• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

01.02.2022

21:38

(FOTO) "NJUŠKALO" STIGLO U EVROPU Igrao je glavnu ulogu tokom katastrofe u Černobilu, sada je na važnom zadatku, iz britanske baze pratiće...

Reauters

Vesti

(FOTO) "NJUŠKALO" STIGLO U EVROPU Igrao je glavnu ulogu tokom katastrofe u Černobilu, sada je na važnom zadatku, iz britanske baze pratiće...

Podeli vest

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država u Evropu poslalo je specijalizovanu letelicu za otkrivanje radioaktivnih čestica u atmosferi WC-135W "Constant Phoenix" poznatiji i kao njuškalo

Ovaj avion bi kako su naveli britanci trebao biti raspoređen u vazduhoplovnoj bazi RAF Mildenhol u Ujedinjenom Kraljevstvu. Raspoređivanje "Constant Phoenix" u Evropi je prilično retka pojava.

Prvi slučaj kada su ove letelice bile raspoređene u Evropi bio je kada je eksplodirao rekator u nuklearnoj elektrani u Černobilju 1986., kada je više ovih letelica bilo raspoređeno da nadgleda ovu nukelarnu katastrofu. Od tada letelica pod nazivom "njuškalo" u Evropi se pojavila dva puta 2019. i 2020. i u oba slučaja letela je blizu ruske granice. To se posebno odonosi na neuspešni eksperiment koji se odgodio avgusta 2019. na severu Rusije, kada je kako su saopštile ruske vlasti došlo do eksplozije na polignu, kada je eksplodirao motor na nukelarni pogon. Svi veruju da je zapravo Rusija tad testirala nuklearno oružje i da su manerno isključili merne stanice za merenje radijacije.

 

 

VC-135 -podaci o avionu

VC-135 je zasnovan na osnovu aviona C-135 Stratolifter u verzijama B i C. Od 10 napravljenih aviona VC-135 (plus jedan EC-135C konvertovan 1998. godine), ostala su samo dva, oba kojima upravlja 45. izviđačka eskadrila USAF-a koja se nalazi u bazi Ofut u Nebraski.

Letelica je namenjena za prikupljanje čestica iz vazduha i ostalih materija koje su vezane za nukelarna testiranja. Letelica je nastala kao kontrolor ugovora o ograničenoj zabrani nuklearnih testova iz 1963. godine. Modifikacija "Constant Phoenix" se prvenstveno odnose na njegov paket za prikuplajnje uzoraka iz atmosfere, koji posadi omogućava da detektuje radioaktivne "oblake" u realnom vremenu.

Letelica je opremljena spoljnim protočnim uređajima za sakupljanje čestica koje se lepe na poseban filter papir i onda se posebnim sistemom čitavi uzorci sakupljaju i analiziraju. Razvoj programa "Constant Phoenix" naredio je 16. septembra 1947. godine general Dvajt D. Ajzenhauer, koji je zadužio Vojno vazduhoplovstvo da je odgovorno za otkrivanje atomskih eksplozija bilo gde u svetu. Septembra 1949, VB-29 koji je leteo između Aljaske i Japana otkrio je nuklearne ostatke prvog ruskog atomskog testa - događaj za koji se smatralo da nije moguć sve do sredine 1950. godine.

Počevši od avgusta 1950. godine, avioni VB-50 su konvertovani za misiju uzorkovanja vazduha tokom dvogodišnjeg perioda. Avion VC-135 počeo je da zamenjuje VB-50 u decembru 1965. i postao je "radni konj" programa atmosferskog sakupljanja nuklearnih čestica.

Misije uzorkovanja vazduha rutinski su sprovedene iznad Dalekog istoka, Indijskog okeana, Bengalskog zaliva, Sredozemnog mora, polarnih regiona i kod obala Južne Amerike i Afrike. WC-135W je igrao glavnu ulogu u praćenju radioaktivnih ostataka od katastrofe nuklearne elektrane u Černobilu u Sovjetskom Savezu.

Trenutno misija uzorkovanja vazduha podržava Ugovor o ograničenoj zabrani nuklearnih proba iz 1963. godine, koji zabranjuje bilo kojoj naciji da nadzemno testira nuklearno oružje. VC-135 su trenutno jedini avioni u inventaru koji obavljaju operacije uzorkovanja nuklearnih čestica iz vazduha.

Obe letelice prema dostupnim podacima lete radovno na trenažnim letovima na Pacifiku, pre svega držeći na oku i prateći sverenokorejski nuklearni program.Koja će njihova funkcija biti na nebu Evrope, za sad nije poznata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija