• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.06.2022

07:00

Dvojica američkih zarobljenika u Ukrajini dala intervju srpskom novinaru! Američki mediji isprali su nam mozak

Tanjug/AP

Vesti

Dvojica američkih zarobljenika u Ukrajini dala intervju srpskom novinaru! Američki mediji isprali su nam mozak

Podeli vest

Plaćenici Robert Druki (39) i Endi Hjuin (27) iz Alabame, koji su zarobljeni u Harkovu, ispričali su da su na osnovu propagande SAD mislili da su Rusi agresori u Donbasu, te da su se uverili da to nije tako

Dvojica američkih plaćenika Robert Druki (39) i Endi Hjuin (27) iz Alabame, koje je ruska vojska zarobila u Harkovu, ispričala su da su im mediji u SAD isprali mozak, te da su zato otišli u Ukrajinu da se bore protiv Rusa. Obojica su rekli da su, na osnovu američkih medijskih izveštaja, mislili da su Rusi agresori u Donbasu, ali da su tek sada svesni da to nije tako, te da se kaju što su uopšte došli na ratište.

Neorganizovana vojska

Druki i Hjuin dali su intervju srpskom novinaru Miodragu Zarkoviću, koji iz Ukrajine izveštava za Jutjub kanal "Helmkast". Iako su obojica vojni veterani, kazali su da pre dolaska u Ukrajinu nisu imali nikakvog borbenog iskustva. Druki je, naime, u dva navrata bio u Iraku kao ekspert za hemijsko oružje, ali prema sopstvenom priznanju, nije imao posla jer takva vrsta naoružanja nije korišćena u toj bliskoistočnoj zemlji. S druge strane, Hjuin je, kako je sam rekao, bio pozadinac u marincima i nikad nije bio na frontu, a kamoli na prvoj borbenoj liniji.

I jednom i drugom dogodilo se da se u Ukrajini prvi put nađu na liniji vatre. Prema njihovim rečima, dva meseca su bili u toj bivšoj sovjetskoj republici pre nego što su poslati na zadatak u Harkov. Iako im je rečeno da će biti podrška grupi vojnika prilikom izviđanja terena, to se nije dogodilo. Završili su na samoj borbenoj liniji, gde su na kraju i uhvaćeni.

Obojica svedoče o tome da je ukrajinska vojska neorganizovana i slabo opremljena uprkos ogromnoj količini oružja, koja pristiže sa Zapada. Kažu da u njihovim redovima ima mnogo stranaca, te da su primetili da je najviše Amerikanaca, Britanaca i Kanađana, ali da ima i ljudi iz Brazila, Ekvadora, kao i veliki broj Finaca.

Znaju da im preti smrtna kazna

Robert Druki i Endi Hjuin rekli su da znaju da im preti smrtna kazna za učešće u ratu u Ukrajini. Ispričali su da sve do zarobljavanja nisu znali da su dvojica Britanaca i Marokonac već osuđeni na smrt streljanjem, ali su istakli da su spremni da prihvate kaznu.

Obojica su rekli da bi voleli da se vrate kućama, ali da znaju da to nije moguće.

- Znam da mi preti smrtna kazna. Žao mi je zbog zločina koje sam počinio - rekao je Hjuin.

Druki, koji ima dobru penziju kao vojni veteran, ispričao je da je došao u Ukrajinu ne zbog para, već da pomogne, kako je mislio, Ukrajincima da se odbrane od Rusa.

- U ovih nekoliko dana koliko sam zarobljen shvatio sam da nisam znao kompletnu priču. Mediji u SAD govore da je Rusija apsolutni agresor, pa sam pomislio da je ukrajinskom narodu potrebna pomoć. Otkad sam ovde, shvatio sam da to nije tako. Shvatio sam da je ovaj rat mnogo veći nego što sam mislio i da ovo nije moja borba. Kad to kažem, mislim na to da se Rusija brani u Donbasu. Nisam znao da je i Ukrajina delimično agresor - rekao je Druki, ističući da rat može da se završi isključivo nalaženjem diplomatskog rešenja.

Dobar tretman

Na pitanje novinara da li je ikad video da ruska vojska ubija civile, on je odgovorio da nije. Istovremeno je pohvalio način na koji se Rusi odnose prema zarobljenicima.

- Mnogo je bolje nego što sam mislio da će biti. Redovno nam daju hranu i vodu, a kad nam je hladno, daju nam ćebad da se pokrijemo - istakao je Druki.

O tome je posvedočio i njegov saborac Hjuin. On isto kaže da ne može da se požali na to kako Rusi tretiraju zarobljenike, budući da je mislio da će ga odmah ubiti, ali se ispostavilo da mu redovno daju i da jede i da pije, te da ima sve što mu je neophodno. I on je pričao o tome da žali što je uopšte došao u Ukrajinu, naglasivši da je bio glup i nepromišljen. Hjuin tvrdi da je želeo da bude humanitarac, te da je preko poljskog popa po imenu Saša došao u Ukrajinu, ali da se ispostavilo da humanitarni radnici ne rade svoj posao. Tako se priključio vojsci, promenivši nekoliko jedinica jer nije bio zadovoljan.

- Ukrajinska vojska je u rasulu. Komandanti nisu kompetentni, vojnici nisu dobro opremljeni, nema dovoljno hrane - izjavio je Hjuin.
Na kraju je i on zaključio da je u Americi čuo samo laži o ratu u Ukrajini, te da se kaje što je uopšte došao.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zzz

pre 1 godinu

kom novinaru? ima li novinar ime... ovako je clanak samo izmisljotina.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija