• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.07.2021

16:19

ZAPAD ĆE IM PLAĆATI DUGOVANJE?! Crna Gora tvrdi da ima REŠENJE za isplatu MILIJARDU DOLARA KINEZIMA!

Informer/Fotomontaža

Vesti

ZAPAD ĆE IM PLAĆATI DUGOVANJE?! Crna Gora tvrdi da ima REŠENJE za isplatu MILIJARDU DOLARA KINEZIMA!

Podeli vest

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović tvrdi da je Crna Gora na nekoliko nedelja od postizanja dogovora sa evropskim i američkim bankama o zameni ili refinansiranju gotovo milijardu dolara duga prema Kini i nada se da će smanjiti kamatnu stopu na dug ispod jedan odsto

Crna Gora je 2014. godine pozajmila 944 miliona dolara od Kine za finansiranje deonice puta od 41 km, koju su oponeneti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića prozvali „put u nigde“, rekavši da pokazuje tipično rasipništvo tokom njegove vlasti.

Đukanović je, dodaje se, te optužbe negirao.

- Pregovaramo sa brojem zapadnih banaka iz Evrope i Sjedinjenih Država. Zasigurno je da će dogovor biti sklopljen sa zapadnim bankama - rekao je Milatović u izjavi za Rojters.
Dodao je da traži kamatnu stopu od "manje od jedan odsto" za dug

- Postoje dve mogućnosti: prva je refinansiranje, a druga zamenjivanje zajma, dok je treća opcija kombinacija prethodne dve - rekao je ministar i kaže da je optimističan po tom pitanju, kao i da veruje da Crna Gora može dobiti i mnogo bolje uslove.

Milatović je, prenosi agencija, odbio da kaže koje su evropske ili američke banke u pitanju, ali je na pitanje kada bi moglo doći do rešenja rekao: „Uskoro - mislim da su nedelje u pitanju“.

Foto: Vlada Crne Gore

Kineski zajam je podignut 2014. godine kod državne Kineske izvozno-uvozne banke (EXIM) sa šestogodišnjim grejs periodom i dodatnim rokom dospeća od 14 godina.

Glavnica već počinje da se isplaćuje.

Neimenovani izvor za kojeg Rojters kaže da je upoznat sa pregovorima, izjavio je da će Crna Gora verovatno zameniti dug i nastaviti pregovore o refinansiranju, a zatim prekinuti zamenu kada se pregovori o refinansiranju uspešno završe.

U podnaslovu "Zarobljena država", Rojters piše da je Crna Gora vekovima bila suočena sa promenama velikih sila, mada se, kako navode, nakon raskida državne zajednice sa Srbijom 2006. godine pridružila NATO-u 2017. godine i gaji nade da će postati članica EU u ovoj deceniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 2 godine

Ovo oko duga je ogromna prevara jer kako da dobiju kredit od zapada kad oni imaju svoja oštra pravila. Prvo kako vlada C.Gore može ili gde može obezbediti bankovnu garanci..mislim kaakoo čoveče kad si u deficitu BND..?? Drugo,kako misle da vrate dug..recimo u periodu od 10 godina(ako i dobiju) pa nemaju šta da ponude kad već imaju dug prema ozvođaču radova i finasijeru..pa nije samo milijarda tu je kamata plus zatezna kamada plus izvođači radova u javnom sektoru. Treće Pa izgleda da neko nije objasnio da dupliraju dug svog naroda...ako je investicioni fond..100% Bajdenov+porodica Klinton i Obama..oni briju do nule. Četvrto Sigurno su založili luku i Ulcinj u paketu...možda i Buljarice jer tamo su kablovi za prodaju wlektične energije Italiji i EU..heee... Mnogo nerazumeju reč DUG..

radeii

pre 2 godine

Neka Milo posudi vladi 1 milijardu evra. Šta je to za njega?

Penzioner

pre 2 godine

Zapad plaća ali zato moraju da se poseru u tanjir iz koga jedu! Treba im kao i svim drugim strancima urediti status u Srbiji!

CRNA GORA BIRA NOVOG PREMIJERA?! Mandić se oglasio o mogućem rešenju!
Balkan

CRNA GORA BIRA NOVOG PREMIJERA?! Mandić se oglasio o mogućem rešenju!

Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta kazao je kazao je nakon završenog sastanka predstavnika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore, rekao je da je DF predložio da mesto premijera preuzme neko iz koalicije "Mir je naša nacija", a da predsednik Skupštine bude iz koalicije "Za budućnost Crne Gore"

06.07.2021

21:32

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija