• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.01.2022

07:00

Skandinavci u strahu od ruske invazije! Švedska zbog Rusije hoće u NATO!

Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

Skandinavci u strahu od ruske invazije! Švedska zbog Rusije hoće u NATO!

Podeli vest

Političari u Švedskoj, koja je decenijama bila vojno neutralna, vode ozbiljnu debatu o priključenju zapadnom vojnom bloku, nakon zahteva Moskve NATO i SAD da obustave širenje na istok

Švedska, koja je decenijama bila vojno neutralna, zbog Rusije sada želi da uđe u NATO. U toj skandinavskoj zemlji povela se ozbiljna debata o članstvu u zapadnom vojnom bloku, i to nakon što je Moskva tražila od NATO i SAD da obustave dalje širenje na istok.


Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist optužio je Rusiju da predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.


- Rusija nagomilava trupe na svojim granicama, što može dovesti do eskalacije sa Ukrajinom. Svojim nedavnim predlozima NATO i SAD o neširenju i neraspoređivanju oružja i vojske na istoku Moskva krši međunarodno pravo i pravo drugih zemalja da same izaberu svoj put - kazao je Hultkvist.


On je dodao da je Rusija tim svojim postupcima pokazala da predstavlja pretnju.

Foto: Printakrin Youtube/Ministarstvo odbrane Rusije

- Švedska će morati više da sarađuje sa NATO, koji zajedno sa EU predstavlja našu najvažniju bezbednosnu platformu. Naša strategija je da zajedno sa drugima radimo na bezbednosti. Sada smo cenjeni partner, koji pomaže u postizanju te bezbednosti. To što radimo je naš izbor, koji je baziran na odlukama donetim u švedskom parlamentu. To tako treba i da ostane. O tome nema kompromisa - izjavio je Hultkvist.


Pre njega i švedska premijerka Magdalena Anderson takođe je izjavila da želi da "produbi partnerstvo" sa NATO.

Pravo izbora

Moskva krši međunarodno pravo i pravo drugih zemalja da same izaberu svoj put
Peter Hultkvist


Osim političara vladajuće Socijaldemokratske partije, i opozicija želi da Švedska uđe u NATO. Opoziciona Hrišćansko-demokratska stranka zahteva da Švedska napusti svoju politiku neutralnosti i da se priključi vojnom bloku na čijem je čelu Amerika.

Zapad mora da promeni odnos prema Rusiji, možda da je čak primi u NATO

Cenjeni norveški general u penziji Robert Mud u autorskom tekstu u listu "Aftenposten" napisao je da Zapad treba da promeni svoj odnos prema Rusiji i da joj čak pruži priliku da uđe u NATO kako bi bio izbegnut vojni sukob.
- Poslednjih 30 godina živimo u iskrivljenoj stvarnosti tako što Rusiju oslikavamo kao velikog negativca, dok su SAD i Zapad branioci demokratije bez ikakve mane. Moramo se zapitati da li je to zaista tako. Da li je moguće da se diplomatija i međusobno poštovanje ponovo vrate na sto? Da li je moguće napraviti NATO tako da on bude otvoren za sve, čak i za Rusiju? Da li je moguće da se sve zemlje odreknu toga da svoje oružje drže u tuđim državama? Bez tih nekih promena srljamo u rat - smatra Mud.


- Ne možemo se boriti za bezbednosnim rizicima sami, i to u situaciji kad našim granicama i interesima preti vojni napad. Članstvo u NATO je glavni garant mira i bezbednosti u našem delu sveta. Ulazak Švedske u taj blok značio bi da u potpunosti možemo da planiramo, da se uskladimo i vežbamo sa našim susedima. Samo tako možemo steći sposobnosti da se odbranimo od vojnog napada - napisali su lideri demohrišćana Eba Buš i Mikael Oskarson u tekstu pod nazivom: "Članstvo u NATO je potrebno za odvraćanje Rusije".

Foto: Reuters


Neširenje ne dolazi u obzir


I lider Stranke umerenih Ulf Kristerson, čija se partija već dugo zalaže za ulazak Švedske u NATO, kaže da ruski bezbednosni predlozi predstavljaju pretnju po bezbednost njegove zemlje.


- Predlog o neširenju na istok ne dolazi u obzir. Svejedno je da li se odnosi na bivše sovjetske republike ili na druge zemlje, poput Finske i Švedske - kazao je Kristerson.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ako bi Rusija ušla u NATO... Hipotetički bi i mogla! Cilj  Moskve bio bi SAMO JEDAN, A TO JE DA UNIŠTI ALIJANSU! Ukoliko želite da srušite mafiju, VODITE JE!
Planeta

Ako bi Rusija ušla u NATO... Hipotetički bi i mogla! Cilj Moskve bio bi SAMO JEDAN, A TO JE DA UNIŠTI ALIJANSU! Ukoliko želite da srušite mafiju, VODITE JE!

Rusija bi hipotetički mogla da uđe u NATO, ali sa jednim ciljem, a to je da uništi tu organizaciju, izjavio je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general armije Jurij Balujevski povodom pisanja norveških medija da bi Alijansa trebalo da Moskvi pruži mogućnost ulaska u NATO kako bi izbegla vojni sukob

11.01.2022

20:53 >> 20:56

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07