• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2021

14:37

KINEZI OTELI BRITANCIMA BARBADOS, KRALJICA ELIZABETA ODJAVLJENA! Imperija se osipa, ko je sledeći?!

Informer DN

Vesti

KINEZI OTELI BRITANCIMA BARBADOS, KRALJICA ELIZABETA ODJAVLJENA! Imperija se osipa, ko je sledeći?!

Podeli vest

Barbados se zvanično odrekao kraljice Elizabete II i postao republika. Iako ostaje članica Komonvelta, Britanci krive Kinu jer im je sa 490 miliona dolara investicija 'otela' karipsko ostrvo

Barbados je juče, 55 godina od sticanja nezavisnosti, odbacio britansku krunu i postao republika. Iako će ta karipska država ostati članica Komonvelta, Britanci krive Kinu što je svojim investicijama od 490 miliona dolara "otela" Barbados kraljici Elizabeti II.

Na svečanoj ceremoniji u Bridžtaunu, održanoj 396 godina nakon što je Barbados postao britanska kolonija, zvanično je proglašena republika uz intoniranje nacionalne himne i ispaljen je 21 počasni plotun. Za prvog predsednika zemlje izabrana je Sandra Mejson, koja je dosad bila generalni guverner, odnosno predstavnik britanske kraljice Elizabete II na Barbadosu.

Svečana ceremonija

Svečanosti je prisustvovao i britanski prestolonaslednik, princ Čarls, koji je poručio da stvaranje republike "nudi nov početak".

- Od najmračnijih vremena naše prošlosti i zverstava robovlasništva, koja će zauvek ostati mrlja u našoj istoriji, narod ovog ostrva je svojom neverovatnom hrabrošću iskovao svoj put - rekao je Čarls.

Uprkos tome što će Barbados ostati članica grupe od 54 zemlje Komonvelta, Britancima je Kina kriva što su ostali bez jednog podanika krune. Poslanici parlamenta u Londonu tvrde da je Peking sa svojih 490 miliona dolara investicija na Barbadosu doprineo tome da se karipsko ostrvo odrekne britanske kraljice.

Foto: Informer DN

- Kina je upumpala novac u turističku industriju Barbadosa i dala toj zemlji kredite sa niskom kamatnom stopom. Te pare primorale su Sandru Mejson da u javnosti negira da je Kina kriva za to što je Barbados okrenuo leđa kraljici. Kineske pare dale su i vetar u leđa grupi koja vodi kampanju da Barbados od Britanije traži odštetu za ropstvo - prenose britanski mediji reči neimenovanog poslanika iz vladajuće Konzervativne stranke.

Velika pomoć

Kina je, inače, od 2005. investirala 490 miliona dolara na Barbadosu. Prodala je toj zemlji 30 električnih autobusa za javni transport, poslala 3.000 vakcina protiv korone, donirala je patrolni čamac za odbranu teritorijalnih voda i izgradila montažne kuće za stanovnike koji su ostali bez krova nad glavom u julu ove godine nakon uragana Elza. Osim toga, Kina je obnovila puteve na ostrvu, otvorila Konfučijev institut na Univerzitetu Antila, rekonstruisala nacionalni stadion Barbadosa i napravila jedan hotel sa spa-centrom.

Rijana postala heroj nacije

Čuvena pevačica Rijana, koja je rođena na Barbadosu, prisustvovala je ceremoniji proglašenja republike. Ona je dobila orden nacionalnog heroja.
- Nastavi da sijaš kao dijamant i časno predstavljaš našu naciju - rekla je premijerka Barbadosa Mija Motli, dajući Rijani orden.


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija