• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Greekcitytimes

26.03.2022

18:22

HULIGANSKO PONAŠANJE AZOVACA! Pristalice ukrajinske formacije koju favorizuje NATO, žestoko navukli GNEV potezom u Mariupolju! (Foto)

Reuters

Vesti

HULIGANSKO PONAŠANJE AZOVACA! Pristalice ukrajinske formacije koju favorizuje NATO, žestoko navukli GNEV potezom u Mariupolju! (Foto)

Podeli vest

Spomenik palim sovjetskim vojnicima u atinskom naselju Kaliteja vandaliziran je sa natpisom "Azov", koji se odnosi na ukrajinski bataljon Azov koji se nalazi u gradu Marijupolju koji su osnovali Grci

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova sada, u objavi, nedvosmisleno osuđuje skrnavljenje spomenika.

- Grčka, zemlja koja je stradala od nacističke okupacije, ima poseban senzibilitet u zaštiti sećanja na žrtve nacizma - izjavili su.

- Osuđujemo skrnavljenje spomenika posvećenog sećanju na tri sovjetska vojnika koje su nacističke okupacione snage pogubile u leto 1944. godine. Grčka je zemlja koja je stradala od nacističke okupacije, posebno je osetljiva u zaštiti sećanja na žrtve nacizma i osuđuje svaku upotrebu simbola iz ovog mračnog perioda istorije - stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

- Pristalice ukrajinske oružane formacije 'Azov' koju favorizuje NATO (koja već toliko godina teroriše i ubija civile u istočnoj Ukrajini) zadirali su u grčko sveto sećanje na sovjetske vojnike koji su žrtvovali svoje živote u borbi za oslobođenje porobljene Evrope od fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu - napisala je ruska ambasada u Grčkoj na Telegramu.

 

 

- Nedvosmisleno osuđujemo ovaj neprihvatljivi čin vandalizma i nemoralnog pokušaja protiv istorije i pozivamo grčke vlasti da ga istraže i privedu odgovorne pravdi - dodaje se u saopštenju.

Odred za specijalne operacije Azov je desničarska ekstremistička jedinica Nacionalne garde Ukrajine, sa sedištem u Marijupolju, u priobalnom regionu Azovskog mora.

2014. godine, puk je stekao ozloglašenost nakon što su se pojavile optužbe o mučenju i ratnim zločinima, kao i neonacističkim simpatijama i korišćenju povezanih simbola od strane samog puka, kao što se vidi na njihovom logotipu sa Volfsanđelom, jednim od originalnih simbola koje je koristio 2. SS tenkovska divizija Das Reich.

Predstavnici bataljona Azov kažu da je simbol skraćenica za slogan Idea Nacii (ukrajinski "Nacionalna ideja") i negiraju vezu sa nacizmom. Godine 2014, portparol puka je rekao da su oko 10-20% jedinice bili neonacisti. 2018. godine, odredba u zakonu o aproprijacijama koji je usvojio američki Kongres blokirala je vojnu pomoć Azovu na osnovu ideologije bele rase; 2015. Kongres je poništio sličnu zabranu pomoći grupi.

Pripadnici puka dolaze iz 22 zemlje i različitog su porekla.

Više od polovine pripadnika puka govori ruski i dolaze iz istočne Ukrajine, uključujući gradove Donjeck i Lugansk. Prvi komandant jedinice bio je krajnje desničarski nacionalista Andrij Bilecki, koji je predvodio  Socijal-nacionalnu skupštinu i Patriota Ukrajine. U svojim ranim danima, Azov je bio specijalna policijska četa Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je predvodio Volodimir Špara, vođa Vasilkovskog, Kijevskog ogranka Patriota Ukrajine i Desnog sektora.

Predstavnički dom američkog Kongresa je 2018. takođe doneo odredbu kojom se blokira bilo kakva obuka pripadnika Azova od strane američkih snaga, navodeći njihove neonacističke veze. Dom je ranije usvojio amandmane kojima se zabranjuje podrška Azovu između 2014. i 2017. godine, ali su zbog pritiska Pentagona tiho ukinuti amandmani.

Na to je protestovao Centar Simon Vizental koji je naveo da je ukidanje zabrane istaklo opasnost od izobličenja Holokausta u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija