• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

18.01.2022

19:17

(VIDEO) SRBIJA JE HTELA GVOZDENU KUPOLU, A IZRAEL IMA I ANTIRAKETNI SISTEM za presretanje balističkih projektila IZVAN ZEMLJINE ATMOSFERE!

Fotoolistracija/Printskrin

Vesti

(VIDEO) SRBIJA JE HTELA GVOZDENU KUPOLU, A IZRAEL IMA I ANTIRAKETNI SISTEM za presretanje balističkih projektila IZVAN ZEMLJINE ATMOSFERE!

Podeli vest

Izrael je uspešno testirao antiraketni odbrambeni sistem dizajniran za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere. Srbija je razmatrala kupovinu Gvizdene kupole, ali za sada se stalo samo na razmišljanju...

Novi izraelski sistem nazvan Strela osmišljen je kao niz sinhronizovanih lansirnih jedinica i razvijen je tokom poslednjih godina s ciljem da se obezbedi zaštita u bilo kom budućem sukobu sa najvećim neprijateljem jevrejske države Iranom ili regionalnim militantnim pro-iranskim grupama, kao što su libanski Hezbolah ili palestinski Hamas u Pojasu Gaze, prenosi AP.

Brutalan sistem

Ministarstvo odbrane Izraela je nakon testiranja saopštilo da je sistem detektovao cilj i ispalio dve rakete Strela uz ocenu da je misija bila uspešna.

- Sa svakim korakom napred, sa svakim novim dostignućem, mi opremamo državu Izrael da se odbrani od rastućih pretnji. Naši sistemi pružaju Izraelu slobodu strateškog manevrisanja - navodi se u saopštenju ministra odbrane Benija Ganca.

Sistem Strela je razvila državna kompanija namenske industrije Israel Aerospace Industries, u saradnji sa Agencijom za raketnu odbranu SAD.

Izraelska protivvazdušna odbrana opet je oborila stotine raketa koje su doletele iz Pojasa Gaze. Već deset godina to čini Gvozdena kupola, jedan od najboljih sistema na svetu. Kako on radi?

AMERI I NA TO MOGU SAMO DA... RUSIJA NIKADA NEĆE POVUĆI RAKETE IZ KALINJINGRADA! Brutalan odgovor Moskve na zahtev SAD!

Podsetimo, Izraelu raspolaže brutalnim PVO sistemom maju svojevrsno životno osiguranje u vidu Gvozdene kupole. Tako se naziva možda i najefikasniji sistem protivvazdušne odbrane na svetu koji već deceniju šiti Izrael od raketa kratkog dometa. Mnogi se osmele da sa svojih prozora snimaju smrtonosnu igru na noćnom nebu koja izgleda kao vatromet.

Jedna baterija čuva ceo grad

Izraelske firme koje su razvile sistem (Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries) tvrde da Kupola zaustavlja oko 90 odsto projektila, mada ima stručnjaka koji ovo dovode u pitanje. 

Računa se da jedan ovakav sistem može da zaštiti površinu od 150 kvadratnih kilometara, što odgovara gradu srednje veličine. Istovremeno može da zabeleži šest neprijateljskih raketa. Odbrambeni projektil je juri po nebu i eksplodira u blizini, uništavajući tako i projektil Hamasa. Tada i dalje postoji opasnost od krhotina koje padaju iz vazduha, mada inteligentni projektili teže da unište raketu van naseljenog mesta.

U Izraelu je ukupno deset ovakvih sistema. Neki stručnjaci kažu da bi bolje bilo da ih je trinaest, jer bi tako mogla da se pokrije čitava teritorija. Izrael ima i druge protivvazdušne sisteme („Davidova praćka", „Strela") koji, za razliku od Gvozdene kupole, ne pokrivaju rakete kratkog dometa do 70 kilometara, već one srednjeg i dugog dometa.

TALIBANI IMAJU LEK ZA ISLAMSKU DRŽAVU! Formiraju specijalnu jedinicu sastavljenu od - BOMBAŠA SAMOUBICA!

Osim ograničenog kapaciteta, postoji još jedan razlog što Gvozdena kupola obara samo one rakete koje lete ka naseljenim mestima ili važnoj infrastrukturi - svaki ispaljena protivvazdušna raketa navodno košta oko 50.000 dolara. Cena jedne baterije Kupole je između 40 i 70 miliona dolara.

Prva Gvozdena kupola postavljena je u martu 2011. kod grada Berševe, oko 40 kilometara od Pojasa Gaze. Od tada se život mnogih Izraelaca promenio.

I Srbija je razmatrala kupovinu ovog sistema, ali za sada se stalo samo na razmišljanju...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija