• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2023

23:42

Ispravka - Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije “prepisan” od Amerike

Tanjug/AP

Balkan

Ispravka - Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije “prepisan” od Amerike

Podeli vest

U tekstu pod naslovom "LUDA KUĆA! U AMERICI MOŽE, ALI U DRUGIM ZEMLJAMA NE! Dodik pozvao američkog ambasadora u BiH da se ne meša u unutrašnja pitanja", na portalu smo preneli vest da je donela Zakon o nevladinim organizacijama 2020. godine upravo po uzoru na američki, anlizom raskrinkavanje.ba utvrđeno da je netačno i takva informacija je ocenjena kao dezinformacija i pristrasno obaveštavanje.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da prestane da se meša u unutrašnja pitanja i ponaša kao da je predsednik političke partije.

Dodik je ocenio kao licemerno saopštenje američke ambasade u kojem se kao nedemokratski ocenjuje zakon o nevladinim organizacijama (NVO) u Srpskoj, za koji je Dodik najavio da će biti prepisan iz američkog zakonodavstva.
- Nikakva saopštenja neće sprečiti donošenje zakona kojim ćemo strane nevladine organizacije tretirati kao strane agente, kao što je to uradila Amerika - poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Američka Ambasada u BiH ocenila je izmene Krivičnog zakonika RS i novi zakon o nevladinim organizacijama kao represivne i nedemokratske i kao zakone koji narušavaju prava i slobode građana i medija u Srpskoj. 

Dodik je ukazao da je američkoj ambasadi sve sporno jer Zakon o NVO tretira obavezu da onaj ko primi međunarodna sredstva, a registrovan je po Zakonu o udruženjima i organizacijama Srpske, korišćenje novca mora i da prijavi Ministarstvu pravde.
- Zna se da su njihove mnoge NVO finansirale ovde i političke procese, zna se da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i mi samo želimo da to učinimo kao u drugim praksama. Njihova saopštenja neće to sprečiti - poručio je Dodik.

Uprkos najavi da će zakon biti sačinjen po ugledu na američki, iz američke ambasade tvrde da Srpska zakon donosi po uzoru na ruski, koji je, kako je navedeno, restriktivan i nedemokratski.

Na portalu smo preneli vest da je donela Zakon o nevladinim organizacijama 2020. godine upravo po uzoru na američki a anlizom raskrinkavanje.ba utvrđeno da je to dezinformacija i pristrasno obaveštavanje.

Ispravljamo informaciju jer je utvrđeno da Rusija nije donela Zakon o nevladinim organizacijama 2020. godine po uzoru na američki. To ukazuje na to da Dodikov zakon o nevladinim organizacijama nije "prepisan" od Amerike.

Izvinjavamo se čitaocima na plasiranju neproverenih informacija.

 

 

 

     


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DODIK POVUKAO NAJPAMETNIJI POTEZ IKAD! PREPISAĆE AMERIČKI ZAKON O NVO! Koga finansiraju stranci biće tretiran kao strani agent! TRAŽILI STE, GLEDAJTE!
Balkan

DODIK POVUKAO NAJPAMETNIJI POTEZ IKAD! PREPISAĆE AMERIČKI ZAKON O NVO! Koga finansiraju stranci biće tretiran kao strani agent! TRAŽILI STE, GLEDAJTE!

Najava predsednika RS Milorada Dodika da će predložiti zakon koji će NVO koje se finansiraju iz inostranstva tretirati kao strane agente svojevrsna je poruka Zapadu. Ova najava ukazuje na zapadno licemerje, čiji političari osuđuju takve zakone u Izraelu ili Gruziji, a sami ih uvode u svojim državama i štiti Srpsku od stranog mešanja.

09.03.2023

21:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija