• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt.com

26.03.2022

12:44

SAMI PALI, SAMI SE UBILI! Šta će KUPOVINA GASA SAMO U RUBLJAMA značiti za Rusiju, a šta za ZAPAD?! Jedan scenario posebno plaši Ameriku...

Reuters

Vesti

SAMI PALI, SAMI SE UBILI! Šta će KUPOVINA GASA SAMO U RUBLJAMA značiti za Rusiju, a šta za ZAPAD?! Jedan scenario posebno plaši Ameriku...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je u sredu centralnoj banci i vladi zemlje nedelju dana da pronađu način da prebace plaćanja za izvoz ruskog gasa na nacionalnu valutu, rublju. Ekonomski stručnajci širom sveta počeli su da spekulišu kako bi to tačno moglo da se uradi i da li će Rusija sprovesti tu meru. Portal Raša tudej navodi nekoliko opcija, uglavnom sve idu na štetu Zapada koji je nezapamćenim sankcijama iznudio ovu odluku Moskve

Zašto prelazak na rublje?

SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije bez presedana protiv Rusije, ciljajući na finansijski sistem zemlje. Predsednik Putin je objasnio da su nelegitimne odluke brojnih zapadnih zemalja da zamrznu sredstva Rusije uništile svako poverenje u njihove valute. Ruski izvoz energije još nije postao žrtva zapadnih ograničenja, ali skoro svi ugovori o kupovini gasa su denominovani u evrima ili američkim dolarima, što ih čini potencijalnom metom. Ali ako Rusija bude isplaćena u rubljama, mogla bi da izbegne sankcije.

Na koje zemlje ovo utiče?

Predloženi potez utiče na „ neprijateljske zemlje “ koje su uvele ekonomska ograničenja Rusiji. To uključuje SAD, Kanadu, Australiju, Japan, Južnu Koreju i većinu država EU.

Šta će se dogoditi ako kupci odbiju da plate u rubljama?

U ovom slučaju, oni neće moći da kupuju ruski gas, jer bilo koja druga valuta ne bi bila prihvaćena. To bi bio udarac za Evropu, koja više od 40 odsto uvoza gasa dobija iz Rusije.

Kako se može postupati sa isplatama u rubljama?

Ruska centralna banka može prodati rublje kupcima gasa ili oni mogu kupiti valutu na otvorenom tržištu. Takođe bi moglo biti mudro da vlade drže rublje u svojim centralnim bankama, kažu analitičari.

Kako će promena uticati na kupce?

Prirodni gas se koristi u različite svrhe, od grejanja i kuvanja do snabdevanja energijom za industrijska preduzeća. Kupovina manje gasa od Rusije efektivno znači da ćete platiti više za robu na otvorenom tržištu. To dovodi do većih troškova za industriju i domaćinstva, rasta cena svih potrošačkih dobara i recesije.

Šta to znači za dolar i evro?

Dominacija dolara kao globalne rezervne valute mogla bi biti ugrožena. Njegova snaga potiče od vezanosti za globalnu trgovinu naftom i drugim robama. Evro se suočava sa sličnim izazovom u manjem stepenu, ali manja tražnja za valutom znači oslabljenu poziciju u globalnoj korpi rezervnih valuta.

Foto: AP PHOTO

Šta to znači za rublju?

Povećanje uloge rublje u međunarodnoj trgovini ojačalo bi valutu, jer bi bila podržana ogromnim prirodnim resursima Rusije. Uz ovu podršku i zbog povećane potražnje, mogla bi jednog dana postati glavna globalna valuta. Najava promene rublje podigla je valutu na tronedeljni maksimum.

Koje su šire implikacije?

Putin je u svom saopštenju nagovestio da je prirodni gas samo prva ruska roba koja se prodaje u rubljama. „ Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem niz mera za promenu plaćanja – da, počnimo sa ovim – za naš prirodni gas koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama u ruske rublje“, rekao je ranije predsednik Rusije. Njegov odgovor ostavlja mogućnost da bi i druge ruske izvozne robe mogle da slede primer gasa, uključujući naftu, metale i žito.

To bi dodatno ojačalo rublju i oslabilo dolar i evro.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 2 godine

Pametno, zbog čega potcenjivati sopstvenu valutu? Naučio zapad da trguje sa svojom valutom, (više puta vrednijom) i time ugrožava Rublju. E sad kad morate kupiti Rublju, malo je drugačije. Amerika $ štanca po potrebi i nikom ne odgovara, sad neće moći a ni štancati Rublju. I u Srbiji (bivšoj Jugi), kada su uvedene druge valute, nastao je haos.

Pedja

pre 2 godine

Amerikance nema ama bas nista da boli, oni ne trebaju ruski gas uopste, cak ce i da zaradjuju na svom gasu sto ga izvoze ako skoci cena....

Baki

pre 2 godine

Pa šta se drugo očekivalo.Blokirali transakcije u evrima, račune u bankama....pa onda plaćajte u Rubljama , nacionalnoj valuti.Hoćete da imate isporuku gasa, nafte...a da se ne plaća .

(VIDEO) UZBUNA U BOSFORU, OGLASILO SE TURSKO MINISTARSTVO ODBRANE!
Planeta

(VIDEO) UZBUNA U BOSFORU, OGLASILO SE TURSKO MINISTARSTVO ODBRANE!

Mina, za koju se smatra da je jedna od postavljenih na ulazima u luke Ukrajine, primećena je u moru na ulazu u Bosfor, javljaju turski mediji, a tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "objekat neutralizovan", ali i pozvalo brodove u Crnom moru da se čuvaju plutajućih min

26.03.2022

10:26 >> 11:10

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija