• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

04.09.2023

21:00

Ima li tamo neko normalan?! Raskol u raskolničkoj crkvi - Bojović smenio Miraša Dedeića na Cetinju!

desktop

Balkan

Ima li tamo neko normalan?! Raskol u raskolničkoj crkvi - Bojović smenio Miraša Dedeića na Cetinju!

Podeli vest

U takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi na Cetinju došlo je do raskola, kada je Boris Bojović, nepriznati vladika, sa čela te nevladine organizacije smenio Miraša Dedeića, koji se predstavljao kao mitropolit Mihailo.

Ova odluka je doneta na skupu koji je nazvan "Opštecrnogorski zbor". Iako ne kriju mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i svemu što ima srpski predznak, predstavnici CPC su najavu za zbor napisali na ćirilici.

Nejasno je kako se donose odluke u ovoj nepriznatoj, nekakonskoj crkvi, pa se ne zna na koji način je Boris izabran za njenog navodnog poglavara.

Čovek koji sebe naziva đakonom, Stefan Marković rekao je okupljenima na Cetinju da su doneli odluku da Dedeić mora da se penzioniše jer je mator.

- Mi pravoslavni Crnogorci, vernici naše svete CPC, okupljeni na Opštecrnogorskom zboru donosimo odluku da se mitropolit crnogorski Mihailo usled svoje starosne dobi, te u zadnjim godinama slabijoj posvećenosti arhijereskoj službi povuče u mirovinu, zadržavši Ustavom i kanonom zagarantovano doživotno dostojanstvo mitropolita, sa titulom umirovljeni mitropolit crnogorski - kazao je u svom obraćanju Marković.

Bojoviću je potom predata bela mitra sa brilijantskim krstom, a okupljeni su skandirali: "Živeo vladika, dostojan".

Bojović je najavio da će formirati Mitropolitski savet i upravni odbor, kao i da će obnoviti navodni rad Svetog Sinoda, iako čitava organizacija okuplja jedva 20 navodnih sveštenika.

Ova nevladina organizacija već duže vreme želi da oduzme manastire Sprske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pa je Bojović najavio da će formirati pravni tim koji će se baviti tim radom.

Miraš zabranio izdajnicima da se prerušavaju u sveštenike!

Odgovor Dedeića bio je ekspresan! Borisu i njegovoj družini Miraš je ukinuo sveštenička prava i okrakterisao svecetinjsko sabranje kao propali politički miting i "gaženje Ustava CPC".

- Obmanuti sveštenici CPC koji su 03. 09. 2023. godine učestvovali u nekanonskom, nezakonitom i antiustavnom proglašenju vikarnog episkopa Borisa Bojovića za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve odrekli poslušnost su zakonitoj jerarhiji CPC. Po apostolskom kanonu 31; gangrijskom 6; antiohijskom pomjesnom Saboru pravilo 5; kartaginskom pomjesnom Saboru pravilo 10-11; Isti su napravili i druge greške i greha i u Crkvi nedozvoljene radnje, zbog čega im se, na osnovu apostolskih kanona 5 i 59; kanonu 20 IV Vas. Sabora, kanonu 3 Trulskog kanonu 14 Sardinijskog i kanonima 19 i 133 Kartaginskog izriče privremena zabrana sveštenodejstvovanja do konačne odluke na narednoj sjednici Svetog Sinoda CPC", istakao je Miraš i poručio, nakon svih ovih kanona koje je pobrojao da je „sveštenik pod ovakvom zabranom sveštenik samo po imenu, ali bez ikakvih svešteničkih prava, što je normirano kanonskim pravilima navedenih sabora".

Što bi rekli, ko razumije shvatiće!

Mesecima u svađi

Sredinom aprila objavljen je snimak telefonskog razgovora Dedeića i Bojovića o sumnjivom trošenju novca od donacijama, a u kojem se vide njihove svađe i netrpeljivost. U pitanju je snimak od 48 minuta u kojem se spominju Đukanović i sastanci sa njim, kao i novac koji su od Đukanovića dobijali kao donacije.

Skup je održan uoči godišnjice dana kada su pojedinci sa Cetinja pokušali da spreče ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, a jedina koja joj pruža podršku je raskolnička Kijevska patrijaršija.

Ova navodna crkva Miraša Dedeića imala je podršku bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je spornim Zakonom o slobodi veroispovesti hteo da manastire SPC proglasi državnim i da upravljanje njima dodeli Dedeiću.

Iako mnoge pristalice Đukanovića tvrde da poštuju navodnu CPC, većina posećuje manastire SPC i za obaljanje verskih obreda angažuje sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Čak je Đukanović svog unuka krstio u Vaseljenskoj patrijaršiji, čime je izbegao da verski obred bude obavljen u raskolničkoj CPC.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija