• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

26.03.2022

22:06 >> 15:18

Neonacisti planiraju da raznesu branu u Odesi! Rusi pucaju u Harkovu, u Lavovu požari usled granatiranja! (FOTO, VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Neonacisti planiraju da raznesu branu u Odesi! Rusi pucaju u Harkovu, u Lavovu požari usled granatiranja! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U napadima stradalo 136 dece. Američki predsedni Džo Bajden doputovao u Poljsku. Medvedev otkrio koji je glavni cilj ruske operacije u Ukrajini. Makron se nada da će razgovarati sa Putinom o Mariupolju

22.00 - Harkov: Rusi pucaju na nuklearno istrazivacko postrojenje

Ruske snage pucaju na nuklearno istraživačko postrojenje u ukrajinskom gradu Harkovu, saopštio je danas ukrajinski parlament na Tviteru.

"Trenutno je nemoguće proceniti obim štete usled neprijateljstava koja ne prestaju u zoni nuklearnog postrojenja", navodi se u saopštenju Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata, preneo je Rojters.

 


Ranije ovog meseca ruske granate su pogodile Institut za fiziku i tehnologiju, kada je generalni direktor postrojenja rekao da je jezgro u kome se nalazi nuklearno gorivo ostalo netaknuto.

 

21.40 - Neonacisti su u Odesi, po nalogu guvernera, minirali branu Hadžibej i planiraju da je dignu u vazduh, tvrdi načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

General je na konferenciji za novinare rekao da će zbog toga gusto naseljena područja zajedno sa meštanima biti u zoni poplava i nazvao ovu odluku "suludom".

On je dodao da je neimenovani predstavnik Državne službe za vanredne situacije Ukrajine pokušao da spreči sprovođenje tog plana, ali je grubo i oštro prinuđen da se povuče i čak mu je prećeno likvidacijom, prenosi RIA Novosti.

Mizincev je rekao i da će plutajuće mine koje je Ukrajina postavila u Crnom moru stići do teritorijalnih voda Rumunije za četiri dana, a Bugarske za deset dana.

Federalna služba bezbednosti Rusije ranije je saopštila da je ukrajinska vojska nakon početka ruske operacije postavila oko 420 mina na prilazima lukama Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni.

20.50 - SAD nameravaju da obezbede Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara civilne bezbednosne pomoći, saopštio je danas Stejt department.

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je u saopštenju da će pomoć biti usmerena u izgradnju kapaciteta ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju pomoći održavanja "bezbednosti granica, održavanja funkcija civilnog sprovodjenja zakona i zaštite kritične državne infrastrukture", preneo je Rojters.

20.39 - Načelnik Lavovske oblasne državne uprave Maksim Kozicki izneo nove informacije

Rusi su pogodili dve mete — skladište nafte i fabriku. Medicinsku pomoć zatražilo je 5 osoba. Nema žrtava. Gašenje oba požara je u toku.

20.23 - Bela kuća demantovala: Bajden to nije rekao!

Ona je demantovala navode medija i istakla da Bajden nije govorio o promeni režima u Rusiji u svom govoru u Poljskoj. Više o tome čitajte OVDE!

20.13 - Ukrajinski Generalštab: Ne odustaju od pokušaja da prodru u Kijev

DRG koriste civilnu odeću i ukradene automobile u Kijevskoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Ne odustaju od pokušaja da prodru u prestonicu. Zbog toga se diverzantsko-izviđačke grupe maskiraju u ukradenu civilnu odeću i automobile".

19.52 - Iz Bugarske jasna poruka

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da neće dozvoliti da se njegova zemlja uključi u sukob u Ukrajini, saopštila je danas pres služba bugarskog predsednika. Više ovde!

19.49 - Predsednik komiteta Mihail Raducki je uputio otvoreni apel Međunarodnom komitetu Crvenog krsta pozivajući tu organizaciju da ne legitimiše humanitarne koridore prema Ruskoj Federaciji, da ne podržava otmice ukrajinskih državljana ili prisilnu deportaciju u državu agresora, i da se promeni svoju odluku, saopštila ukrajinska Rada.

19.39 - Snimak navodnog uništenja ruskog helikoptera, objavili ukrajinski Telegram kanali

 

 

19.17 - Još jedna mina otkrivena je u Bosforskom moreuzu, navodi turski kanal NTV.

19.12 - Za ime božje, taj čovek ne može da ostane na vlasti!

Američki predsednik Džo Bajden je u govoru u Varšavi rekao da odbija da poveruje da obični ljudi u Rusiji podržavaju invaziju Ukrajine, a potom i da Putin "ne može ostati na vlasti".

18.26 - Bajdenov govor u Poljskoj

Ovo je borba između slobode i represije, borba između svetskog poretka zasnovanog na pravilima i zakonima i grube sile. Moramo da se pripremimo za dugu borbu, nećemo pobediti ni za dan ni za mesec. Sada Ukrajina prednjači u borbi za demokratiju i slobodu. VIŠE O TOME OVDE!

18.25 - Kolona za evakuaciju sa stanovnicima Mariupolja došla do Zaporožja, ide ka centrima za podršku

 

 

18.03 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništenja ukrajinskog sistema "Buk".

 

Pogodak je bio direktan i sistem je u potpunosti uništen!

 

 

17.42 - Četiri civila, među kojima i dete, povređena su u Bojarki u Kijevskoj oblasti, prenose ukrajinski Telegram kanali...

17.40 - Poslanica Državne dume Ruske Federacije Marija Butina rekla je da je ruski predsednik Vladimir Putin svojim delovanjem uništio sistem „vazalacije“ Sjedinjenih Američkih Država.

Konkretno, ruski lider je pokazao da Vašington ne može da garantuje bezbednost svojih „vazala“.

- Počešao se svet oko glave: a car je go. I vazalne zemlje su počele tiho da se odmiču: otuda nesloga u merama sankcija Rusiji – neko više, neko manje, neko je skromno ćutao po strani. Da, Putin je stvorio novi multipolarni svet - navodi Butina, prenela je agencija Ura.ru.

17:40 - Produžen policijski čas u Kijevu 

Produženi policijski čas u glavnom gradu Ukrajine biće uveden od 20 časova večeras do 8 sati ujutru u ponedeljak, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je u objavi na internetu rekao da je tu odluku donela ukrajinska vojska, ne navodeći više detalja, prenosi Rojters.

17.02 - Iz Ujedinjenih nacija saopštili su danas da su od početka rusko-ukrajinskog rata poginulo najmanje 1.104, a ranjena 1.754 civila, i da je 3.772.599 osoba izbeglo u susedne zemlje, javlja Anadolija.

U saopštenju Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice navodi se da su podaci dobijeni iz različitih izvora u vezi sa izbegličkom krizom u Ukrajini.

Navedeno je da je od 24. februara do 25. marta iz Ukrajine u susedne zemlje prešlo 3.772.599 izbeglica, od kojih je više od polovine otišlo u Poljsku - 2,23 miliona. U Rumuniju je prešlo 579.800, a u Moldaviju 379.204 ukrajinske izbjeglice.

U saopštenju se upozorava da bi broj poginulih i povredjenih civila mogao da bude mnogo veći od utvrđenog.

UN objavljuje samo brojke civilnih žrtava u Ukrajini koje su potvrđene. Ukrajinske vlasti tvrde da se bilans poginulih civila već izražava u hiljadama.

17.00 - Nekoliko eksplozija čulo se na zapadu Ukrajine, u gradu Lavovu, preneo je BBC uz fotografiju dima koji se vidi nad gradom.

 

 

- Bile su tri snažne eksplozije u blizini Lavova iz pravca Krivčica, sada postoji upozorenje o vazdušnom napadu, zato budite mirni i sklonite se - rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki u onlajn objavi, misleći na oblast u istočnom predgrađu Lavova.

16.33 - Posledice udara rakete u naftno skladište Oružanih snaga Ukrajine u Lavovu, prenosi RT.

 

 


15.56 - Bajden: "Putin mesar"

Predsednik SAD Džozef Bajden je tokom razgovora sa ukrajinskim izbeglicama u Poljskoj ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao "mesarom".

Nedavno ga je nazvao i "ratnim zločincem", zbog čega je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo diplomatsku notu američkom ambasadoru.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je nakon današnjeg sastanka sa Bejdenom da oseća "oprezni optimizam". Odgovor Kremlja čitajte ovde! 


15.26 - Mapa ratovanja

 

 


15.03 - Kadirov objavio snimak iz Mariupolja i poruku

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je na Telegramu video za sve "ukrajinske borce iz fotelja" koji tvrde da borci iz čečenskih jedinica navodno ne učestvuju u aktivnim borbama u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

"Marijupolj. Borbe za još jedan kvart sa razbojnicima koji su se nastanili u stanovima civila. Ko je tamo rekao da nema slike stvarnih borbi? Prenesite nacistima da se malo nameste radi boljeg kadra", napisao je Kadirov na Telegramu uz objavljeni video na kome su prikazane borbe u Marijupolju.

Takođe je rekao da se zemlje sveta, u kojima preovlađuje muslimansko stanovništvo, nisu pridružile sankcijama protiv Rusije, što govori o tome da su muslimani uvek na strani pravde i istine.

 

 

14.56 - Vojnici Južne Osetije otišli u Donbas

Predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je da su vojnici republike otišli ​​u Donbas da učestvuju u ruskoj specijalnoj operacij, javlja RIA.

 

 

14.53 - Bajden sa Dudom, poslao poruku Evropi, spomenuo i Putina

Opširnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP

14.40 - Bosfor otvoren za plovidbu 

Opširnije čitajte OVDE.

14.30 - Zaharova upozorila Ameriku

Opširnije čitajte OVDE.

14.03 - Kuleba: Dobili smo dodatne garancije od SAD u vezi odbrane

Ukrajina je dobila dodatne bezbednosne garancije od SAD u pogledu razvoja saradnje u odbrani, rekao je danas šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

"Dobili smo dodatna obećanja od SAD o tome kako će se razvijati kooperacija u oblasti odbrane", rekao je novinarima Kuleba, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba održali su u Poljskoj prvi zajednički sastanak sa kolegama iz SAD.

14.01. Šta će kupovina ruskog gasa u rubljam znAčiti za Rusiju, a šta za Zapad, detalje čitajte OVDE.

13.30 - Pripadnici ukrajinskog bataljona pokušavaju da pobegnu iz Mariupolja

Zamenik načelnika štaba ukrajinskog 503 odvojenog bataljona marinaca pokušao je da napusti Mariupolj. Posle neuspelog pokušaja otkrio je da su ostaci bataljona podeljeni u grupe i da pokušavaju da izađu iz obruča, tvrde ruski izvori.

 

 

13.25 - Bosfor je otvoren za plovidbu, saopštile su  turske vlasti.

 

13:18 Kličko otkazao vikend policijski čas u Kijevu

On je na Telegramu rekao da policijski čas koji je trebalo da počne u subotu u 20 časova i da traje do sedam ujutru u ponedeljak, po lokalnom vremenu, neće biti uveden.

- Ostaće uobičajeni policijski čas od 20 do sedam časova ujutru. U nedelju popodne će biti moguće kretanje po glavnom gradu i regionu - rekao je Kličko.

 

 

13:09 Bajden stigao u Varšavu na sastanak sa poljskim predsednikom Dudom

 

 

13.07 - Rusija: Vojne vežbe u Kalinjingradskoj oblasti sa S-400

Rusija izvodi vojne vežbe sa raketama zemlja-vazduh S-400 u Kalinjingradskoj oblasti na zapadu zemlje, saopštila je danas Baltička flota, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks. Kako se navodi, u vežbama su angažovani i borbeni avioni Su-27.

Rusija takođe danas izvodi vežbe na Kurilskim ostrvima, oko kojih se spori sa Japanom, nekoliko dana nakon što je Moskva prekinula mirovne pregovore, zbog toga što je Tokio uveo dodatne sankcije usled ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi Rojters.

12.22 - Ministri SAD i Ukrajine održali prvi zajednički sastanak

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba održali u Poljskoj prvi zajednički sastanak sa svojim kolegama iz SAD.

„Razgovaramo o aktuelnim pitanjima i saradnji u političkim i odbrambenim pravcima između Ukrajine i SAD“, saopštio je Reznikov na Tviteru. On je i postavio fotografiju sastanka u Varšavi sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, prenosi Rojters.

 

 

12.03 - Više od 60 ukrajinskih vojnika se predalo u Kijevskoj oblasti

 

 

11.33 - Kličko: U Kijevu od večeras novi produženi policijski čas

Produženi policijski čas u glavnom gradu Ukrajine biće uveden od 20 časova večeras do 8 sati ujutru u ponedeljak, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Kličko je u objavi na internetu rekao da je tu odluku donela ukrajinska vojska, ne navodeći više detalja, prenosi Rojters.

U Kijevu je bio na snazi "produženi policijski čas" od ponedeljka od 20 časova uveče do 7 časova u sredu ujutru,a Kličko je tada najavio da prodavnice, apoteke i benzinske pumpe neće biti otvorene, kao i da se očekue da ruske snage nastave sa granatiranjem.

11.22 -  Ukrajinska delegacija sa Blinkenom

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov i šef diplomatije Dmitro Kuleba sastali su se sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

 

11.20 - Ruske snage zauzele Slavutič kod Černobilja

Ruske snage preuzele su kontrolu nad gradom Slavutič, u kojem žive radnici Černobiljske nuklearke, rekao je guverner Kijevske oblasti Aleksandar Pavljuk. Opšrinije čitajte OVDE.

 

 

11.15 - Uzbuna na Bosforu! Oglasilo se tursko ministarstvo odbrane! 

Mina, za koju se smatra da je jedna od postavljenih na ulazima u luke Ukrajine, primećena je u moru na ulazu u Bosfor, javljaju turski mediji, a tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "objekat neutralizovan", ali i pozvalo brodove u Crnom moru da se čuvaju plutajućih mina. Opširnije čitajte OVDE.

 

 

10.00 - Bajden danas sa ukrajinskim ministrima

Predsednik SAD trebalo bi danas u Poljskoj da se sastane sa ukrajinskim šefom diplomatije i ministrom odbrane, saopštili su iz Bele kuće.

09.34 - Šojgu se pojavio u javnosti posle spekukacija da je imao infarkt. Opširnije OVDE.

09.32 - Rusko ministarstvo je objavilo snimak uništenja najvećeg skladišta goriva kod Kijeva krstarećim raketama "Kalibar" lansiranim iz Crnog mora. Opširnije OVDE.

09.12 - Oštre reči Zaharove poljskom generalu!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je reči poljskog generala, koji smatra da Varšava treba da pokrene pitanje pripadnosti Kalinjingradskoj oblasti

"Kako je postavio pitanje, tako će ga i povući", rekla je Zaharova.

 

 

08.58 - Putin potpisao zakon o statusu boraca u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon po kojim se obezbeđuje status veterana za sve učesnike u specijalnoj ruskoj operaciji u Ukrajini.

08.53- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je za protekla 24 časa ruska avijacija gađala 117 vojnih objekata Ukrajine, uključujući i šest komandnih centara

Prema rečima portparola ruskog vojnog resora Igora Konašenkova, krstarećom raketom „Oniks“ uništena je baza goriva u Nikolajevu odakle se snabdevala ukrajinska vojska sa južnog pravca.
Pored toga, raketama „Kalibar“ uništeno je skladište municije i naoružanja u Žitomirskoj oblasti.
Konašenkov je takođe rekao i da oružane snage Rusije trenutno vode borbe kako bi preuzele kontrolu nad mestima Novomihajlovka i Novobahmutovka severno od Donjecka.

08.45 - Rusija: Završena prva faza operacije u Ukrajini! Opširnije OVDE.

08.10 - Medvedev otkrio koji je glavni cilj Rusije u Ukrajini

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je cilj pregovora Moskve i Kijeva da se fiksiraju svi rezultati vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Kako je rekao, to su pre svega očuvanje ukrajinske državnosti i njenog daljeg razvoja, ali i ono na čemu insistira Rusija – neutralni status Ukrajine, njena demilitarizacija i odbacivanje korišćenja nacističkih zakona koji su bili usvojeni u Ukrajini. Kazao je i zašto ne želi da komentariše konkretno pregovore Rusije i Ukrajine rekavši da je to nezahvalno jer takve stvari zahtevaju medijsku tišinu.

07.40 - U napadima stradalo 136 dece

U ratu u Ukrajini do sada je poginulo 136 dece, dok je još 199 dece povređeno, objavilo je glavno tužilaštvo Ukrajine. Ove procene nije moguće proveriti. Kancelarija UN za prava je u petak saopštila da je potvrdila 1.081 smrt civila i 1.707 povređenih u Ukrajini od početka ruske invazije.

07.37 - Ministarstvo odbrane RF objavlilo je nove snimke helikoptera Ka-52 u akciji

 

 

07.00 - Ukrajinske vojske: Odbijamo napade na Kijev

U svom jutarnjem izveštaju Glavni štab oružanih snaga Ukrajine naveo je da ukrajinske trupe nastavljaju da odbijaju napade ruskih snaga na glavni grad Kijev. Ukrajinska vojska saopštava da su ruske snage imale poteškoća s angažovanjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tokom operacije, delom zbog uticaja međunarodnih sankcija.

06.57 - Ukrajinska vojska je jutros ponovo granatirala Gorlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici

Prema navodima Zajedničkog centra za kontrolu primirja, na taj grad ispaljeno je šest granata kalibra 122 milimetra. Napad je izveden oko osam sati po lokalnom vremenu, a trenutno nema informacija da li u napadu ima stradalih ili ranjenih.

06.30 Zelenski: Zadali smo snažne udarce ruskoj armiji

U svom jučerašnjem video obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojska ove države zadala "snažne udarce" armiji Rusije i zahvalio svima koji su pomogli u odbrani zemlje. On je govorio o "značajnim gubicima" koje je, kako navodi, ukrajinska vojska zadala ruskim snagama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleks

pre 2 godine

Mariupolj pada za tri dana a onda sledi konačni obračun sa nacistima u Donbasu, još malo pa su potpuno opkoljeni, imaju dve opcija, predaja ili uništenje

Bajdena u Varšavi dočekale demonstracije! (VIDEO)
Planeta

Bajdena u Varšavi dočekale demonstracije! (VIDEO)

Predsednik SAD Džozef Bajden stigao je u Varšavu gde je nekoliko hiljada demonstranata tražilo od SAD i NATO hitnu isporuku više oružja za Ukrajinu. Demonstranti su tražili i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom.

25.03.2022

20:49

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija