• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.01.2022

16:52

AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT! Lukašenko odgovara na pripremu agresije, Ukrajina se gura u plamen sukoba, TENZIJE NA JUGU PALE ALARM

Reuters

Vesti

AKO ŽELITE MIR, PRIPREMITE SE ZA RAT! Lukašenko odgovara na pripremu agresije, Ukrajina se gura u plamen sukoba, TENZIJE NA JUGU PALE ALARM

Podeli vest

Beloruski lider naveo je da je očigledno je da će Zapad, sa ciljem slabljenja Rusije, nastaviti sa taktikom ometanja postsovjetskog mira

Rusija je u više navrata negirala da planira invaziju na Ukrajinu, navodi Rojters. Lukašenko, blizak saveznik Rusije, ranije je izjavio da Belorusija nema apsolutno nikakav interes za rat. On je kazao da raste agresija u svetu i da je izbor ili novi sporazumi između ključnih zemalja, ili rat, prenosi Tanjug.

Lukašenko je u obraćanju parlamentu rekao da će Minsk učestvovati u borbenim dejstvima u slučaju vojne agresije na Rusiju, prenosi RIA Novosti. Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su napeti pošto Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu. Moskva negira te optužbe i traži da se NATO ne širi na istok.

Lukašenko je u svom govoru rekao da je za Zapad važno da u krvi uguši slovensko bratstvo Rusije i Ukrajine. On je u godišnjem obraćanju naciji rekao da je Ukrajina "podvrgnuta trgovini iza kulisa", da se uvlači u sukob i priprema za agresiju.

- Jačanje tenzija na jugu podiže najveći alarm. Ukrajina postaje predmet trgovine iza kulisa - istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina se gura u plamen sukoba, psihički se slama i namerno priprema za agresiju dok se formiraju neprijateljska osećanja usmerena ka bratskim narodima, uključujući Beloruse.

Foto: AP/Photo

Lukašenko je naglasio da je situacija u Kazahstanu, gde su ranije izbili neredi, pokazala da meta nije samo slovensko već i centralnoazijsko bratstvo, prenosi Srna. Beloruski lider naveo je da je očigledno je da će Zapad, sa ciljem slabljenja Rusije, nastaviti sa taktikom ometanja postsovjetskog mira, javio je TAS.

- Moramo li, s obzirom na situaciju, reagovati i ojačati naše odbrambene kapacitete? Odgovor je očigledan: "Avaj, ako želite mir, pripremite se za rat!" - napomenuo je Lukašenko.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na granici Saveza Rusije i Belorusije, Lukašenko je podsetio da američki strateški bombarderi svakog dana vrše više od 30 letova u tom području. Predsednik Belorusije skrenuo je pažnju i na priče susednih zemalja o razmeštanju nuklearnog naoružanja, kao i na to da zapadni susedi Belorusije - Poljska i Rumunija - aktivno prate kurs politike Vašingtona.

Lukašenko je dodao da Belorusija strogo odbija rat, jer bi u slučaju izbijanja oružanih sukoba sve strane bile na gubitku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija