• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

26.09.2022

08:27

Ispravka - BBC nije objavio “lažnu vest” o ubistvu Hadis Najafi

printscreen

Vesti

Ispravka - BBC nije objavio “lažnu vest” o ubistvu Hadis Najafi

Podeli vest

Na osnovu analize raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je na našem portalu objavljen snimak za koji se tvrdi da se na njemu nalazi devojka Hadis Nadžafi ubijena na protestima u Iranu, međutim radi se o drugoj osobi čiji je identitet kasnije potvrđen. Izvinjavamo se našim čitateljima zbog prenošenja dezinformacija.

Na našem portalu su prvobitno objavljene informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama, a koje su navodno objavili BBC i Rojters, da je na snimku ubijena Hadis Hadžafi, što je prema neproverenim informacija potvrdila i njena sestra.

Međutim kako se ispostavilo, vest je opremljena fotografijama i Tvitom koji ne prikazuje ubijenu Hadis Nadžafi.

Naime,  kako je objašnjeno u članku portala The Observers od 27.9.2022, vest o smrti djevojke po imenu Hadis Najafi objavljena je prvobitno 25. septembra na Twitter profilu iranske aktivistkinje Masih Alinejad, uz snimak i fotografiju.

Tweet je u međuvremenu obrisan, ali arhivirana verzija dostupna je na web stranici Wayback machine. Objava Masih Alinejad sadržavala je navodni snimak incidenta i fotografiju koja navodno prikazuje Hadis Najafi, koji su vrlo brzo postali viralni. Dakle, žena na viralnom snimku je pogrešno imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da podržava proteste, kako je i sama rekla za BBC.

Hadis Najafi zaista jeste ime devojke koja je ubijena tokom protesta, piše Raskrinkavanje.

Kako se navodi u članku portala The Observers, 22-godišnja Najafi ubijena je na protestu u gradu Karaju, nakon što je nekoliko puta upucana u lice, vrat i prsa. U članku se također tvrdi da se njeno ime nalazi i na listi poginulih koju je objavio Amnesty International, a da je nizozemski portal na perzijskom jeziku Radio Zammaneh objavio njene osmrtnicu, sliku, kao i fotografije fizičkih povreda. 

Dakle, devojka po imenu Hadis Najafi zaista jeste ubijena na protestima u iranskom gradu Karaj, ali viralni snimak devojke koja veže kosu ne prikazuje nju. BBC nije "lažirao vijest".

Sestra 20-godišnje žene identifikovane kao Hadis Nadžafi rekla je, jednom američkom aktivisti, da je njena sestra umrla u sredu nakon što su u nju pucale snage bezbednosti.

Video snimci Hadis Nadžafi objavljeni su na Tviteru. Međutim, analizom raskrinkavanje.ba utvđeno je da snimci nisu autentični.

Na njima se devojka vidi bez hidžaba i protestuje u Karadžu, 30 km severozapadno od Teherana. Navodno je njena sestra potvrdila da je na snimcima ubijena Hadis Hadžafi.

Međutim u članku The Obseversa, dan nakon ove objave, žena s viralnog snimka kontaktirala je BBC Persian i objasnila da ona nije Hadis Najafi, što je ova medijska kuća objavila na svom Twitter profilu. U tvitu se navodi:

Žena koja je vezala kosu i postala simbol hrabrosti demonstranata na ulicama Irana rekla je u videopozivu za BBC Persian da ona nije Hadis Najafi, čija je smrt objavljena. U videoporuci ona kaže: "Borim se za Hadise i Mahse".

Dakle, žena na viralnom snimku je pogrešno imenovana kao Hadis Najafi. Ona je živa i nastavlja da  podržava proteste, kako je i sama rekla za BBC.

 

 

Demonstracije koje su izbile na sahrani 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru nakon što ju je uhapsila policija koja je sprovodila stroga ograničenja Islamske Republike na oblačenje žena, pretvorile su se u najveće proteste u godini. Nastavljeni su sukobi između snaga bezbednosti i hrabrih Iranki u nekoliko severozapadnih regiona. 

Žene u Iranu organizovale su najmasovnije proteste za koje je povod smrt mlade devojke Mahse Amini koja je privedena zbog kršenja zakona o nošenju hidžaba.

Njena tragična sudbina dovela je do besa na ulicama širom zemlje, a žena je postala simbol prkosa.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da Iran treba „odmah da zaustavi nasilno gušenje protesta i da obezbedi pristup internetu“

Takođe je pozvao da se objave informacije o broju ubijenih i uhapšenih, kao i na istragu o "ubistvu Mahse Aminija".

Glavni sindikat nastavnika, u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama u nedelju, pozvao je nastavnike i učenike da organizuju prvi nacionalni štrajk od početka nemira, u ponedeljak i sredu. Pozivaju nastavnici, sindikati, vojni veterani i umetnici da "stanu uz učenike, studente i ljude koji traže pravdu u ovim teškim danima, ali punim nade", piše "Rojters".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15