• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

01.05.2024

19:58

KRAJ: Borusija Dortmund savladala PSŽ (VIDEO/FOTO)

Reuters

Fudbal

KRAJ: Borusija Dortmund savladala PSŽ (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

"Milioneri" u prvom meču osmine finala slavili na svom terenu protiv "svetaca" sa 1:0 (1:0).

Izabranici Edina Terzića ostvarili su veliki trijumf nošeni sjajnom podrškom na "Vestfalenu", a gol odluke postigao je Niklas Filkrug u 36. minutu.

Revanš meč je zakazan 7. maja na "Parku prinčeva", a pobednik će obezbediti plasman u veliko finale, koje je zakazano za 1. jun na "Vembliju" u Londonu.

Borusija Dortmund - PSŽ 1:0 (1:0)

Grad: Dortmund

Stadion: Signal Iduna park

Gledalaca: 81.365

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Strelac: Filkrug (36)

Žuti kartoni: Matsen, Šloterbek (Borusija Dortmund), Ruiz (PSŽ)

BORUSIJA DORTMUND: Kobel - Rijerson (od 87. Volf), Humels, Šloterbek, Matsen - Džan, Sabicer - Adejemi (od 83. Rojs), Brant (od 87. Nmeka), Sančo - Filkrug (od 91. Mukoko).

Trener: Edin Terzić

PARIZ SEN ŽERMEN: Donaruma - Hakimi, Markinjoš, Ernandez (od 42. Beraldo), Mendeš - Zair-Emeri, Vitinja, Ruiz - Dembele, Mbape, Barkola (od 65. Kolo Muani).

Trener: Luis Enrike

 
UŽIVO

DRUGO POLUVREME

90+5. minut - Utakmica u Dortmundu je završena.

90+3. minut - Novu intervenciju upisao je Kobel, iako je ovo bio slab pokušaj Mbapea.

90+1. minut - U finišu će šansu dobiti Mukoko, a strelac jedinog gola Filkrug ide na zaslužen odmor.

90. minut - Igraće se još četiri minuta u nadoknadi.

87. minut - Nove dve izmene Edina Terzića. Napolje idu Brant i Rijerson, u igri su Volf i Nmeka.

84. minut - Kakve dve prilike sada za nemački tim. Prvo je Brant izblokiran nakon odlične asistencije Sanča, potom je i Rojs probao glavom.

Foto: Tanjug/AP Photo

Brant i Markinjos

83. minut - Prva izmena u taboru "milionera", na terenu je kapiten Marko Rojs umesto Adejemija.

82. minut - Brani se Borusija grčevito, a PSŽ puca iz svih oružja. Sad je Vitinja probao, još jedan promašaj.

81. minut - Kakvu šansu je promašio Dembele, obrukao se sjajni ofanzivac. Hakimi je prošao po desnoj strani, odlično uposlio Francuza, a on potpuno sam, kao duh, šutirao preko gola sa desetak metara.

Foto: Reuters

Propisno se Dembele ispromašivao

78. minut - Evo još jednog kornera za goste, ali ni to im nije pomoglo da stignu do izjednačenja.

72. minut - Nova prilika za PSŽ. Mbape je majstorski provukao pas do Dembelea, ovaj je šutirao iz okreta sa sedam-osam metara, ali nije najbolje zahvatio loptu, pa je Kobel bez problema intervenisao.

66. minut - Još jedna prilika za ekipu Edina Terzića. Matsen je izveo slobodan udarac s leve strane, Filkrug ponovo najbolji u skoku i opet je glavom šutirao preko prečke.

65. minut - Evo druge izmene Luisa Enrikea. Umesto Barkole na terenu je Kolo Muani.

63. minut - Traži domaćin jedanaesterac nakon vazdušnog duela Mendeša i Filkruga. Sudija Entoni Tejlor je samo odmahnuo rukom.

60. minut - Kako sada nije 2:0?! Rasplamsala se borba na "Vestfalenu". Brz napad izveli su "milioneri", Sančo je posle prodora po desnoj strani odličnom povratnom našao Filkruga, ali je on potpuno sam, iz idealne pozicije sa nekih sedam metara, uspeo da prebacio ceo gol.

Foto: Tanjug/AP Photo

Filkrug je mogao još jednom da se upiše u strelce

58. minut - Evo dobre kontre Borusije, Sančo je iznudio novi korner. Još jedno ubacivanje Branta nije donelo opasnost za Donarumu.

56. minut - Visi pogodak u Parižana u vazduhu. Sada je Markinjos odlično centrirao, Ruiz je pobegao čuvarima, prišunjao se i šutirao sa ivice peterca glavom. Neverovatno je kako je uspeo da promaši ceo gol.

54. minut - Ponovo preti Mbape, ovog puta je uspešniji Kobel.

51. minut - Auuuu, koliko sreće za "milionere", dva puta su "sveci" pogodili stativu u istom napadu. Prvo je Mbape šutirao iskosa s leve strane, gađao suprotan ugao, savladao Kobela, ali i pogodio okvir gola. Lopta se odbila do Hakimija, on je probao sa nekih 14 metara i pogodio levu stativu.

Foto: Reuters

Momenat kada Mbape pogađa stativu

50. minut - Dobar prodor Adejemija po levoj strani, pronašao je Sanča, koji se okliznuo, ali ipak iznudio korner. Bez opasnosti po goste nakon centaršuta Branta.

48. minut - Prvi korner na meču za PSŽ, ali je odbrana Borusije izbacila tu loptu. U nastavku je Barkola probao sa distance, ali je lopta završila u naručju Kobela. Bio je to prvi šut "svetaca" u okvir gola domaćih.

46. minut - Nije bilo izmena na poluvremenu.

PRVO POLUVREME

45+5. minut - Hakimi je srušio Matsena, dobio je domaćin skraćeni korner. Slobodan udarac izveo je Brant, probao je Sabicer još jednim volejom, ali je preslabo to bilo za Donarumu.

45+2. minut - Dembele je s desne strane uputio oštru loptu po zemlji u peterac Borusije, nije Kobel stigao do nje, ali je Rijerson bio na pravom mestu i otklonio opasnost.

45. minut - Igraće se još četiri minuta u nadoknadi prvog poluvremena.

Foto: Reuters

Sabicer dva puta zapretio Donarumi

44. minut - Mogao je domaćin odmah da udvostruči prednost. Adejemi je centrirao s leve strane, Filkrug je uspeo da primi loptu i ostavi je Sabiceru, koji je uhvatio volej sa 11-12 metara, ali je Donaruma ovog puta bio na mestu.

42. minut - Evo i prve, prinudne izmene u ekipi Pariz Sen Žermena. Lukas Ernandez je dobio udarac kada je pokušao da izblokira Filkruga, ne može da nastavi meč, a umesto njega šansu je dobio mladi Beraldo.

 

 

36. minut - GOOOOL! Filkrug je zatresao mrežu, Borusija vodi! Fenomenalnu dugu loptu iz poslednje linije poslao je štoper Šloterbek, iskusni napadač je pobegao čuvarima, izbegao ofsajd zamku i preciznim šutem sa oko 15 metara savladao Donarumu.

Foto: Reuters

Trenutak kada Filkrug postiže vodeći gol za Borusiju

34. minut - Oslobodio se i francuski prvak, sve je opasniji u napadima, prvo preko Mbapea i Barkole, a potom i Hakimija, ali je odbrana domaćih zasad odlična.

30. minut - Korner za Borusiju s desne strane izveo je ponovo Brant, gađao je Humelsa na drugoj stativi, ali nije to bilo opasno za Donarumu.

29. minut - Hakimi je napravio faul nad Adejemijem. Slobodan udarac s leve strane, odmah do kornera, izveo je Brant, defanzivci Parižana su dobro intervenisali. U nastavku akcije je Sančo fenomenalno prošao nekoliko čuvara, dao povratnu Brantu, ali je njegov udarac sa 18 metara izblokiran.

23. minut - Uh, ovo je bilo blizu. Ruiz je pokušao lukavo da proigra Mbapea, išla je lopta u središte kaznenog prostora, ali je Kobel na vreme istrčao.

Foto: Reuters

Mbape između Džana i Rijersona

20. minut - Imao je PSŽ slobodan udarac sa desne strane, centrirao je Dembele, potom je s druge strane loptu ubacio i Ruiz, ali nije bilo prevelike opasnosti za golmana Kobela. 

18. minut - Ponovo je Dembele probao udarcem sa oko 18 metara, ovog puta je levom nogom gađao gornji levi ugao gola domaćih, ali nije pogodio.

14. minut - Evo prve ozbiljne prilike za "milionere". Mendeš je pogrešio pored aut-linije, loptu mu je oduzeo Sančo, pronašao Branta, a on Sabicera, koji je šutirao sa oko šest-sedam metara iskosa s desne strane, ali je Donaruma dobro intervenisao.

11. minut - Konačno su zapretili i "sveci". Probao je Usman Dembele udarcem sa distance, ali je bio prilično neprecizan. Inače, Francuz igra protiv bivšeg kluba, a sa tribina se čuju zvižduci svaki put kada dobije loptu.

6. minut - Evo opasnosti ispred gola PSŽ-a. Sančo je prošao po desnoj strani, centrirao u srce peterca, ali je Ernandez dobro intervenisao. U nastavku akcije su gosti krenuli u brz kontranapad, sprečio ga je Adejemi.

Foto: Reuters

Duel Barkole i Sanča

3. minut - Nošeni fenomenalnom podrškom sa tribina izabranici Edina Terzića bolje su otvorili meč. Agresivni su, motivisani, sabili su gostujuće igrače na njihovu polovinu, ali zasad još bez izgledne prilike.

1. minut - Utakmica na popularnom "Vestfalenu" je počela.

PRE MEČA

20.55 Najjači adut Parižana i večeras će biti sjajni Kilijan Mbape (25). On je dao čak 15 golova na gostovanjima u Ligi šampiona, a po tom parametru ispred njega je samo Kristijano Ronaldo sa 23 pogotka na strani. Ove sezone je fenomenalni Francuz na čak 43 gola i deset asistencija na 44 odigrane utakmice.

 

 

20.47 Za "svece" će ovo biti četvrti put da igraju u polufinalu elitnog takmičenja, a prvi još od sezone 2020/21. Najdalje su dogurali 2020. godine, kada su sa 1:0 poraženi u finalu od Bajerna.

20.38 Koliko je domaći teren značajn za Borusiju najbolje govori podatak da kod kuće, u Ligi šampiona, nije poražena na poslednjih deset mečeva.

 

 

20.29 Sudeći po kladionicama, blagi favorit na večerašnjem duelu je PSŽ. Kvota na pobedu "svetaca" je 2,43, dok je na trijumf "milionera" 3,06, a na remi 3,87.

20.20 Parižani su u dobrom raspoloženju stigli u Nemačku, pošto su minulog vikenda overili ukupno svoju 12. titulu prvaka Francuske, odnosno desetu u poslednjih 11 godina. Borusija ne može time da se pohvali, pošto je trenutno peta na tabeli Bundeslige.

 

 

20.13 Ove dve ekipe se odlično poznaju, sudarile su se već dva puta ove sezone, pošto su bile zajedno u grupi F. U prvom okršaju u Parizu, sredinom septembra prošle godine, slavili su "sveci" sa 2:0, golovima Kilijana Mbapea iz penala i Ašrafa Hakimija. Sredinom decembra u Dortmundu je bilo 1:1, a strelci su bili Karim Adejemi za Borusiju i supertalentovani Voren Zair-Emri za PSŽ.

Foto: EPA Images

Duel Adejemija i Zair-Emrija

20.07 Treneri oba tima, Edin Terzić i Luis Enrike, oslonili su se na proverene snage, tako da nema nekih iznenađenja u startnim postavama. Kapiten Borusije, Marko Rojs, ostao je na klupi za rezerve, kao i s druge strane iskusni Marko Asensio i Milan Škrinjar.

 

 

19.59 Dobrodošli na naš blog posvećen prvom polufinalnom meču Lige šampiona između Borusije Dortmund i Pariz Sen Žermena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici
Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici

U Višem sudu u Smederevu sutra će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), koji se tereti da je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva, kada je ubio 8-oro, a pokušao da liši života još 20 lica, od kojih je teško ranio 12-oro, uglavnom mladih. Jedno lice posle 50 dana borbe podleglo je povredama zadobijenim kobne večeri. Postupkom je obuhvaćen i Urošev otac, Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri.

22.05.2024

11:17

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija