• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

22.06.2022

22:45 >> 19:10

119. DAN RATA! Obnavlja se Marijupolj, hit izjava Zelenskog! Kad Rusi posustanu, Britanci šalju pomoć (FOTO, VIDEO)

Reuters

Vesti

119. DAN RATA! Obnavlja se Marijupolj, hit izjava Zelenskog! Kad Rusi posustanu, Britanci šalju pomoć (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je vojna situacija u regionu Luganska veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija. Vlasti Zaporoške oblasti pozvale su na ukidanje granica sa Rusijom, Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da nisu dobili nijedan zahtev iz Vašingtona u vezi sa dvojicom američkih zarobljenih u Ukrajini

22.45 - Šolc traži promenu pravila glasanja u EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je večeras da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da EU treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije prega kada je reč o pravilima glasanja.

Šolc je uputio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, (što podrazumeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja), međutim malo je verovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi portal Politiko.

Govoreći pred poslanicima u Bundestagu uoči samita Evropskog saveta koji je zakazan za četvrtak i petak u Briselu, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredeljenje nosi određene obaveze.

"Uložiću sve napore u Evropskom savetu da obezbedim da cela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo", najavio je nemački kancelar u predočio da "i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove".

Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, pre svega za promenu pravila glasanja kako bi se sprečilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promena nužna.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznelo primedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika.

Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine posle rata i najavio da će Nemačka insistirati na stvaranju "međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou" za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.

22.30 - SAD: Uskoro rešenje spora o NATO članstvu Finske i Švedske

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Turska, Finska i Švedska uskoro pozitivno rešiti sporno pitanje kandidature za prijem u NATO ove dve nordijske zemlje, izjavila je danas visoka zvaničnica Stejt departmenta.

Tokom saslušanja pred senatskim odborom za spoljnu politiku, Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara zadužena za Evropu i evroazijska pitanja, rekla je da SAD odlučno nastoje da se sve tri strane usaglase pre samita NATO, koji se održava sledeće nedelje u Madridu, prenosi Rojters.

22.00 - Obnavlja se Mariupolj?

U Mariupolju je već počela izgradnja stambenih zgrada, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Marat Husnulin.

Po scenariju razvoja grada, do 2035. godine će tamo živeti pola miliona stanovnika, prenosi Sputnjik.

Kako je naveo ministar, za obnovu Mariupolja će biti "prilično veliki" izdaci, a već je napravljena procena objekata, kao i šta se može popraviti, a šta se mora rušiti.

21.15 - VB: Pomoći Ukrajini kad ruska vojska posustane

Britanska vojna obaveštajna služba veruje da će ruske snage u ratu u Ukrajini usporiti svoje napredovanje u narednih nekoliko meseci i tada treba pomoći Ukrajini da krene u kontraofanzivu, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

U komentarima koje je danas objavio nemački Zidojče Cajtung, a prenelo nekoliko uglednih evropskih listova, Džonson je rekao da ruske snage napreduju u Donbasu, na istoku Ukrajine, ali uz veliku cenu koju plaćaju u ljudstvu i opremi, prenosi Rojters.

"Naša (britanska) vojna obaveštajna služba veruje da bi Rusija u narednih nekoliko meseci mogla da posustane i izgubi momentum zbog iscrpljenosti svojih resursa. Tada moramo da pomognemo Ukrajincima da preokrenu dinamiku i krenu u kontraofanzivu sa opremom koju od nas traže. Ja ću se za to zalagati na predstojećem samitu G7 narednog vikenda u Nemačkoj", rekao je Džonson.

20.30 - Zelenski: Znamo ko je u ovom ratu Voldemor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporedio je danas Rusiju sa izmišljenim najvećim zlikovcem Lordom Voldemorom u knjigama o Hariju Poteru.

Zelenski je to rekao u razgovoru sa studentima univerziteta u Torontu, kada je jedan student primetio da su ga njegove pristalice poredile sa britanskim vođom iz Drugog svetskog rata Vinstonom Čerčilom i Harijem Poterom, izmišljenim dečakom čarobnjakom koji je konačno pobedio svog najvećeg neprijatelja Lorda Voldemora.

On je zahvalio na ovakvim poređenjima i dodao da je Hari Poter bolji od Voldemora.

"Znamo ko je Voldemor u ovom ratu, a ko Hari Poter, tako da znamo kako će se rat završiti", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

Agencija podseća da je Zelenski bivši komičar koji je nekada igrao izmišljenog predsednika u popularnoj TV seriji pre nego što je ušao u politiku.

20.15 - TAS S: Granatiran televizijski centar Petrovski u Donjecku

Televizijski centar Petrovski u gradu Donjecku, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, teško je oštećen granatiranjem, a emitovanje programa je prekinuto, saopštila je danas ruska državna novinska agencija TAS S, citirajući lokalnu donjecku novinsku agenciju.

Iako je teško oštećen, toranj za emitovanje se još nije srušio, navodi TAS S.

Deo opreme je oštećen, a deo izbačen iz objekta, navodi ruska agencija.

20.00 - Lavrov doputovao u dvodnevnu posetu Iranu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u dvodnevnu posetu Iranu.

U izveštaju agencije TAS S se navodi da će se Lavrov sastati sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i iranskim kolegom Hosein Amir-Abdolahianom.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije danas je izjavila da će dve strane razmeniti mišljenja o nizu hitnih međunarodnih pitanja, uključujući zajednički sveobuhvatni akcioni plan u vezi sa iranskim nuklearnim programom, razvoj situacije u Ukrajini, Siriji, Avganistanu, Zakavkazju, Jemenu i u regionu Kaspijskog mora.

Pored toga, ministri Lavrov i Amir-Abdolahian razgovaraće o bilateralnim pitanjima, između ostalog i o realizaciji ključnih zajedničkih projekata u oblasti energetike i transporta, kao i izgledima za unapređenje kulturnih i humanitarnih odnosa.

20.00 - LNR: Kijevski odredi sprečavaju predaju Ukrajinaca

Portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko izjavio je danas da su kijevski odredi koji se protive povlačenju sprečavaju male grupe ukrajinskih trupa koje sa tom namerom ulaze u Lisičansk (LNR).

"Svakodnevno male grupe vojnika ukrajinskih oružanih snaga uspostavljaju vezu sa našim jedinicama i najčešće traže priliku da bezbolno i bezbedno izađu na teritoriju koju kontroliše LNR i predaju se, istakao je Filiponenko.

On je dodao da postoje neki ukrajinski odredi protiv povlačenja koji "uz pomoć lokalnih kontraobaveštajaca one koji žele da se predaju hoće da eliminišu kao lekciju za druge".

Ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik ranije je naveo da je oko 5.000 do 7.000 ukrajinskih vojnika bilo ukopano u Lisičansku.

Oficir narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao je ranije da su savezničke snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu Gorskoe i Zolotoje kod Lisičanska.

18.59 - Snage LNR likvidirale su grupu stranih plaćenika u području Gorskog i Zolotog, saopštio je potpukovnik Narodne milicije republike Andrej Maročko. Tom prilikom, oduzeti su veoma važni trofeji, strane proizvodnje i dobijeno mnogo važnih obaveštajnih informacija.

18. 46 - U granatiranju Donjecka oštećen je repetitor, program se emituje sa prekidima, javljaju mediji.

15.48 - Armija LNR zvanično je potvrdila da je ukrajinska vojska u Gorskom i Zolotom u obruču. Operativno opkoljavanje je obavljeno još pre nekoliko dana. Tamos e nalazi više od 2.000 ukrajinskih vojnika.
kako se navodi, uskoro se očekuje da ukrajinske snage u Lisičansku i Severodonjecku takođe budu u kotlu.

 

15.26 - Prerada nafte u Ukrajini je u potpunosti stala, saopštio je direktor ukrajinske kompanije "Naftogaz" Jurij Vitrenko. Podsetimo, ukrajinske rafinerije nafte su često bile ciljevi ruskih raketa.

 

15.22 - Serija eksplozija u okolini Nikolajeva

 

15.06 - Ukrajinska vojska je od početka dana ispalila 178 granata, uključujući i projektile iz artiljerijskog oruđa, kao i iz višecevnih raketnih sistema „Uragan“ i „Grad“ na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo informisanja DNR.

14.23 - Nemačka nastavlja isporuku oružja Ukrajini

Ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je izjavila da će ta zemlja nastaviti da isporučuje naoružanje Ukrajini, a naredna partija sadržaće tri kompleksa višecevnih raketnih sistema „Mars“.
Ona je dodala da će obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje tim sistemima početi već u julu, nakon čega će uslediti isporuka oružja. Nemačka ministarka je, takođe, rekla da su u toku pregovori o isporukama naoružanja Ukrajini u okviru razmene s Poljskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom.
Lambrehtova je objasnila da će te države Ukrajini predati svoje staro naoružanje u zamenu za savremenu nemačku vojnu tehniku.


Ministarka je dodala da je Kijev dao garancije da će isporučeno oružje koristiti isključivo za odbranu i da neće gađati rusku teritoriju. Prethodno su na sajtu Vlade Nemačke objavljeni spiskovi naoružanja koje je već isporučeno Ukrajini, kao i naoružanja koje će tek biti isporučeno.
Reč je o 30 raketnih sistema „Gepard“, PVO sistemu „Iris-T“ i 54 oklopna vozila pešadije M113, koja će biti isporučena iz Danske, uz finansijsku podršku Nemačke.

14.06 - Hersonska oblast: Pokušaj atentata na šefa administracije Černobajevke


U Hersonskoj oblasti izveden je pokušaj atentata na šefa vojno-civilne administracije Černobajevke Jurija Turuljeva. On je lakše ranjen. Kako navode lokalne vlasti, eksplozivna naprava je aktivirana ujutru na putu kojim je prolazilo vozilo sa Turuljevim.

 

13.19 - Lideri EU će, kako se očekuje, na samitu 23-24. juna odobriti status kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, rekao je izvor u EU.

13.07 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da će ubrzo biti objavljeno da je zatvoren obruč oko Lisičanska. „U najskorije vreme ćete čuti saopštenje o opkoljavanju Lisičanska i čišćenju njegove teritorije od banderovskih okupatora“, napisao je Kadirov na Telegramu

12.48 - Moskva: Odgovor na blokadu tranzita u Kalinjingrad osetiće svaki Litvanac


Vreme diplomatskih demarša je prošlo, uzvratne mere za blokadu tranzita u Kalinjingrad mora da oseti svaki građanin Litvanije, rekao je predsednik Odbora Saveta federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas. I portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da odgovor neće biti isključivo diplomatski, već praktičan.

12.37 - Zemlje EU razmišljaju o uvođenju sankcija na rusko zlato, objavila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore. U Moskvi odgovaraju da se rezerve zlata čuvaju isključivo u Rusiji.

"Rezerve zlata čuvaju se u Rusiji, one nikada nisu prebacivane u inostranstvo. Njihov obim se samo povećava", rekao je zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev.

12:30 - Ukrajinski dron napao nafineruj Novošahtinsk u Rostovskoj oblasti

- Jedan od njih je pao na postrojenje za toplotni prenos, posle čega je izbio požar. Drugi (dron) je odleteo - rekli su isti izvori.

 

 

Područje na kojem je izvršen napad je oko 150 km udaljeno od linije fronta. Vatrogasne službe su ugasile požar, preneo je Interfaks.

Požar u rafineriji Novošahtinsk, u ruskoj Rostovskoj oblasti, izbio je neposredno pošto su iznad postrojenja primećena dva ukrajinska drona, rekli su agenciji Tas s neimenovani izvori u lokalnim vlastima

11.26 - Velika Britanija odbila da izda vize ruskoj delegaciji za zasedanje OEBS

11.02 - Mine blokirale brodove

Vlasti Hersona su saopštile da zbog mina koje su postavile ukrajinske snage iz luke ne može da izađe 12 brodova. Radi se uglavnom o turskim brodovima.

10.06 - Ruska mobilna poljska bolnica u zoni operacije

 

 

09.30 - Indonezija: Predsednik Džoko putuje u Kijev i Moskvu

Indonežanski predsednik i sadašnji predsedavajući grupe G20 DŽoko Vidodo posetiće Kijev i Moskvu sledeće nedelje, sa ciljem da doprinese mirnom rešenju njihovog sukoba, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Retno Marsudi.

Rat u Ukrajini stavio je sastanak Grupe 20 (G20) najvećih svetskih ekonomija ove godine u DŽakarti u drugi plan, pri čemu Indonezija nastoji da ujedini članice, uz istovremeno opiranje pritiscima zapadnih država koje prete bojkotom novembarskog samita lidera i zalažu se za isključenje Rusije, prenosi Rojters.

09.06 - Britanija: Rusija šalje rezrevne jedinice u Donbas

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija verovatno sprema da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu. Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Severodonjecka preko Izijuma na severu i Popasne na jugu, saopštilo je to ministarstvo.

U Izveštaju se navodi i da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj poginulih vojnika u Ukrajini od 25. marta, ali da je samoproglašena Donjecka Narodna Republika do 16. juna od početka 2022. godine priznala 2.128 poginulih vojnika i 8.897 ranjenih.

Prema britanskim vojnim obaveštajcima stopa žrtava DNR je ekvivalentna oko 55 odsto njenih prvobitnih snaga, što naglašava izuzetnu iscrpljenost ruskih i proruskih snaga u Donbasu. Vrlo je verovatno da su snage DPR opremljene zastarelim naoružanjem i opremom, a na obe strane, sposobnost formiranja i raspoređivanja rezervnih jedinica na frontu postaje sve važnija za ishod rata, saopšteno je u izveštaju ministarstva, navodi Gardijan.

08.21 - Dan sećanja i tuge

Građani širom Rusije danas obeležavaju Dan sećanja i tuge. Na današnji dan pre 81 godinu nacistička Nemačka napala je Sovjetski Savez. U krvoproliću koje je trajalo 1.418 dana život je izgubilo 26,6 miliona građana SSSR.

Ruski predsednik Vladimir Putin će tokom dana položiti venac na grob Neznanog junaka u Kremlju, saopštila je pres služba predsednika Rusije. Od 2009. godine se sprovodi i akcija paljenja sveća pod nazivom „Sveća sećanja“. Širom Rusije se veče pre Dana sećanja i tuge pale sveće u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata.

 

 

07.23 - Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

- Tamo se zaista vodi najteža bitka. Okupatori snažno pritiskaju - rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja, preneo je Rojters.
 

07.10 - Rogov pozvao na ukidanje granice sa Rusijom

Ne bi trebalo da postoji državna granica između istorijski oslobođenih regiona južne Ukrajine i Ruske Federacije, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

- Za nas je granica sa Rusijom za Nemce gora od Berlinskog zida. Prema različitim procenama, 60-68 odsto stanovnika Istočnog Berlina i DDR imalo je rođake u Zapadnom Berlinu i SRN. U Ukrajini, u zavisnosti od regionu, 73-85 odsto stanovnika ima rođake u Rusiji. Shodno tome, ova granica ne bi trebalo da postoji - rekao je Rogov.

On je podsetio da Nemci svojevremeno nisu održali referendum, već su jednostavno uništili Berlinski zid, počevši da žive u jednoj državi.

07.07 - Ukrajinske snage u industrijskoj zoni u Severodonjecku i na obodu grada

07.02 - Ambasador Antonov: Nismo primili zahtev

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da ruska diplomatska misija nije primila nijedan zahtev iz Vašingtona u vezi sa dvojicom američkih plaćenika zarobljenih u Ukrajini. 

07.00 - Rusi objavili snimak nove grupe zarobljenih ukrajinskih vojnika

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15