• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

05.11.2022

13:26

SPREMAJU INVAZIJU? Amerika poslala dva strateška bombardera sa moćnom pratnjom, potezi Pjongjanga prelili čašu! "Oprezna oluja" donela haos na Korejsko poluostrvo!

AP/Photo

Vesti

SPREMAJU INVAZIJU? Amerika poslala dva strateška bombardera sa moćnom pratnjom, potezi Pjongjanga prelili čašu! "Oprezna oluja" donela haos na Korejsko poluostrvo!

Podeli vest

Severna Koreja jutros je ispalila četiri balističke rakete kratkog dometa u Žuto more, saopštila je južnokorejska vojska. Američko vazduhoplovstvo poslalo je dva strateška bombardera na vojne vežbe koje sprovodi sa Južnom Korejom

Severnokorejske balističke rakete preletele su oko 130 kilometara sa najvišom visinom leta od 20 kilometara, objavila je južnokorejska agencija Jonhap. Rakete su lansirane između 11:31 i 11:59 časova po lokalnom vremenu iz okruga Tongrim, severno od Pjongjanga.

Novo lansiranje balističkih raketa dolazi u trenutku kada SAD i Južna Koreja završavaju šestodnevnu zajedničku vojnu vazduhoplovnu vežbu „Vidžilant storm“ ("Oprezna oluja") koja je počela 31. oktobra.

U okviru ovih vežbi Vazduhoplovne snage SAD danas su rasporedile dva strateška bombardera B-1B , koji lete sa pratnjom četiri korejska borbena aviona F-35A, pošto je Severna Koreja poslednjih dana izvela niz probnih lansiranja raketa u znak protesta protiv zajedničkih manevara Vašingtona i Seula, prenosi Jonhap. To je prvo raspoređivanje strateškog bombardera B-1B u američko-južnokorejskim vežbama od 2017.

Pjongjang smatra ove vežbe pripremom za invaziju na Severnu Koreju i vojnom provokacijom.
Sa druge strane, SAD i Južna Koreja produžile su za jedan dan vazduhoplovnu vežbu, koja je trebalo da traje pet dana, zbog „kontinuiranih provokacija Pjongjanga“.

Seul je zatražio od SAD da pojačaju raspoređivanje „strateških sredstava“, koja uključuje nosače aviona, nuklearne podmornice i teške bombardere s velikim dometom poput B-1B, navodi Rojters. SAD od oktobra drže četiri takva bombardera na ostrvu Guam, američkoj teritoriji u Pacifiku, navodi južnokorejska novinska agencija.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su tokom zajedničkih američko-južnokorejskih vežbi. Pjongjang je u znak protesta izveo lansiranje više balističkih raketa, među kojima je i najmanje jedna interkontinentalna, a ispalio je i na desetine artiljerijskih granata u more. U više navrata sa obe strane podizana je i borbena avijacija, pa je tako samo u jednom danu na nebu bilo 180 severnokorejskih letelica i 80 južnokorejskih, koje su patrolirale u blizini zone razdvajanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija