• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

21.04.2022

22:53

ZAPAD U PANICI - PUTIN JOŠ MOŽE DA POBEDI! Pozicija Rusa u Donbasu obećava uspeh - ali Moskvu brine učestala upotreba raketa, Marijupolj... VIŠE JE SCENARIJA!

Ilustracija

Vesti

ZAPAD U PANICI - PUTIN JOŠ MOŽE DA POBEDI! Pozicija Rusa u Donbasu obećava uspeh - ali Moskvu brine učestala upotreba raketa, Marijupolj... VIŠE JE SCENARIJA!

Podeli vest

Zvaničnici Zapada kažu da vide znake da Rusija rešava neke od problema sa kojima se suočila tokom prve nedelje napada na Ukrajinu, piše Bi-Bi-Si. Takođe su rekli da je ruski predsednik i dalje u poziciji da pobedi

Rusija radi na pitanju komandovanja i kontrole, o čemu svedoči činjenica da pokušava da napreduje u uskim linijama. Ali zvaničnici kažu da Rusi i dalje rade na pojedinačnim putevima u dugim konvojima, što znači da su i dalje ranjivi na napade.

Zvaničnici kažu da ukrajinske trupe nastavljaju da se bore na veoma pametan i efikasan način. Neke od ruskih komunikacionih linija su i dalje prilično dugačke, posebno južno od Harkova, i izložene napadima sa Zapada.

„Putin je i dalje u poziciji da pobedi“

Zvaničnici kažu da je Vladimir Putin „još uvek u poziciji da pobedi“, sa brojnim mogućim ishodima. Ali uskoro se ne očekuje ishod.

Zapad se sprema da „održi vojnu podršku Ukrajini kroz produženi period sukoba, možda većinu ostatka ove godine“, piše Bi-Bi-Si.

Uspeh Rusa u Donbasu je moguć i u najgorem slučaju mogao bi da navede Ruse da se ponovo fokusiraju na neke od svojih predratnih ciljeva, poput Kijeva i Odese. Zvaničnici kažu da ruske snage imaju brojčanu prednost u odnosu na ukrajinsku vojsku, tri prema jedan. Međutim, mnogo zavisi od toga koliko mudro Moskva koristi ove snage i kakve sposobnosti imaju ukrajinski branioci.

Otuda dolazi pritisak na Zapad da pošalje još napredniju opremu. Rusija i dalje ima veliki broj vojnika, između 5.000 i 10.000 oko Mariupolja. To znači da ima malo ili nimalo kretanja ruskih snaga na južnoj strani Donbasa.

Foto: AP/Tanjug

„Osvajanje Mariupolja neće biti lak zadatak“

Zvaničnici kažu da Putinu neće biti lak zadatak da osvoji Mariupolj. Oni smatraju da će to nastaviti da ograničava sposobnost ruskih snaga oko Mariupolja da učestvuju u operacijama u Donbasu. Zapadni zvaničnici primećuju da je ruska upotreba raketa dugog dometa Iskander donekle usporila tokom protekle nedelje.

To ukazuje da je Moskva zabrinuta zbog učestalosti upotrebe raketa i mogućnosti popune zaliha...

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Dačić poručio budućim policajcima da štite građane Srbije i štite Ustav svoje države (FOTO/VIDEO)
Politika

Ministar Dačić poručio budućim policajcima da štite građane Srbije i štite Ustav svoje države (FOTO/VIDEO)

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je danas polaznike 42, 43, 44. i 45. klase Centra za osnovnu policijsku obuku i 39. generaciju učenika Srednje škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ kojima je, kao budućim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, poručio da nema jake države bez jake policije i vojske i da svoje stečeno znanje koriste u čuvanju ustavnog poretka, bezbednosti i stabilnosti zemlje i bespoštednoj borbi protiv kriminala.

25.05.2024

17:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija