• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2022

11:45

"FINSKOJ ĆEMO IZBITI  ZUBE AKO SAMO POMISLI DA UĐE U NATO!"

AP/Photo

Vesti

"FINSKOJ ĆEMO IZBITI ZUBE AKO SAMO POMISLI DA UĐE U NATO!"

Podeli vest

Učešće Finske i Švedske u NATO provokacijama protiv Rusije pogodiće pre svega stanovnike ovih nordijskih zemalja, upozorava ruski političar i vojni analitičar Franc Klincevič

Finska i Švedska mogu da postanu novi saveznici NATO-a u borbi protiv Rusije, kaže autorka američkog portala Forin Polisi Elizabet Brau i napominje da su obe severnoevropske zemlje prilično razvijene i ekonomski i vojno. To znači da ukoliko žele da uđu u Severnoatlantsku alijansu, ostale članice vojnog bloka se neće protiviti i pokušaće da što pre reše pitanje pristupanja. 

Međutim, čak i ako Helsinki i Stokholm ne podnesu zahtev za članstvo u NATO, njihovi odnosi sa Moskvom će se i dalje pogoršavati. Obe zemlje su dugo bile relativno neutralne. Finska je i posle Drugog svetskog rata potpisala ugovor o prijateljstvu sa SSSR-om. Kasnije, nakon raspada Sovjetskog Saveza, sporazum je poništen, ali su finske vlasti nastavile da se fokusiraju na Moskvu prilikom donošenja spoljnopolitičke odluke.

U Švedskoj je situacija bila nešto drugačija. Formalno je takođe ostala neutralna, iako je u stvarnosti nastavila prikriveno da sarađuje sa NATO-om. Međutim, sada je i ova maska pala. Nije bez razloga to što premijerka zemlje Magdalena Anderson dozvoljava sebi da otvoreno kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina, koji zahteva da Severnoatlantska alijansa jednom zauvek odustane od širenja na istok. Finska premijerka Sana Marin nedavno je objavila da ta zemlja zadržava mogućnost da podnese zahtev za članstvo u NATO.

Kao vođa ruskog Saveza vetarana Avganistana, rezervni pukovnik  Franc Klincevič ističe za PolitRusija da je očigledno da su razgovori o ulasku u NATO za takve države poput Finske i Švedske sve opipljiviji. A to najavljuje određene probleme Rusiji. Moskva je duga bila uverane da se ne može očekivati direktna vojna pretnja iz Helsinkija ili Stokholma, međutim, sada situacija postaje upravo suprotna.

"Ovo će sigurno postati veliki problem. Oni falsifikuju, dezinformišu i pokrenu ovu akciju bez presedana da diskredituju Rusiju. Ovo uključuje najpametnije ljude koji izvrću činjenice i uvrću ruke vođama. Uostalom, i Finskoj i Švedskoj su ruke "zavrnute". Takođe im je otvoreno rečeno da će, ako ne uđu u NATO, imati ozbiljnih problema. I oni su primorani da se slože“, siguran je Klincevič.

Foto: Printscreen You Tube

Franc Klincevič

Prema njegovim rečima, na ovaj način SAD stvaraju psihološku atmosferu totalne mržnje prema Rusiji u evropskoj zajednici. Što više evropske države budu uverene da Moskva direktno ugrožava njihovu bezbednost, to će pre sam NATO biti spreman za direktnu oružanu konfrontaciju sa Moskvom. Naravno, glavni udarac u ovom slučaju, prema planu Sjedinjenih Država, trebalo bi da padne na zemlje koje se direktno graniče sa Ruskom Federacijom. Zato je pitanje ulaska u NATO za Finsku i Švedsku toliko važno.

"Naravno, i Finci i Šveđani su i te kako svesni pretnje na koju osuđuju svoje stanovnike. Zaista, ako se nešto desi, oni će biti iskorišćeni kao odskočna daska - Rusija je dužna da reaguje ako dođe do neke situacije. I pre svega, starosedeoci ovih zemalja će patiti. Ali oni ne razmišljaju o tome. Stoga će u bliskoj budućnosti na ovaj ili onaj način biti realizovan ulazak Finske i Švedske u NATO. Ali želim da ih upozorim: neka misle pre svega o sebi", rekao je ruski političar.

Kako je primetio Klincevič, Zapad danas pokušava da prikaže da Rusija polaže pravo na neku teritoriju. Međutim, u stvarnosti, Rusija podržava samo rusko stanovništvo u Donbasu i održala je potpuno legalan referendum o ponovnom ujedinjenju sa Krimom.

Ruski ekspert je siguran da se ne treba nadati da će se situacija pre ili kasnije promeniti sama od sebe, jer Rusija može da je promeni samo sama.

"Dakle, naša zemlja treba da se pripremi za pojavu novih pretnji u blizini severnih granica, da ojača te granice i da u svakom trenutku bude spremna da pruži odlučni odbitak svakom agresoru. Neće se smiriti dok stvarno ne dobiju po zubima, ili dok nam ne podele državu na nekoliko delova. Ali mi to nećemo dozvoliti i izbićemo zube svakome ko pokuša da nas zastraši. Uključujući i Finsku zbog same pomisli na ulazak u NATO. Mi, naravno, nismo u poziciji da vodimo osvajačke ratove. Naša doktrina je defanzivna, ali smo u stanju da se zaštitimo od bilo koga", kaže Klincevič.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija