• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

20.06.2022

22:46

RAT U UKRAJINI! AMERIČKI PLAĆENICI NE MOGU RAČUNATI NA ZAŠTITU ŽENEVSKE KONVENCIJE, RUSI GAĐALI ZELENSKOG! Austrijanci potvrdili prisustvo... (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

RAT U UKRAJINI! AMERIČKI PLAĆENICI NE MOGU RAČUNATI NA ZAŠTITU ŽENEVSKE KONVENCIJE, RUSI GAĐALI ZELENSKOG! Austrijanci potvrdili prisustvo... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije. Ukrajinske snage izgubile su od početka operacije oko 50 odsto teškog naoružanja. Tokom prethodnog dana ruska vojska je uništila ukrajinske tehnološke objekte za preradu nafte i skladišta goriva u Kremenčugu i Lisičansku. Donjeck pod udarom ukrajinskih granata takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara

23.00 Arestovič savetovao stanovnike Harkova

Savetnik u kancelariji predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič posavetovao je stanovnicima Harkova da evakuišu decu iz grada, jer će borbe koje se vode oko ovog drugog po veličini grada u Ukrajini dugo trajati.

22.30 Ukrajinska provokacija u Harkovskoj oblast

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim u Harkovskoj oblasti organizovao još jednu provokaciju protiv lokalnog stanovništva kako bi optužio Rusku Federaciju za navodno neselektivne udare.
U Harkovskoj oblasti ukrajinske jedinice su rasporedile artiljerijsku bateriju, koja periodično gađa stambena naselja Harkova.
Po nalogu kijevskih vlasti, planirano je da se ukrajinski i strani novinari koriste za pripremu lažnih materijala o navodnim „ruskim ubistvima civila u gradu".

22.00 Američki plaćenici ne mogu računati na zaštitu Ženevske konvencije

Američki plaćenici koji su zarobljeni u Ukrajini ne mogu da računaju na zaštitu Ženevske konvencije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju „Em-Es-En-Bi-Si".
- Ne bih da ulazim u objašnjenja pravne strane njihovog zarobljavanja. Jedno je jasno - oni su počinili zločine. Oni nisu vojnici ukrajinske armije. Na njih se ne odnosi Ženevska konvencija - pojasnio je Peskov.
Kako je istakao, dvojica zarobljenih Amerikanaca treba da odgovaraju za počinjene zločine.

21.30 Zelenski na udaru vatre

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski našao se na udaru vatre tokom tajne posete Lisičansku, u Donbasu, napisala je na fejsbuku poslanica partije "Sluga naroda" Marijana Bezuhla.
- Nije bilo davno. Moja je fotografija. On se našao na udaru vatre, dok je tajno (doputovao) kako bi podržao i video sve svojim očima - napisala je ona.

21.00 Bajden smatra da će Ukrajina brzo ući u EU

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD DŽozef Bajden smatra vrlo verovatnim da će Ukrajina stupiti u EU.
U razgovoru sa novinarima, američki predsednik je istakao da njegova potencijalna poseta Ukrajini zavisi od mnogobrojnih pitanja, između ostalog od toga da li će ona stvoriti dodatne poteškoće Kijevu.

20.30 Zelenski: "U toku pregovori o nastavku rada luka"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su u toku teški pregovori o nastavku rada luka, ali za sada bez rezultata, prenosi Sputnjik.
- Vodimo teške pregovore na više nivoa kako bi se deblokirale ukrajinske luke. Ali, vidite - za sada nema progresa - rekao je Zelenski tokom video-obraćanja državama Afričkog saveza.

20.00 Austrijanci potvrdili prisustvo svojih državljana u Ukrajini

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je, prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, potvrdilo da njihovi državljani učestvuju u sukobu na strani Ukrajine.
- Trenutno DSN (Austrijska državna bezbednosna i obaveštajna agencija) raspolaže informacijama o manjem, jednocifrenom broju ljudi koji su otišli u zonu borbenih dejstava i koji će, verovatno, aktivno učestvovati u vojnim dejstvima - navodi se u komentaru MUP Austrije, prenosi agencija APA.

17.30 Rusi počeli sa uništavanjem ukrajinskih generala

Oružane snage Rusije počele su da uništavaju ukrajinske generale koji sede u pozadini, što daje značajni rezultat,  napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Padubni na telegramu.
Kako je naveo, vojno-civilna administracija Zaporoške oblasti potvrdila je da je tokom raketnog napada na komandni centar ukrajinske vojske u selu Široka dača bilo uništeno 57 visokih oficira.
- Poznato je da su ubijeni ukrajinski generali i pukovnici planirali izvođenje operacije pregrupisavanja snaga u području Lisičanska i Severodonjecka, kao i u Slavjanskom pravcu. Sada ukrajinski garnizoni u Lisičansku i Zolotom, koji su čekali da komanda donese odluku o pregrupisavanju i popunjavanju redova, ostali su "bez glave". U svakom slučaju privremeno - zaključio je on.

17.00 Napad na gasne platforme mogao bi da nanese [tetu Odesi

Napad Ukrajine na crnomorske gasne platforme mogao je da izazove veliku katastrofu i da nanese štetu Odesi, izjavila je danas ruska senatorka Olga Kovitidi.
"Ukrajinske snage suviše dobro znaju da se polje nalazi samo 71 kilometara izvan Odese", rekla je senatorka Kovitidi sa Krima, prenosi agencija TAS S.
Kako je rekla, pogoditi gasno polje "bilo je van svake logike".
"Ukrajinske trupe udaraju bez prestanka i bez razmišljanja," rekla je Kovitidi, pitajući se kome je Ukrajina zaista htela da našteti, Rusiji ili civilima u Odesi.
Ukrajinske snage izvele su jutros napad na platforme za bušenje naftne i gasne kompanije na Krimu "Černomorneftegaza", koja razvija nalazište u blizini Odese.
Nekoliko radnika je ranjeno, neki se vode kao nestali.

16.30 Pušilin: Britanija i Maroko se nisu se obratili u vezi sa plaćenicima

Britanija i Maroko još nisu kontaktirali DPR u vezi sa osuđenim plaćenicima, rekao je šef DNR Denis Pušilin.
- Nije bilo zvaničnih apela ni iz Londona ni iz Maroka, rekao je on u eteru TV kanala Rusija 24.

15.12 - Serija eksplozija u Odesi. Prema preliminarnim informacijama, pogođen je aerodrom Školjni i skladište na Tairovu.

 

 

 

15.04 - Eksplozije u Donjecku

 

 

14.56 - Gradonačelnik Donjecka je saopštio da ne prestaje granatiranje tog grada, a u oblasti oko televizijskog centra u Lenjinskoj oblasti vidi se dim. U Kujbiševskoj oblasti je u napadu ukrajinskih snaga oštećeno više višespratnica, kao i obdanište, ima ranjenih.

 

14.41 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je oslobođeno naselje Toškovka u Luganskoj Narodnoj Republici.

 

14.13 - Rusija upozorila EU!

Ako EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, sama će se odreći dokumenata za Rusku Federaciju o članstvu Litvanije u EU, kažu iz Moskve

13.55 - Napad na naftne bušotine je Rusiji „odvezao ruke“


Napad na naftne bušotine „Černomorneftegaza“ je Rusiji „odvezao ruke“, uskoro će biti izvedeni uzvratni napadi na centre za donošenje odluka, izjavio je za Sputnjik ruski senator s Krima Mihail Šeremet. Prema njegovom mišljenju, ukrajinski napad treba tretirati kao teroristički, jer su ciljani civilna infrastruktura i civili.


Šeremet je dodao da se naftne bušotine koje su gađale ukrajinske snage nalaze u oblasti Zmijskog ostrva.

13.30 - Kopneni deo Krima je maksimalno zaštićen snagama protivvazdušne odbrane, poluostrvo nije ni u kakvoj opasnosti, uključujući i Krimski most, izjavio je lider Krima Vasilij Aksjonov.

 

13.04 - Veliki požar u Donjecku

Gradonačelnik Donjecka saopštio je da je u oblasti Azotni u tom gradu izbio veliki požar, a pod snažnim udarom ukrajinskih projektila su Kijevska, Kujbiševska i Petrovska četvrt Donjecka.

 

13.02 - Zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad je bez presedana i nezakonita, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ova odluka je zaista bez presedana. Ona krši sva moguća pravila. Razumemo da to proizlazi iz odluke Evropske unije da proširi sankcije na tranzit robe. Mi, međutim, smatramo da je to nezakonito", istakao je Peskov, prenosi TAS S.

 

 

12.31 - Ukrajina gađala naftne platforme kod Krima

Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na naftne platforme „Černomorneftegaza“, saopštio je lider Krima Vasilij Aksjonov

11.57 - Merkelova posrednik u pregovorima Ukrajine i Rusije?! 


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da je preuranjeno govoriti o tome da li bi bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel mogla da bude posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva, jer je napustila funkciju i ne namerava da se vraća u politiku.

Foto: AP/Photo

„Ne mogu da odgovorim na pitanje koliko bi gospođa Merkel mogla da odigra takvu ulogu. U perspektivi, imajući u vidu to da nije na funkciji i da smo čuli njene izjave o tome da ne namerava da se vraća političkoj delatnosti, videćemo šta će biti“, rekao je Peskov.


Zapadni mediji su ranije preneli da Angela Merkel ne isključuje mogućnost da posreduje u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine. Peskov je, takođe, rekao da saopštenja Kijeva o planovima da se pregovori s Moskvom obnove u avgustu predstavljaju slatkorečivu demonstraciju pregovaračkog procesa „na ukrajinski način“. „Odavno nam je poznata ta ukrajinska stilistika, ona ništa dobro nije donela“, ocenio je Peskov.

 

11.33 - Bivši potpukovnik o tajnom zatvoru "biblioteka"

Bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Prozorov je otkrio detalje o tajnom zatvoru „biblioteci“ na aerodromu u Marijupolju

 

11.05 - Evropska unija produžila je sankcije protiv Krima i Sevastopolja na godinu dana, odnosno do 23. juna 2023. godine.

 

11.03 - Sprema se i sedmi paket sankcija Rusiji!

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije u ponedeljak će razgovarati o sedmom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje dalja energetska ograničenja, izjavio je pred početak sastanka vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Estonije Andres Sut.

 

11.00 - U Ukrajinu stiže deo opreme za deblokadu luka


Deo opreme za deblokadu luka se već šalje u Ukrajinu, rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis.

„Da bi se ukrajinske luke otvorile, potrebna je vojna oprema... Nešto opreme se već šalje u Ukrajinu... Nažalost, nema drugog načina da se otvore ukrajinske luke. A postoje zemlje EU koje imaju opremu i, ako je isporuče, mislim da ćemo uspeti da rešimo prehrambenu krizu mnogo brže“, rekao je Landsbergis pred početak Saveta ministara spoljnih poslova EU.

 

10.03 - Vlasti Kalinjingrada: Roba zabranjena za tranzit kroz Litvaniju dopremaće se morem

Roba sa sankcione liste kojoj je zabranjen železnički tranzit kroz Litvaniju dopremaće se morem, odnosno trajektima, rekao je za Sputnjik šef pres-službe administracije Kalinjingradske oblasti Dmitrij Liskov.


Litvanske železnice obavestile su Kalinjingradsku železnicu da od 18. juna obustavljaju tranzit određene robe koja je pod sankcijama EU.


Andrej Klimov, šef Komisije Saveta Federacije za zaštitu suvereniteta, ranije je rekao da Evropska unija treba da ispravi situaciju sa blokadom Kalinjingrada, ili će Rusija imati slobodne ruke da reši pitanje tranzita na bilo koji način. On je ocenio da NATO počinje blokadu ruskog regiona uz pomoć Litvanije, da je to direktna agresija na Rusiju koja je primorava da pribegne samoodbrani.

 

09.36 - Čečenske specijalne jedinice „Ahmat“ i saveznička vojska su počeli oslobađanje sela Kamiševaha i susednog grada Zoloto u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) i na taj način su obezbedile prolazak prema Lisičansku, jedinom gradu u LNR-u koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.


„Čečenske specijalne jedinice ‘Ahmat’ su zajedno sa savezničkim snagama počele da oslobađaju Kamiševahu, predgrađe grada Zoloto. Njima se suprotstavljaju razne ekstremističke grupe, uključujući i poljske plaćenike. Bez obzira na to, naše specijalne jedinice uspešno preuzimaju strateški važne tačke i napreduju“, napisao je Kadirov na Telegramu.


On je naveo da paralelno sa tim ruski vojnici izvlače civile iz naselja, koje neprijatelj pokušava da koristi kao živi štit. Podvukao je da su čečenske specijalne jedinice u potpunosti očistile Kamiševahu i grad Zoloto od ukrajinskih nacionalista i plaćenika.

 

09.13 - Ukrajinska vojska izgubila je kontrolu nad naseljem Metelkino u blizini Severodonjecka, saopštio je šef luganske vojne administracije lojalne Kijevu Sergej Gajdaj.


„Izgubljena je kontrola nad Metelkinom u blizini Severodonjecka. Borbe se vode u mnogim naseljima oko Severodonjecka i Lisičanska“, napisao je Gajdaj na Telegramu. Ranije je lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da se završava finalna faza čišćenja naselja Metelkino u LNR.

 

09.03 - Dođite da vidite ranjenike!


Gubernator Brjanske oblasti Aleksandr Bogomaz pozvao je lidere Francuske i Nemačke, Emanuela Makrona i Olafa Šolca, kao i druge predstavnike zapadnih zemalja, da posete tu oblast Rusije, kako bi videli ljude koji su ranjeni u naletima ukrajinskih projektila i razaranja stambenih četvrti u tom regionu.


Šest rejona Brjanske oblasti su na granici sa Sumskom i Černigovskom oblašću Ukrajine, a tokom proleća su u više napada bili na meti ukrajinskih projektila. U aprilu je u naselju Klimovo u granatiranju oštećeno oko 100 kuća, a ranjeno je osmoro ljudi.

08.30 - Ovo su Rusi primenili u Ukrajini

Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini primenila nove visokoprecizne avionske rakete „izdelije 305“ koje se koriste za uništavanje važnih vojnih objekata, saopštio je za medije dobro obavešteni izvor

 

08.12 - Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike 41 put, ispalivši 294 projektila. Tri civila su poginula, a šestoro je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. 

 

07.38 - Volodin: Vašington i Brisel spremni da učine sve da se vojna dejstva nastave

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je da su Vašington i Brisel spremni da učine sve da bi se vojna dejstva u Ukrajini nastavila, pošto ta zemlja ni po kakvim parametrima nije za članstvo u Evropskoj uniji.


„Samouništavanje Ukrajine se nastavlja. Ove nedelje Evropski savet će usvajati odluku o davanju statusa kandidata za EU Ukrajini. Zapad se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Ne uspevaju. Zbog toga su Vašington i Brisel spremni da učine sve da se vojna dejstva nastave“, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.


On je podsetio na to da sada pet kandidata već čeka stupanje u EU. „Ukrajina ni po kakvim parametrima ne odgovara za članicu u Evropskoj uniji, kao ni za status kandidata. Totalna korupcija, procvat kriminala, oligarhijska vlast i razorena ekonomija – to su karakteristike savremene Ukrajine. I u Evropi takođe odlično razumeju to, ali želja da se oslabi Rusija je jača“, konstatuje Volodin.

 

07.33 - Ukrajinska vojska je rano jutros granatirala Gorlovku, ispalivši pet projektila kalibra 60 milimetara. Gađani su i Kijevski i Kujbiševski rejon Donjecka projektilima takozvanog NATO kalibra od 155 milimetara (primenjuje se u zemljama NATO-a), saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

07.32 - Srpski novinar intervjuisao američke zarobljenije...

Plaćenici Robert Druki (39) i Endi Hjuin (27) iz Alabame, koji su zarobljeni u Harkovu, ispričali su da su na osnovu propagande SAD mislili da su Rusi agresori u Donbasu, te da su se uverili da to nije tako

 

07.10 - Zelenski: Rusija će sledeće nedelje intenzivirati napade

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

„Očigledno, sledeće nedelje treba očekivati da će Rusija intenzivirati neprijateljske aktivnosti", naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

On je dodao da Rusija neće biti agresivna samo prema Ukrajini, već i prema drugim evropskim zemljama, navodi britanska agencija.

07.00 - Završava s ečišćenje sela Metelkino

Jedinice specijalnih snaga „Ahmat“, zajedno sa drugim korpusom Narodne milicije LNR, završavaju čišćenje sela Metelkino u LNR, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.


„Selo je imalo važan strateški značaj za Oružane snage Ukrajine, jer su odatle ukrajinski nacisti imali mogućnost da se probiju u Severodonjeck i da odvuku snage ruske vojske od fabrike 'Azot'. Ali to se nije desilo. Selo je očišćeno od ekstremista, mina i 'tajni'“, napisao je Kadirov na Telegramu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija