• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan

03.04.2023

23:19

MILATOVIĆ ĆE OKRENUTI CRNU GORU PREMA SRBIJI? Analitičari ubeđeni - sledi radikalni raskid sa Milovom politikom sukoba!

Tanjug/AP

Balkan

MILATOVIĆ ĆE OKRENUTI CRNU GORU PREMA SRBIJI? Analitičari ubeđeni - sledi radikalni raskid sa Milovom politikom sukoba!

Podeli vest

Decenijama je Đukanović uspevao da opstaje na vlasti plašeći glasače pričom kako Crnoj Gori preti opasnost iz Srbije, svanuo je 3. april, Đukanović je smenjen, i nećete verovati, ali Crna Gora je gde je bila, niko je nije odneo u Čačak

Nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana i prema našim komšijama, poručio je odmah nakon proglašene pobede novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Portal RT Balkna analizirao je šta sledi posle pobede Jakova Milatovića na prdsedničkim izborima u Crnoj Gori!

Iako u svom obraćanju dugom čak 10 minuta nijednom nije spomenuo Srbiju, niti Srbe u Crnoj Gori, bilo je jasno na koju susednu zemlju Milatović misli.

Bilo je jasno jer je njegov protivkandidat lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, koji je izgubio vlast nakon 33 godine, svoju politiku zasnivao na podeli stanovništva na Srbe i Crnogorce, iako na početku svoje političke karijere 1989. godine nije tako mislio.

Đukanović je sinoć izašao sam pred novinare, priznao poraz i pobegao od pitanja novinara. Obraćanje Milatovića je malo kasnilo, a vrlo brzo je postalo jasno i zašto. Čekao je da u izborni štab Pokreta Evropa sad stignu lideri svih partija koje su pobedile DPS na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

- Mi želimo da kažemo da Crna Gora želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Mi želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom zapadnom Balkanu"- rekao je Milatović što je dočekano ovacijama.

Rezultati izbora pokazali šta građani misle o podelama

Kao i uvek kada mu je ugrožena funkcija, Đukanović je i pred ove predsedničke izbore pokušao da napravi referendumsku atmosferu. Birače je plašio stvaranjem "velike Srbije" ako ne glasaju za njega.

Nekadašnja poslanice u Skupštini Crne Gore Snežana Jonica kaže za RT Balkan da uprkos što su iz izbornog štaba Đukanovića stizale poruke kako su ovi izbori za očuvanje Crne Gore značajni kao referendum 2006, rezultati pokazuju da su se "karte pomešale".

- Na ovim izborima za tzv. 'crnogorsku opciju' koju je predstavljao Đukanović je glasalo oko 155.000 birača što je 75.000 birača manje nego što je glasalo za 'DA' na referendumu 2006.godine i pored činjenice da je 2006. godine u glasanju učestvovalo oko 35.000 birača više nego na drugom krugu predsedničkih izbora - napominje Jonica.

Dodaje da je Milatović osvojio oko 45.000 glasova više od opcije "ne" na referendumu. Podsetimo, Milatović je kazao kako je na referendumu glasao za nezavisnost crne Gore, dok je njegov otac glasao za jedinstvenu zemlju sa Srbijom. Upravo je ovo pokazalo koliko je Đukanović u prethodnom periodu uspeo da podeli stanovništvo.

Foto: printscreen

Crna Gora pokazala da joj je dosta Đukanovića, masovno stala uz Milatovića

"Pregled dostupnih rezultata po opštinama govori da je Đukanović izgubio od Milatovića u opštinama u kojima je to dugo bilo nezamislivo, kao što su Bijelo Polje, Bar i tako dalje. Slavlje nakon pobede Milatovića govori o ekspresnom prestrojavaju dela birača DPS-a i njihovih koalicionih partija jer se u prvim redovima moglo naići čak i na neke koji su glasali Đukanovića u prvom krugu", smatra Jonica.

Važna podrška ostalih partija

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević kaže za RT Balkan da je jedna od odlučujućih stvari za pobedu Milatovića, osim aktuelne popularnosti njegovog pokreta, predstavljala i bezuslovna podrška preostalih predsedničkih kandidata.

Svestan toga, Milatović je zato ispred govornice sinoć pozvao lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, predsednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića, dosadašnjeg premijera i lidera GP URA Dritana Abazovića, predsednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, a u jednom trenutku tik do Milatovića stao je i bivši premijer Zdravko Krivokapić.

"Rezultati drugog kruga izbora govore da je Milatović dobio sve glasove koje su u prvom krugu ostvarili navedeni predsednički kandidati. Osim toga, dobio je i dodatnih dvadesetak hiljada glasova onih koji nisu izašli u prvom krugu, partijski neopredeljenih - što sve govori o volji građana Crne Gore za promenama", kaže Vukićević.

Naš sagovornik napominje da je Đukanović uz novac i pritiske prema dijaspori i drugima, koje je nakon prvog kruga glasanja nazvao "rezervoarom glasova", izvukao svoj glasački maksimum u ovom trenutku.

"To je nekih 40 odsto glasova, koje će vremenom za njegovu stranku i njene satelite postajati sve manji i manji", smatra Vukićević.

Promena odnosa prema Srbiji?

Iako Milatović nije spominjao Srbiju niti Srbe, na ulicama širom zemlje videlo se ko je najveseliji. Nije bilo grada u kojem sinoć nisu razvijene trobojke, istorijske zastave Crne Gore koja i vizuelno povezuje tu zemlju sa Srbijom, a koju je Đukanovićeva vlast izmenila stvarajući nove državne simbole.

Na pitanje da li se od Milatovića može očekivati da promeni državnu politiku Crne Gore prema Srbiji, analitičar Vladimir Pavićević kaže da sigurno idemo ka daljem unapređivanju formalnih političkih odnosa Crne Gore i Srbije.

- To nagoveštava i poruka Jakova Milatovića da će posle inauguracije prvo da putuje u Brisel i u Beograd. Mi smo u postđukanovićevskoj eri crnogorske politike, a ta era podrazumeva i mnogo, mnogo bolje odnose ove dve države - smatra Pavićević za RT Balkan.

On od novog predsednika očekuje integrativne i inicijative kohezije crnogorskog društva, inicijative koje će da doprinose stabilizaciji prilika u Crnoj Gori i daljem progresu.

"Očekujem i radikalni raskid sa politikom svađalaštva koju je vodio Milo Đukanović, to očekuju građani", kaže Pavićević.

Foto: Shutterstock/Reuters

Đukanović je bio promoter politike sukoba i svađe sa Srbijom

Na pitanje da li očekuje ulazak Crne Gore u Otvoreni Balkan, inicijativu povezivanja zemalja koju promoviše predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a protiv koje je bio Đukanović, naš sagovornik odgovara da je ulazak u interesu Crne Gore.

- Jakov je često pominjao i u kampanji da ima afirmativan pristup ovoj inicijativi i mene ne bi iznenadilo da Crna Gora uskoro pristupi Otvorenom Balkanu - kaže Pavićević.

Decenijama je Đukanović uspevao da opstaje na vlasti plašeći glasače pričom kako Crnoj Gori preti opasnost iz Srbije. Svoje pristalice strahom od zamišljenog neprijatelja u Beogradu uspevao je da ubedi kako moraju da glasaju za njega i DPS, jer ako budu glasali za nekog drugog, Srbija će okupirati Crnu Goru. Ovaj strah od Srbije postao je toliko prisutan da se kao šala proširila priča kako će, ako neko od srpskih Crnogoraca dođe na vlast, odneti Crnu Goru u Čačak.

Svanuo je 3. april, Đukanović je smenjen, i nećete verovati, ali Crna Gora je gde je bila, niko je nije odneo u Čačak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maganik

pre 1 godinu

"Čuvaj se Danajaca i kad darove nose". Oprez sa njihovim bankarima. Da nas se zaduže i odu kao DOS u Srbiji i da neko drugi kasnije mora da vadi kestenje iz vatre. Na žalost uništavanje je gotovo završio Milo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija