• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.07.2023

22:52

Uznemirujuće! Strava u Hrvatskoj: Procurio snimak iz osiječkog doma, deca prestravljena dok vaspitačica urla na njih!

printscreen

Balkan

Uznemirujuće! Strava u Hrvatskoj: Procurio snimak iz osiječkog doma, deca prestravljena dok vaspitačica urla na njih!

Podeli vest

U javnost je procurio stravičan snimak iz dečjeg doma u Osijeku. Na snimku iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje koju je objavio portal Telegram čuje se nepodnošljiv dečji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava vaspitačica. Decu psuje, najgrublje ih vređa i preti im!

- Manijače glupi, "krava si glupa, za***avaš", "ti si glupan, j***em ti mater, onu ku**u’’, "m*rš van", "dobićeš po p***i", "začepi gu**cu - izgovorila je deci.

U jednom trenutku čuje se udarac, a jedno od dece počinje još jače da plače.

 

 

Slučajno se saznalo za užas

Dečji plač i krici na snimci su glasni i ne čuje se sve šta vaspitačica izgovara deci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja dece, koja su sklonjena od svojih porodica, za koje su Centri za socijalni rad, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uslove života imati u domu, piše portal Index.hr.

Osnivač doma Klasje je Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike. 

Uznemirujući snimak koju je objavio Telegram otkriva užas za koji se nikad ne bi saznalo da roditelji dvoje dece starosti od nepunih tri, odnosno pet godina nisu bili dovoljno prisebni i iskoristili čistu slučajnost.

Naime, majka te dece i njihov otac, koji žive u nesređenim odnosima, 12. juna nazvali su fiksni broj Doma Klasje kako bi se raspitali o svoje dvoje dece koja su onde smeštena.

Verovatno je neko od dece podigao slušalicu pa su, kad se veza uspostavila, majka i otac začuli užasni dečji plač, a potom i histerične ispade vaspitačice. Majka je bila pribrana pa je svojim mobilnim telefonomn počela da snima ono što se čulo iz slušalice mobilnog njenog nevenčanog supruga, koji je tog prepodneva nazvao Dom Klasje.

Ministarstvo potvrdilo zlostavljanje

Zlostavljanje u osječkom domu sada su potvrdili iz Ministarstva. Poručili su kako je nakon dojave o neprimerenom ponašanju radnice prema deci smeštenoj u dečjem centru Klasje Ministarstvo u toj ustanovi sprovelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz zaprimljene dojave.

Dodaju kako su, posle sprovedenog nadzora, potvrđeni navodi iz zaprimljenog obaveštenja, a zatim je direktor Centra, nakon dobijenih saznanja o neprimerenom ponašanju zaposlene, preduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu i izrekao pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa.

U skladu sa utvrđenim činjenicama, inspekcija Ministarstva preduzeće odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti i rešenje o utvrđenim činjenicama dostaviti Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnoj komori. Narediće se i preduzimanje daljih radnji prema navedenoj radnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smeštene dece kao najranjivije grupe korisnika u sistemu socijalne zaštite, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Direktor: Čekamo rešenje inspekcije, pa ćemo postupati

Direktor Klasja Vedran Škugor izjavio je kako u Centru čekaju rešenje inspekcijskog nadzora, po kojem će dalje postupati.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15