• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2022

09:00

NATO BLOKIRAO KALINJINGRAD, MILION RUSA U PROBLEMU! Još jedan sukob u najavi, situacija u Evropi opasno se zaoštrava!

Vesti

NATO BLOKIRAO KALINJINGRAD, MILION RUSA U PROBLEMU! Još jedan sukob u najavi, situacija u Evropi opasno se zaoštrava!

Podeli vest

NATO je blokirao rusku enklavu i strateški važnu oblast Kalinjingrad na Baltičkom moru. Litvanija je obustavila železnički transport iz Rusije ka njenoj enklavi, te je skoro milion stanovnika Kalinjingradske oblasti ostalo bez osnovnih potrepština

Vilnjus tvrdi da je sve uradio u skladu sa sankcijama EU i u dogovoru sa Evropskom komisijom, a Moskva je zapretila ratom ukoliko jedina kopnena veza između Rusije i Kalinjingrada ne bude ponovo uspostavljena.     

Nismo mi, nego EU

Litvanske železnice su tokom vikenda obustavile tranzit robe iz Rusije u Kalinjingrad, kršeći tako sve sporazume između dve zemlje. Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov rekao je da za sada blokada ne važi samo za tranzit nafte i naftinih derivata, ali da će i to biti ukinuto 10. avgusta. 

- Više od 50 odsto robe koja iz Rusije dolazi do Kalinjingrada sada neće biti dostupno. I dalje možemo da dobijamo proizvode morskim putem, ali nam je kopnena veza železnicom preko Litvanije bila najvažnija - rekao je Alihanov.

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis objasnio je juče da je odluka o blokadi Kalinjingrada doneta zbog zapadnih sankcija i u dogovoru sa Evropskom komisijom. 

- Litvanija nije ništa uradila, u pitanju su evropske sankcije Rusiji na transport. Železnica se prosto pridržavala uvedenog embarga. Informisali su klijente da tranzit neke robe široke potrošnje, čelika, gvožđa i građevinskog materijala više neće biti dozvoljen preko Litvanije. Sve je urađeno u dogovoru sa Evropskom komisijom i prema njenim uputstvima - rekao je Landsbergis.

Foto: Fotoilustracija/AP/Reuters

Bajden i Putin imaju istorijsku odgovornost da spasu svet

S druge strane, Andrej Klimov, predsednik komisije za zaštitu suvereniteta gornjeg doma ruskog parlamenta, izjavio je da EU mora da ispravi trenutnu situaciju ili će Moskva, u suprotnom, imati odrešene ruke da reši problem svim neophodnim sredstvima. 

- Litvanija je prekršila sporazum s Rusijom napravljen pre 20 godina. Taj sporazum sklopljen je 2002, a kad je Litvanija 2004. ušla u EU, dobili smo garancije da će on biti poštovan. Njime je garantovan tranzit robe iz Rusije do Kalinjingradske oblasti bez izuzetaka. Međutim, Litvanija je u ovom slučaju samo produžena ruka NATO - rekao je Klmov. 

Napad na suverenitet

On je dodao da se potez Vilnjusa može posmatrati kao direktna agresija na Rusiju. 

- To zahteva hitan, adekvatan odgovor kao samoodbranu. Ukoliko EU ne bude obuzdala svoju članicu Litvaniju, Moskva ima pravo da reši problem svim raspoloživim sredstvima - naglasio je Klimov. 

Peskov: Nezakonita odluka Litvanije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je zabrana koju je uvela Litvanija na tranzit robe u region Kalinjingrada bez presedana i nezakonita. 
- Ova odluka je zaista bez presedana. Ona krši sva moguća pravila. Razumemo da to proizlazi iz odluke Evropske unije da proširi sankcije na tranzit robe. Mi, međutim, smatramo da je to nezakonito - istakao je Peskov.

Slično je izjavio i šef komiteta za ustavno zakonodavstvo ruskog Saveta Federacije Andrej Klišas. 

- Pokušaj Litvanije da uvede blokadu Kalinjingradske oblasti predstavlja napad na ruski suverenitet i može biti osnova da Rusija legalno reaguje veoma oštro svim sredstvima koja su joj na raspolaganju - kazao je Klišas. 

Inače, Kalinjingradska oblast je Rusiji strateški veoma važna. Iako ima površinu od samo 15.100 kvadratnih kilometara, tamo su smešteni strateški balistički projektili, koji su jedan od ključnih stubova ruske odbrane.

Borelj: Niko u svetu ne pati zbog Kalinjingrada?!

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da kršenje sporazuma između Unije i Moskve o tranzitu kroz Litvaniju nije uporedivo s ratom u Ukrajini koji je Rusija započela. 
- Ne možemo porediti situaciju u Kalinjingradu sa situacijom u Ukrajini. Na ostatak sveta neće uticati ono što se dešava u Kalinjingradu, ali zato su svi osetili ono što se dešava u Ukrajini - rekao je Borelj. 

     

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikita Petrovic

pre 1 godinu

još prolivanja života nije na odmet pitanje je u vremenu količina krvne plazme je neogranično konačna

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija