• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.02.2022

20:41

AKO BUDE RATA - BIĆE U EVROPI, A DESIĆE SE AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU! Svaki napad na Kijev bio bi velika greška, vojni sukob odvešće u pohod većih razmera

Vesti

AKO BUDE RATA - BIĆE U EVROPI, A DESIĆE SE AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU! Svaki napad na Kijev bio bi velika greška, vojni sukob odvešće u pohod većih razmera

Podeli vest

U zajedničkoj izjavi nakon današnjeg sastanka britanskog premijera Borisa Džonsona i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, upozoreno je da bi svaki ruski napad na Ukrajinu bio velika greška, uz obećanje da će dve države raditi zajedno na jačanju odbrambenih sposobnosti Kijeva... Zelenski je poručio danas da potencijalni vojni sukob sa Rusijom neće biti ograničen samo na Ukrajinu, već da će dovesti do rata punih razmera u Evropi.

Tokom zajedničkog obraćanja sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom u Kijevu, Zelenski je rekao da su lideri razgovarali o koracima kojima bi se obuzdala Rusija, dodajući da niko u ovom trenutku ne može da predvidi šta će se sledeće desiti u sukobu Ukrajine sa Moskvom, prenosi Rojters.

„Lideri su upozorili da bi svaki dalji upad Rusije u Ukrajinu bio ogromna strateška greška i da bi imao velike humanitarne posledice “, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Da će britanske sankcije automatski biti uvedene Rusiji onog trenutka kada dođe do bilo kakvog upada u Ukrajinu, potvrdio je danas premijer Boris Džonson.


„Od vitalnog je značaja da u Moskvi shvate da će postojati automatizam u načinu na koji primenjujemo ove sankcije, tako da onog trenutka kada dođe do daljeg upada na suverenu ukrajinsku teritoriju, te sankcije će se primeniti“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Kijevu, navodi Rojters.

Britanski premijer je upozorio i da bi ruska invazija na Ukrajinu dovela do vojne i humanitarne katastrofe.

„Dalja ruska invazija na Ukrajinu bila bi politička katastrofa, humanitarna katastrofa, a po mom mišljenju to bi bila i vojna katastrofa za Rusiju i svet“, naglasio je Džonson.

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

On je poručio da Rusija mora da se povuče iz svake vojne akcije protiv Ukrajine i nastavi sa diplomatijom.

„Od najvećeg je značaja da Rusija odstupi i izabere put diplomatije.I verujem da je to još uvek moguće. Mi smo voljni da se uključimo u dijalog, ali imamo spremne sankcije, pružamo vojnu podršku Kijevu i takođe ćemo intenzivirati našu ekonomsku saradnju,“ rekao je DŽonson.

DŽonson je tokom zajedničkog obraćanja sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim naveo i da će se Ukrajina odupreti svakoj invaziji i da najkorisnija stvar koja u ovom trenutku može da se uradi jeste da se dopre do ruske javnosti, do građana u Rusiji, kako bi razmišljali o mogućnosti, o kako je rekao, "realnosti da će se ukrajinska vojska boriti.“

„U Ukrajini ima 200.000 muškaraca i žena pod oružjem, oni će pružiti veoma, veoma žestok i krvav otpor. Mislim da roditelji, majke u Rusiji treba da razmisle o toj činjenici i nadam se da će se predsednik Putin povući sa puta sukoba i da ćemo započeti dijalog“, naglasio je Džonson.

Britanski premijer Džonson stigao je danas u posetu Kijevu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim usred pojačanih napetosti sa Rusijom.

Glavni sekretar britanskog Ministarstva finansija Sajmon Klark izjavio je u ponedeljak da će Velika Britanija sankcionisati kompanije i ljude koji imaju najbliže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ako Moskva preduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine, naveo je Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 2 godine

Ако дође до рата европа ће нестати а земље које граниче са русиом биће претворене у ''месечев пејзаж''британија ће бити потопљена,а американци ће се емијати глупим европљанима,поготово ИСТОЧНОЕВРОПЉАНИМА !!!

misko50

pre 2 godine

A sto dvadest hiljada ukrainskih vojnika u Donbasu ne predstavlja pretnju ruskom stanovnistvu koje vekovima zivi tu gde jeste

Zoran

pre 2 godine

Englezi, umesto vašeg ostrvceta biće samo more!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija