• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.12.2021

07:00

(VIDEO) AMERI, HOĆETE DA ZNATE KAKO JE UBIJEN KENEDI?! ZAMOLITE BEOGRAD DA VAM OBJASNI STVAR! Tajna služba Jugoslavije je sve utvrdila - Kenedija nije ubio jedan čovek...

Vesti

(VIDEO) AMERI, HOĆETE DA ZNATE KAKO JE UBIJEN KENEDI?! ZAMOLITE BEOGRAD DA VAM OBJASNI STVAR! Tajna služba Jugoslavije je sve utvrdila - Kenedija nije ubio jedan čovek...

Podeli vest

Dve trećine Amerikanaca sumnja da je Kenedija ubio jedan čovek. To su u jednom eksperimentu pokazali i jugoslovenski bezbednjaci, svedoči dugogodišnji Titov prevodilac Ivan Ivanji

Godinu posle atentata, spremajući se za posetu Tita Istočnom Berlinu, rekonstruisali su događaj.

- Pucali su sa tačno te visine sa koje je navodno taj atentator pucao. Vozili kola, sa lutkom, tom brzinom. Naši najbolji snajperisti su gađali i nisu mogli da pogode. Zbog toga je njihov zaključak bio - jedan metak da pogodi, to je krajnje neverovatno, to je jedan prema milion, ali ajde, i to čudo postoji. Tri metka je nemoguće - nije on pucao - naveo je Ivanji.

Četiri istrage nisu bile dovoljne

Još jedan lokalni ugao, iz perspektive tadašnje Jugoslavije, pojavljuje se u ličnosti jednog od saradnika CIA, koji je pred Vorenovom komisijom dao opširni iskaz, tvrdeći da je bio veza obaveštajne agencije sa Osvaldom.

- Ono što je zanimljivo jeste da je Džordž Morešild misiju u vezi sa CIA počeo u Jugoslaviji 1957. godine, kada je kao stručnjak za naftu boravio na jugoslovenskom primorju. U međuvremenu, nije se samo time bavio. Njega su tadašnje jugoslovenske vlasti proterale iz Jugoslavije, zbog toga što su našle crteže vojnih objekata kod njega - naveo je Bisenić.

(VIDEO) HOLANĐANI SPREMAJU DOŽIVOTNE ZA TROJICU RUSA I UKRAJINCA - OBORILI SU MALEZIJSKI MH17?! Samo još da ih uhvate i...

Šta bi moglo da se nađe u preostalih 15.000 dokumenata o Kenedijevom ubistvu? Istraživači ne veruju u novi nepobitni dokaz, veruju da službe imaju razloga da skrivaju sopstveno činjenje ili nečinjenje.

- Moja je teorija zavere - pitajte FBI, a sumnja na to bi škodila poverenju Amerikanaca u nacionalnu bezbednost. Nijedan predsednik ne želi da se pod njegovom vlašću to dokaže i sazna i nikad nećemo saznati - kazao je Ivanji.

Četiri istrage američke administracije nisu bile dovoljne da okončaju sumnje i razvodne maštu povodom Kenedijevog ubistva. Osuđeni atentator skončao je takođe u atentatu pred kamerama. Događaji iz američke istorije 1963. mnogi vide kao prekretnicu, kada je svet prestao da veruje u zvanične istine.

Deklasifikovani dokumenti ne donose ništa novo

U novim dokumentima o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija nema ništa novo, ocena je istraživača i novinara nakon što je američki Nacionalni arhiv objavio deo dokumentacije iz vladine istrage atentata u Dalasu, 22. novembra 1963.

MILANOVIĆ OPET STAO UZ DODIKA, ON JE U SUKOBU SA PROFESIONALNIM LAŽOVIMA... Predsednik "lijepe njihove" raskrinkao Zapad i Sarajevo!

Novi dokumenti očekuju se 15. decembra sledeće godine, do tada - dosije Kenedi ostaje jedna od najvećih političkih misterija 20. veka.

Kada bi se pisalo uputstvo o tome kako da se decenijama hrane teorije zavere, uzor bi mogao da se pronađe u Vašingtonu.

Uprkos obavezi da, na osnovu Džej-Ef-Kej akta iz 1992, za 25 godina obelodani sve pisane tragove iz istrage ubistva Džona Kenedija, 2017.

Donald Tramp odobrio je prvo odlaganje. Potom je i Džo Bajden potpisao još jedno. Usledilo je još jedno delimično otkrivanje, iz pijeteta prema godišnjici atentata u Dalasu.

Već viđeno, osim pojedinih ranije zatamnjenih delova. Jedno je bilo zajedničko svim izveštajima.

- Razočaranje potiče od toga da nije otkriveno ništa novo, ništa više od onoga što je već u bibliji atentata, a to je izveštaj komisije koju je predvodio sudija Vrhovnog suda Erl Voren - rekao je Milan Mišić, nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona.

Kao izazov Vorenovom izveštaju, film "Džej-Ef-Kej" Olivera Stouna, tumači se, podstakao je objavljivanje miliona dokumenata.

AMERI, TRAŽILI STE ŠAMARČINU, SAD... RUSKI AMBASADOR VIŠE NIJE MOGAO DA ĆUTI... Vašingtonu očitao lekciju zbog ubijanja civila - NABIO IM NA NOS I SRBIJU...

U 1.500 upravo objavljenih dokumenata najviše pažnje izazvale su informacije o atentatoru Liju Harviju Osvaldu. Šest nedelja pre atentata putovao je u Meksiko Siti, tvrdeći da je fotograf, gde je posetio sovjetsku i kubansku ambasadu. I to je, objašnjavaju upućeni, poznato od 1998.

- On je prvo želeo 1958. godine da se nastani u Sovjetskom Savezu, zatim je pokušao samoubistvo zato što mu to tamo nije omogućeno, a onda se oženio, našao je posao, ali se na kraju vratio u SAD - kazao je novinar Dragan Bisenić.

Mišić je istakao da je sasvim izvesno da su Osvaldova putovanja u Meksiko bila praćena.

- Ono što je osnovno, to je činjenica da Tajna služba (Secret Service) nije sprečila atentat. Naravno, velika misterija ostaje rečenica iz Vorenovog izveštaja, koja ostavlja mogućnost da je postojao i drugi atentator - kazao je Mišić.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15