• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

23.06.2023

23:00

ZA SRBE NEMA MESTA! AMERIČKA AMBASADORKA U PODGORICI  SASTAVLJA CRNOGORSKU VLADU! Lekić jasan, ovo je nedopustivo, zašto nije pozvana na brifing!

gov.me

Balkan

ZA SRBE NEMA MESTA! AMERIČKA AMBASADORKA U PODGORICI SASTAVLJA CRNOGORSKU VLADU! Lekić jasan, ovo je nedopustivo, zašto nije pozvana na brifing!

Podeli vest

Lider Demosa i predsednik Odbora Skupštine Crne Gore za međunarodne odnose Miodrag Lekić poručuje da nije zadatak američke ambasadorke u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke da sastavlja crnogorsku vladu, već zajednička promocija demokratskih pravila i prakse.

Lekić je ukazao da izjava američke ambasadorke da koaliciju "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) ne doživljavaju kao partnera u Vašingtonu predstavlja mračnu poruku da vlast u Crnoj Gori ne treba sastavljati na bazi pravila demokratije i izbornih rezultata već, interesnog sagledavanja sa strane. 
           

Lekić je istakao da bi neko iz vlade trebalo da pozove američku ambasadorku za objašnjenje izjave.
 
- Zabrinjava da se umesto suočavanja sa dubokom krizom i očiglednim padom crnogorskog društva u više oblasti - nastavlja sa neozbiljnim praksama unutrašne politike i problematičnim uticajima dela spoljnih faktora na unutrašnje prilike. Sve ono što je karakterisalo periode najmanje tri poslednje vlade - rekao je Lekić za "Vijesti".
         
Lekić je naglasio da je svima jasno da je Đukanovićeva epoha igrala na kartu poslušnosti iz vrlo praktičnih razloga, odnosno da se "crnogorskim nosiocima endemske korupcije i hibridnog društva progleda kroz prste za kriminal i korupciju".
          
- Teško je demantovati, zapravo to niko više i ne demantuje, da su 42. naročito 43. vlada, sastavljane na osnovu, ne demokratskih pravila, već uticaja predstavnika određenih zemalja. Sa rezultatima koje znamo, i na razočaranje crnogorskih građana. I sprečavanje formiranja 44. vlade, u kombinaciji stranih instrukcija i domaćih izvođača, takođe je pod senkama protektoratskog stanja i funkcionisanja zemlje - naveo je Lekić. 
            
Prema njegovim rečima, to se nastavlja sada javnom izjavom u kolonijalnom stilu američke ambasadorke o tome ko može, a ko ne u crnogorsku vladu, što je ozbiljno kršenje diplomatskih pravila.

Foto: Beta

Miodrag Lekić traži reakciju države zbog popnašanja američke ambasadorke!

           
Lekić je istakao da upravo zbog respekta prema američkoj demokratskoj tradiciji posmatra nedemokratski nastup ambasadorke Rajnke kao ozbiljan incident.
  
SAD će podržati svaku Vladu Crne Gore, koja je "jasno utemeljena na evropskim vrednostima i deli naše ideale", izjavila je ambasadorka Rajzing Rajnke i dodala da koaliciju Za budućnost Crne Gore u Vašingtonu ne doživljavaju kao partnera.

U intervjuu za Glas Amerike, Rajzing Rajnke kaže da nova crnogorska vlada treba da bude formirana što pre, ali je navela da se ne usuđuje da predviđa kako će ona izgledati. 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 10 meseci

Pa Ameri se prema vama tako ponašaju, i sebi daju za pravo da oni sastavljaju vladu, jer smatraju da ste banana država, što vi zapravo i jeste! To ste vi i to će te biti dok je sveta i veka!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija