• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2021

20:13

RUSKI PATRIJARH KIRIL I PAPA FRANJA ponovo oči u oči?! Pregovori su u toku, a susret bi mogao biti na neutralnom terenu

Vesti

RUSKI PATRIJARH KIRIL I PAPA FRANJA ponovo oči u oči?! Pregovori su u toku, a susret bi mogao biti na neutralnom terenu

Podeli vest

Njih dvojica su se prvi put sreli 2016. godine u Havani

Prošlo je više od pet godina posle njihovog prvog susreta, papa Franja i ruski patrijarh Kiril, mogli bi uskoro ponovo da se sastanu. Patrijarh i papa su se prvi put sreli u Havani u februaru 2016. godine.

Šef kancelarije Ruske pravoslavne crkve za odnose sa inostranstvom, mitropolit Ilarion rekao je da bi dvojica verskih lidera ponovno mogla da se susretnu i to na nekom neutralnom terenu.

Foto: Sputnik/Reuters

On nije precizirao kad bi i gde do susreta moglo da dođe, međutim, rekao je da će javnost biti obaveštena o tom susretu "neposredno pred statanak". Slično je bilo i prilikom susreta na Kubi, kada se za sastanak saznalo svega nekoliko dana ranije.

Ilarion, koji se u Vatikanu sreo sa papom, rekao je novinarima posle tog sastanka da bi bilo dobro da se papa Franja i patrijarh Kiril sretnu, ali da još nije "sazrelo vreme za papin dolazak u Rusiju" i Vatikan prihvata "takvo stanje stvari", prenosi Jutarnji list.

Foto: Tanjug/AP

- Ne moram da ulazim u detalje zašto još nije vreme za posetu pape Franja Moskvi, jer obe strane te razloge vrlo dobro znaju i prihvataju - rekao je on.

Ilarion je podsetio da je posle susreta dvojice duhovih lidera, došlo do "pozitivnog napretka" i da su odnosi dve crkve dobili "novi impuls". Kaže da se obe crkve nalaze pred novim izazovima i da zbog toga "ima smisla organizovati novi susret".

Mediji u Rusiji prenose da se već duže vreme vode pregovori o novom susretu pape i patrijarha i da bi on verovatno uskoro i mogao da se dogodi, ali niko ne zna kada jer su obe strane oko toga vrlo diskretne i zatvorene.

Sa druge strane, državni sekretar Svete stolice Pjetro Parolin rekao je ruskoj agenciji TASS da on nema informacija da bi do susreta moglo uskoro da dođe, ali je i on ocenio da "nema uslova za posetu pape Franja Rusiji".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija