• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT/Vostok

25.08.2022

19:38

PAMETNOM JASNO! KANADA VRAĆA U NEMAČKU TURBINE ZA "SEVERNI TOK"! Šta će one Berlinu, kad već neće ruski gas?! ILI JE SVE SAMO...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PAMETNOM JASNO! KANADA VRAĆA U NEMAČKU TURBINE ZA "SEVERNI TOK"! Šta će one Berlinu, kad već neće ruski gas?! ILI JE SVE SAMO...

Podeli vest

Kanadski ministar spoljnih poslova Melani Džoli je saopštila da će njena vlada poslati pet turbina iz Montreala nazad u Nemačku, uprkos zahtevima etničkih Ukrajinaca i ukrajinskog ambasadora u Otavi da ih zadrži

 Džoli je otkrila da je odluka doneta nakon zahteva nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je trenutno u poseti Kanadi.

- To je odluka koju smo doneli. Upravo to je tražila Nemačka. Kanada ne želi da daje bilo kakav izgovor Putinu da nastavi da koristi svoj tok energije ka Evropi - rekao je Džoli u intervjuu za državnu televiziju Si-Bi-Es.

Šest "Simensovih" turbina je ostao u Montrealu radi remonta kada je Kanada objavila embargo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Na zahtev Nemačke, Otava je u julu objavila izuzeće za turbine i poslala jednu od njih, ali je "Gasprom" odbio isporuku, navodeći nepravilnosti u dokumentaciji.

Šolc, koji je ove nedelje boravio u Otavi da bi potpisao sporazume o razvoju energije na vodonik sa svojim kanadskim kolegom Džastinom Trudoom, rekao je da će dve zemlje nastaviti da sarađuju na vraćanju pet preostalih turbina.

- Mislim da postoji političko razumevanje da ćemo sarađivati, da smo prijatelji i da nećemo učiniti izvodljivim da ruska igra funkcioniše - rekao je Šolc.

Ukrajina i Nemačka optužile su Rusiju da drži EU kao taoca isporukoma gasa. Gasprom je saopštio da će ispuniti sve svoje ugovorne obaveze, ali da ne može biti kriv kada EU ili Kanada uvedu jednostrani embargo na opremu - kao što su Siemens turbine za "Severni tok 1", gasovod ispod Baltičkog mora koji zaobilazi Ukrajinu.

I kijevski i kanadski etnički ukrajinski lobi protestovali su zbog odluke da se turbine vrate, navodeći da to neće sprečiti Moskvu da „teroriše" EU uskraćivanjem gasa.

- Smatramo da ovo odricanje treba poništiti i to sada - rekla je ambasador Ukrajine u Otavi Julija Kovaliv. 

U međuvremenu, ukrajinsko-kanadski kongres izdao je saopštenje u kojem se navodi da je „razočaravajuće za našu zajednicu što je Kanada propustila priliku da poništi dozvolu tokom kancelarove posete".

Cena prirodnog gasa u EU je ove nedelje naglo porasla, nakon što je Gasprom najavio da će se obustaviti rad "Severnog toka 1" radi remonta između 31. avgusta i 2. septembra. "Severni tok 2", koji ne koristi "Simens" turbine je završen, ali nije operativan, pošto je Nemačka odbila da izda sertifikat u znak protesta zbog ruske specijalne operacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija