• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2020

14:03

RUSI ZABRINUTI ZBOG SUMNJI DA KORONA IZAZIVA NEPLODNOST! Pandemija preti da potopi planove Moskve za DEMOGRAFSKU OBNOVU!

Vesti

RUSI ZABRINUTI ZBOG SUMNJI DA KORONA IZAZIVA NEPLODNOST! Pandemija preti da potopi planove Moskve za DEMOGRAFSKU OBNOVU!

Podeli vest

Broj rođenih u Rusiji opao je za 23,7 odsto u poslednjih pet godina, kaže Ana Kuznjecova, ombudsman za dečja prava, s tim što je stopa plodnosti (broj dece po ženi) tokom poslednje tri godine pala sa 1,62. na 1,5, daleko ispod nivoa zamene od 2,2

Pandemija i ekonomska kriza samo pojačavaju ovaj trend, čineći praktično nemogućim da se preokrene trenutni pad broja stanovnika u skorije vreme, uprkos sugestijama Kremlja da će se stvari uskoro okrenuti i rođenja će rasti zbog vladinog kontinuirane politike za podsticaj rasta nataliteta.

Ljubova Hapilina, specijalista za socijalnu politiku na Ruskoj akademiji za ekonomiju i državnu službu, kaže da takav pesimizam odražava "niz faktora", uključujući kontinuirani uticaj gubitaka u Drugom svetskom ratu, demografsku "rupu" iz 1990-ih i takođe sve ređa pojava velikih porodica.

Pandemija i odliv imigrantskih radnika povećava ovaj trend. Ali ona tvrdi da je "glavni uzrok" pada nataliteta u Rusiji "loš materijalni status porodica i rast siromaštva", trendovima kojima ruska vlada do sada nije uspela da se suprotstavi.

Na horizontu je još jedan faktor koji može još više smanjiti natalitet u Rusiji. Lejla Namazova Baranova, šef Unije pedijatara Rusije, kaže da postoje dokazi da oni koji su zaraženi koronavirusom mogu postati neplodni, što će tek dodatno ostaviti traga u populaciji Rusije, ali i ostalih zemalja.

Prema profesorki Baranovoj, COVID-19 preti dečacima ozbiljnom promenom spermatogeneze, što može dovesti do niske plodnosti u budućim generacijama. Ovo je problem na koji ruski pedijatri i urolozi danas posebno ukazuju!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija