• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2020

11:21

AJA SOFIJA POSTAJE DŽAMIJA! Čavušoglu otkrio turski plan za nekada najveću hrišćansku crkvu! (VIDEO)

Vesti

AJA SOFIJA POSTAJE DŽAMIJA! Čavušoglu otkrio turski plan za nekada najveću hrišćansku crkvu! (VIDEO)

Podeli vest

Aja Sofija, nekada najveća hrišćanska crkva, danas muzej, opet će postati džamija


Status Aja Sofije, istanbulske crkve iz 6. veka pretvorene u džamiju, a 30-ih godina prošlog veka u muzej, pitanje je "nacionalnog suvereniteta", rekao je u četvrtak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu za tursku NTV.


Aja Sofija upisana je na listu svetske baštine Uneska, a mnogi poštovaoci islama odavno zahtevaju da taj objekat ponovo bude džamija u kojoj bi se obavljali obredi.



U maju su se u Aja Sofiji održavale molitve na godišnjicu Osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453., a danas Istanbula.

"Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu da se pomire s tim kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja", rekao je Čavušoglu, prenela je Hina.

Prema njegovim rečima, važno je šta želi turski narod. On je pritom pokazao dokument iz 1462. u kojem piše da je Aja Sofija upisana kao džamija.

Za mnoge Turke današnji status Aje Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje. Crkvu su izgradili Vizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.


Zvanična Atina osuđuje korišćenje nekadašnjeg sedišta Grčke pravoslavne crkve kao džamije.

Čavušoglu odbacuje "lekcije iz Grčke" i napominje da je Atina danas jedina prestonica u Evropi u kojoj nema džamije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djovani

pre 3 godine

Evo kako Muslimani postuju Crkve i Krst.Nisam Nacionalista ali jedan Presednik Drzave pokazuje ovim delom koliko postuje Hriscanstvo i Hriscane.Dolazu sirom Evrope kao Emigranti u Hriscanske zemlje i na kraju pljuvalju po krstu i Crkve Bravo jer se tako postuje medjusobna vera.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija