• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/BBC

11.01.2022

20:37

SEKTA KOJA SE PRETVORILA U ZASTRAŠUJUĆU MAFIJU!  Otkriveni dokazi o inflitraciji u politiku i... ONI SU MEĐU NAMA!

Vesti

SEKTA KOJA SE PRETVORILA U ZASTRAŠUJUĆU MAFIJU! Otkriveni dokazi o inflitraciji u politiku i... ONI SU MEĐU NAMA!

Podeli vest

BBC-jeva dvogodišnja istraga Crne sekire - nigerijskog studentskog bratstva koje se pretvorilo u zastrašujuću mafijašku grupu - otkrila je nove dokaze o infiltraciji u politiku, kao i prevarantske i ubilačke operacije širom planete

Tokom mirnih trenutaka, pošto završi predavanja za taj dan, doktor Džon Stoun ima flešbekove.

Ne proganjaju ga krv ili zvuci pucnjave, Nnjviše ga muči preklinjanje, kako ljudi mole za milost pre nego što umru. Preklinju njega. Preklinju Boga.

- Jako je bolno -  kaže on, vrteći glavom uz drhtaj.

- Porodice mrtvih će vas prokleti. Na vas će čitavog vašeg života biti bačena kletva.

Doktor Stoun koji predaje političke nauke na Univerzitetu u Beninu, u jugoistočnoj Nigeriji.

Međutim, on što je zanimljivo jeste da je Stoun decenijama bio viši pripadnik Crne sekire - nigerijske mafijaške grupe povezane sa trgovinom ljudima, internet prevarama i ubistvima.


Na lokalnom nivou Crna sekira se naziva "kultom", razlog za taj naziv proističe upravo zbog tajnih rituala inicijacije i čvrste lojalnosti njenih pripadnika.

 

Ekstremno nasilje

Ovaj "kult" je posebno ozloglašen i po ekstremnom nasilju, slike onih koji su im se isprečili na putu - unakažena mrtva tela sa znacima mučenja koji su i te kako vidljivi, redovno se pojavljuju na nigerijskim društvenim mrežama.

Foto: Pexels

 

Ipak, doktor Stoun priznaje da je učestvovao u zverstvima tokom godina koje je proveo kao "sekiraš".

Bio poznat kao koljač

 

U Benin Sitiju bio je poznat kao "koljač", užasi iz tih godina ostavili su trajne ožiljke na njegovom licu. On se danas kaje zbog svoje prošlosti i glasni je kritičar bande kojoj je nekada služio.

Stoun je jedan od desetak izvora iz Crne sekire koji su odlučili da prekrše zavet i otkriju njihove tajne BBC-ju, govoreći prvi put za međunarodne medije.

Afrički BBC dve godine je istraživao Crnu sekiru, tom prilikom gradeći mrežu uzbunjivača i otkrivajući nekoliko hiljada tajnih dokumenata, koji su procurelih iz bandine privatne prepiske.

Članovi Crne sekire su među nama!

Otkriveni dokumenti sugerišu da je tokom poslednje decenije Crna sekira postala jedna od najdalekosežnijih i najopasnijih organizovanih kriminalnih grupa na svetu.

U Africi, Evropi i Severnoj Americi, članovi Crne sekire su među nama. Možda čak imate njihov mejl u inboksu.


Istraga BBC-ja započela je pretnjom smrću, tačnije pismom koje je napisano kitnjastim rukopisom i dostavljeno novinaru BBC-ja 2018. godine.

Pismo je ostavio motociklista na vetrobranu reporterovih kola, samo nekoliko nedelja ranije, novinar je istraživao ilegalnu trgovinu opioidima u Nigeriji i sreo se licem u lice sa članovima Crne sekire.

Nešto kasnije drugo pismo je bilo uručeno njegovoj porodici, neko ga je pratio i pronašao njegov dom.

Pitanje jeste - Da li je pretnja potekla od Crne sekire?

Koliko je zaista moćna ova kriminalna organizacija i ko tačno stoji iza nje?

Potraga za ovim odgovorima dovela je do čoveka koji tvrdi da je hakovao stotine hiljada tajnih dokumenata Crne sekire. Ti dokumenti su ogromni kontingent privatne prepiske, između stotina osumnjičenih članova.

Sadržaj poruka od 2009. do 2019. godine, uključuju komunikaciju o ubistvima i krijumčarenju droge, mejlovi govore o složenim i unosnim internet prevarama i porukama se iznose planovi o globalnoj ekspanziji.

To sve spada pod mozaik kriminalnih aktivnosti Crne sekire koji se prostire na četiri kontinenta.

Ono što izvor koji je i hakovao podatake tvrdi jeste da Crna sekira očajnički želi da ga ubije.

Izvor nije želeo da otkrije svoje pravo ime, umesto toga izvor koristi pseudonim - Uče Tobajas.

- Lovićemo te svim silama, Sekira će ti probušiti lobanju… Lizaću tvoju krv i ješću tvoje očne jabučice - glase jporuke pretnje smrću, a koje su poslate Tobajasu preko interneta.

BBC je mesecima proučavao Tobajasove dokumente.

Uspeli su da verifikuju određene delove podataka, i potvrdivši postojanje navođenih pojedinaca i da su se veliki broj zločina koji se pominju u dokumentima zaista dogodili.

Najveći deo hakovanog materijala suviše je užasan da bi bio objavljen.

Tajni forumi za deljenje fotografija

Članovi Crne sekire koriste tajne forume, sajtove zaštićene lozinkom gde dele fotografije skorašnjih ubistava u internet čet grupama.

U postu naslovljenom "Smaknuće", čovek leži prostrt na podu male sobe, dok su mu na glavi četiri duboke rane.

Njegova bela majica okružena je lokvom njegove krvi. Na leđima mu se nalazi otisak čizme u krvi.

U Nigeriji Crna sekira vodi rat za prevlast

 

U Nigeriji, Crna sekira vodi rat za prevlast sa rivalskim "kultovima" - sličnim kriminalnim bandama sa imenima kao što su Edžije, Gusari, Pirati i Mafiti.

Poruke koje je BBC preveo sa zapadnoafričkog "pidžina" pokazuju kako pripadnici Crne sekire vode evidenciju koliko su rivala pobili, sastavljajući tabele iz svakog regiona kao da su fudbalski rezultati.

- Rezultat je trenutno 15:2 u ratu za Benin - piše u jednom postu.

Ono što je zaista možda najšokant jeste da su internet prevare dokumenti predati BBC-ju uključuju račune, bankovne izvode i hiljade mejlova u kojima se vidi da Crna sekira učestvuje u onlajn prevarama širom sveta.

Opcije uključuju ljubavne prevare, prevare sa nasledstvom, prevare sa nekretninama i prevare sa poslovnom prepiskom, u kojima počinioci otvaraju mejl naloge koji deluju kao da pripadaju žrtvinim advokatima ili računovođama, kako bi presretali uplate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija