom van organizma.

Nakon što dospe u spoljašnju sredinu, neadekvatnim higijenskim postupanjem, preko prljavih ruku se virus može uneti u organizam osetljive osobe. Čest izvor infekcije su kontaminirana hrana (sirovo voće i povrće, školjke koje se uzgajaju u zagađenoj vodi, a nisu dovoljno termički obrađene) i kontaminirana voda za piće ili led. Bolest se može proširiti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija