• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

04.05.2022

07:00

BOJKOT RUSKOG GASA I NAFTE BIO BI KATASTROFA! Evropi prete glad, otkazi, protesti, smrzavanje...

REUTERS/Dado Ruvic

Vesti

BOJKOT RUSKOG GASA I NAFTE BIO BI KATASTROFA! Evropi prete glad, otkazi, protesti, smrzavanje...

Podeli vest

Sankcije na uvoz ruskih energenata ne bi mnogo uticale na rusku ekonomiju, ali obogaljile bi Evropu mnogo više nego Drugi svetski rat

Evropskoj uniji prete glad, zatvaranje fabrika, masovni otkazi i protesti radnika, a narod neće imati čime da se greje na zimu ukoliko zvanični Brisel uvede totalni embargo na ruski gas i naftu. To će biti najveća katastrofa od Drugog svetskog rata, upozoravaju evropski stručnjaci!

Kako procenjuje Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas, ako bi se prekinuo dotok energenata iz Rusije, najgore bi prošle Hrvatska, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Bugarska i Rumunija, koje su većinom zavisne od ruskog gasa i čija su skladišta skoro potpuno prazna.
- U slučaju obustave isporuke ruskog gasa, većina članica EU neće moći da ostvari više od 80 odsto planirane popune skladišta gasom. Najmanje teškoća u popunjavanju svojih skladišta u tom slučaju imaće Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugal. Nemačka, Holandija i Italija mogle bi da popune svoja skladišta do 60 posto, a sve ostale zemlje najviše 35 odsto - upozorava Evropska mreža.

Papreno

Cena grejanja u Nemačkoj mogla bi da se izjednači sa dvomesečnom kirijom za stan
Rolf Buh

 

Ogromne posledice

Zbog mogućeg embarga na rusku naftu i gas Evropa se užurbano priprema za štednju i ogromne ekonomske posledice. Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je "da sankcije na uvoz ruskih energenata ne bi mnogo uticale na rusku ekonomiju, ali obogaljile bi Evropu kroz ogroman rast cena"... I Martin Vansleben, generalni direktor Asocijacije nemačkih komora trgovine i industrije, opominje da bi "bojkot ruskog gasa za Nemačku bio katastrofalan, uz ogromne nestašice i poskupljenja hrane", dok ministar ekonomije Robert Habek predviđa i masovne proteste građana.
Nemačka, koja ima najveće skladišne kapacitete u Evropi, donela je zakon kojim se propisuje da podzemna skladišta budu 80 posto popunjena do 1. oktobra, kada počinje zimska sezona, ali za sada upućeni tvrde da će to biti teško izvodljivo, kao i da Nemce možda čeka smrzavanje.

Foto: AP/Photo

U Nemačkoj savetuju smanjenje potrošnje gasa


Generalni direktor najvećeg stambenog preduzeća u Nemačkoj Rolf Buh izjavio je da ne može da garantuje da će sledeće zime u stanovima biti toplo. Po njegovim rečima, jedan broj Nemaca suočiće se sa značajnim dodatnim troškovima za grejanje.
- Za pojedine podstanare cena grejanja mogla bi da se izjednači sa dvomesečnom kirijom za stan - objašnjava Buh. Prema njegovoj računici, minimalna mesečna cena grejanja iznosila bi 1.000 evra, i to u manjim mestima, dok bi u gradovima, poput Štutgarta, ta cena išla i do 2.000 evra.


Buh je napomenuo kako je zabrinut zbog energetske krize izazvane situacijom u Ukrajini i jasno je stavio do znanja da dolazi novi talas poskupljenja. Ova zabrinutost i ne čudi, s obzirom na to da više od polovine snabdevanja gasom za Nemce dolazi iz Rusije. Nemačka je to smanjila na 35 odsto od početka rata, ali nije u dobroj poziciji da u skorije vreme potpuno eliminiše ruski gas. Zato je i nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao da očekuje da će njegova zemlja pasti u recesiju bez ruskog gasa.

Kako zameniti rusku naftu

Treba reći da je EU u 2019. uvozom iz Rusije "pokrivala" četvrtinu svojih potreba za naftom. Nemačka pomoću nafte proizvodi 36 odsto potrebne energije i time se nalazi na sredini evropske liste. Sasvim drugačija situacija je na Malti, Kipru ili u Grčkoj. U Grčkoj, recimo, prema podacima EU, pomoću nafte se proizvodi 50 odsto energije. Na Malti ili Kipru i više od 80 odsto. Najveći deo tamošnje nafte iz uvoza potiče iz Rusije - zbog geografske blizine. Tokom ranijih pregovora oko sankcija, na nivou EU embargu na rusku naftu najviše su se protivili Mađarska, Austrija i Nemačka, baš zbog toga što je ovako velike količine teško nadoknaditi drugim vidovima snabdevanja.

Foto: AP/Photo

Evropa na putu da bojkotuje ruski gas

Traže se alternative

Ni druge evropske zemlje ne stoje bolje, a moraće da se okreću sve više alternativnim izvorima gasa i nafte. Italija može da se okrene Alžiru, kao i Azerbejdžanu. I pored toga, Italija ne krije da bi bila u problemu ako bi Rusija iznenada prekinula snabdevanje gasom. Prema takvom scenariju, od italijanskih potrošača bi se tražilo da smanje upotrebu klima-uređaja, a kompanije bi mogle da se suoče sa prekidima u snabdevanju energijom. Kada su druge evropske zemlje u pitanju, Bugarska planira da se okrene Grčkoj, dok Poljska može da se okrene ka dugo planiranom proširenju terminala za uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i gasovoda koji dolazi iz Norveške. Ipak, ovi alternativni vidovi snabdevanja su i skuplji, a i proizvođači energije ne mogu još da proizvedu dovoljne količine.

Ko će proći najgore zbog zavrtanja gasa


* Hrvatska
* Litvanija
* Poljska
* Češka
* Slovačka
* Mađarska
* Austrija
* Slovenija
* Bugarska
* Rumunija

Kompanije u EU 40 odsto gasa dobijaju iz Rusije


EU je 2021. godine uvezla iz Rusije 38 posto gasa za potrebe proizvodnih kompanija, za grejanje, kao i za proizvodnju električne energije. Prema istraživanju Instituta EWI, ako bi Moskva sada zaustavila dotok gasa, region EU plus Britanija, ne računajući Kipar, Maltu i Iberijsko poluostrvo, morali bi da smanje potražnju za 459 teravat-sati (TWh) tokom leta. To bi rezultiralo praznim skladištima gasa u roku od godinu dana. EWI je uzeo u obzir i očekivano povećanje dotoka gasa gasovodom iz Norveške i povećanje isporuka tečnog prirodnog gasa (TPG) u Holandiju i Nemačku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija

pre 2 godine

Srbijo, beži što dalje od Evrope. Oni su brod koji tone, a mi smo tolike godine živeli i bez njih, sada nam tek ne trebaju. Amerika i EU imaju svoje nakaradne agende koje ih vode u samouništenje, a Srbija nije deo tog sveta. Putuj, Evropo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija