• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.08.2022

10:16

KRIZA DRMA EVROPU! Rekordne cene energije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj!

AP/Photo

Vesti

KRIZA DRMA EVROPU! Rekordne cene energije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj!

Podeli vest

Regulator u Velikoj Britaniji kaže da će troškovi energije ove jeseni porasti za 80%, a u Nemačkoj je cena godišnje energije skočila za 6,9 odsto - na 800 evra po megavatsatu!

Britanski energetski regulator objavio je u petak da će podići gornju granicu računa za energiju na prosečnih 3.549 funti sa 1.971 funti godišnje, pošto grupe za kampanju, istraživački centri i političari pozivaju vladu da se pozabavi krizom troškova života.

Standardna tarifa koju dobavljači energije mogu da fakturišu domaćim kupcima za njihov kombinovani račun za struju i gas u Engleskoj, Škotskoj i Velsu je ograničena, ali Ofgem je preračunava tokom cele godine kako bi se odrazile cene na veliko i drugi troškovi industrije.

Oko 4,5 miliona domaćinstava koji plaćaju energiu unapred suočavaju se sa povećanjem sa 2.017 funti na 3.608 funti.

Ograničenje se ne primenjuje u Severnoj Irskoj, gde dobavljači mogu da povećaju cene u bilo kom trenutku nakon što dobiju odobrenje od drugog regulatora.

Cene gasa su skočile na rekordne nivoe tokom prošle godine pošto je veća globalna potražnja u Evropi intenzivirana niskim nivoom skladištenja gasa i padom uvoza gasa iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. Ovo je takođe dovelo do povećanja cene električne energije.

Ranije ovog meseca, Ofgem je najavio da će preračunavati gornju granicu svaka tri meseca, a ne svakih šest meseci kako bi odražavao trenutnu volatilnost tržišta. Predviđa se da bi gornja granica mogla da poraste na 4.649,72 funti u prvom kvartalu 2023. i na 5.341,08 funti u drugom tromesečju pre nego što se blago spusti na 4.767,97 funti u trećem kvartalu.

To je i dalje više u odnosu na prosečan godišnji račun od 1.400 funti iz oktobra 2021. i trenutno ograničenje od 1.971 funti.

Cene u najvećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj, porasle su sa 599,83 evra po megavat-satu u četvrtak na 699,44 evra u petak.

Takođe, u Nemačkoj je cena godišnje energija veća za 6,9 odsto. Nemačke cene električne energije dostigle su rekordne vrednosti pošto je toplotni talas podstakao potražnju, stvarajući pritisak na snabdevanje energijom uoči kritičnog zimskog perioda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija