• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.07.2022

07:00

UKRAJINA PLANIRA DA KRADE RUSKI GAS! Kijev našao rešenje za predstojeću zimu i spas ekonomije!

AP/Photo

Vesti

UKRAJINA PLANIRA DA KRADE RUSKI GAS! Kijev našao rešenje za predstojeću zimu i spas ekonomije!

Podeli vest

Svakog dana kroz našu zemlju prolaze milioni kubnih metara ruskog gasa, a mi ne punimo naša skladišta. Višak ruskog gasa trebalo bi da bude konfiskovan, predlaže bivši predsednik skupštine u Kijevu Dmitrij Razumkov

Ukrajina, koja se zbog rata suočava sa velikim ekonomskim teškoćama i kojoj predstoji najteža zima u istoriji, našla je rešenje za spas svoje privrede i način da obezbedi grejanje. To rešenje ponudio je bivši predsednik skupštine, Vrhovne rade, Dmitrij Razumkov, koji predlaže da Kijev krade gas od Rusije.

Kad nemaš, ti otmi

Političar je u svojoj kolumni, objavljenoj u "Ukrajinskoj pravdi" predložio "konfiskaciju ruskog gasa", koji prolazi kroz zemlju tranzitnim gasovodima za Evropu.

Foto: REUTERS/Dado Ruvic


"Ukrajinska ekonomija je u katastrofalnom stanju. Kao tranzitna zemlja za gas, moramo ispuniti svoje obaveze prema međunarodnim partnerima. Međutim, višak ruskog gasa trebalo bi da bude konfiskovan u skladu sa zakonom i upumpan u naša skladišta", napisao je Razumkov, koji je bio predsednik Vrhovne rade od 2019, kad je na vlast došao Volodimir Zelenski, do 2021.

 

 

 

Skladišta prazna

Nejasno je kako će Ukrajina popuniti svoja skladišta do jeseni
Dmitrij Razumkov


On je dodao da se Ukrajina nalazi u paradoksalnoj situaciji. "Svakog dana kroz našu zemlju prolaze milioni kubnih metara ruskog gasa, a mi ne punimo naša skladišta", konstatovao je Razumkov.

Foto: Reuters


Stoga, prema njegovim rečima, treba hitno preduzeti mere i oteti taj gas. "Državna naftna i gasna kompanija 'Naftogas' mora da usvoji strateški plan za osiguranje energetske bezbednosti Ukrajine", naglasio je ukrajinski političar.


Razumkov je upozorio da zemlju očekuje teška zima i da se povodom toga nešto mora preduzeti.

"Ukrajina će možda morati da se navikne na to da temperature u kućama ne prelaze 16 stepeni Celzijusa. Imamo samo 11 milijardi kubnih metara gasa. Nejasno je kako ćemo popuniti naša skladišta do jeseni", naveo je Razumkov.

Već viđeno

Međutim, "višak" gasa o kojem on priča zapravo ne postoji. Gasovodima koji prolaze kroz Ukrajinu u Evropu se doprema tačno onoliko kubika gasa koliko je naručeno. Stoga će Ukrajina, ako zaista bude uzimala gas u tranzitu, krasti od Evropljana. Slična situacija dogodila se tokom gasne krize 2006, kad je Rusija u potpunosti obustavila protok gasa do Evrope jer Ukrajina em nije platila račune za taj energent, em je uzimala količine iz tranzita za Evropu.

Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

Olaf Šolc

 

Nemačka nacionalizuje najveću gasnu kompaniju zbog gubitaka

Nemačka namerava da nacionalizuje najveću gasnu kompaniju "Uniper", koja je suočena sa velikim gubicima zbog trenutne krize. Kako je objavljeno, vlada u Berlinu će za 267 miliona evra postati vlasnik 30 odsto te firme i tako pomoći da ona ne bankrotira.


Budući da je ruski "Gasprom" smanjio isporuke gasa, "Uniper" je morao to da nadoknadi kupovinom na tržištu iz drugih izvora, po mnogo višim cenama. Zbog toga je kompanija počela dnevno da posluje sa velikim gubicima.


Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je prekinuo odmor i vratio se u Berlin, saopštio je da će država spasiti "Uniper", koji snabdeva brojne gradske elektrane, regionalne operatere, ali i industriju.


"Potrebno je da stabilizujemo 'Uniper'. Oko 60 odsto uvoza gasa ide preko te kompanije. Sa vlasnicima i finskom vladom, koja je u vlasničkoj strukturi, dogovorili smo rešenje. Ono predviđa da uđemo u vlasničku strukturu sa udelom od 30 odsto. Kupićemo deonice po vrednosti od 1,7 evra, što je ispod cene na tržištu. Osim toga, stavićemo na raspolaganje i hibridne obveznice u ukupnoj vrednosti do 7,7 milijardi evra", objasnio je Šolc.


Kompanija "Fortum", većinski vlasnik "Unipera", već je prihvatila paket mera vlade, a ostalo je da ga još odobri Evropska komisija, kako bi plan bio sproveden u delo.


Stručnjaci upozoravaju da će Evropa ponovo u potpunosti ostati bez ruskog gasa ukoliko Kijev reši da krade taj energent.


"Moskva je naglasila da svoj gas neće davati besplatno. Svako ko se ne bude pridržao ugovora biće isključen sa mreže. Ukoliko Ukrajina bude krala ruski gas, Evropa bi mogla da se suoči sa najtežom zimom u istoriji. Ne samo da neće imati dovoljne količine tog energenta već ga neće imati uopšte",  kažu stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija