• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/RT

09.11.2022

21:33

(VIDEO) DA NIJE SMEŠNO... MAKRON SE ŠLIHTAO MADURU, A ŠEFOM VENECUELE SMATRA GVAIDA! Šta reći, potreba za naftom menja stvari iz korena!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) DA NIJE SMEŠNO... MAKRON SE ŠLIHTAO MADURU, A ŠEFOM VENECUELE SMATRA GVAIDA! Šta reći, potreba za naftom menja stvari iz korena!

Podeli vest

Francuska i Venecuela bi mogle da imaju bolje bilateralne odnose, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron svom kolegi Nikolasu Maduru na marginama samita o klimatskim promenama u Egiptu.

Pre samo tri godine, Makron je prepoznao drugu osobu, Huana Gvaida, kao predsednika Venecuele.

Kratki razgovor dogodio se tokom događaja UN vezanog za klimu u Šarm el Šeiku, preneo je venecuelanski Telesur, koji je objavio snimak razgovora Makrona i Madura.

Makron je na snimku ocenio da se Latinska Amerika kreće „ponovo ka zajedništvu" i izrazio želju da se razgovara o tome kako bi Francuska mogla da igra pozitivniju ulogu na kontinentu. Makron se takođe obraćao venecuelanskom predsedsniku sa „predsedniče".

- Na usluzi. Naš delegat na konferenciji je Horhe Rodrigez. Možete razgovarati sa njim sa potpunim poverenjem - odgovorio je Maduro. On je istakao da je delegat bio predsednik Narodne skupštine Venecuele.

Rodrigez je tu funkciju preuzeo u januaru prošle godine, iako njegovu funkciju osporava niko drugi do Huan Gvaido. Političar kojeg podržavaju SAD tvrdi da je „privremeni predsednik" Venecuele, kao i predsednik njenog zakonodavnog tela. Francuska je bila među zemljama koje su priznale Gvaida kao "privremenog predsednika".

Neki političari u Francuskoj sarkastično su reagovali na Makronovo očigledno zbližavanje sa Madurom.

- Potrebna nafta čini vas pristojnim - primetio je levičarski predsednički kandidat Žan-Lik Melenšon, misleći na ogromne rezerve ugljovodonika Venecuele.

Gvaido, ranije malo poznat političar, izabran je za predsednika Narodne skupštine u januaru 2019. godine u parlamentu kojim je dominirala opozicija sa vladom Madura. On je tada izjavio da je Maduro bio nelegitiman lider nakon što je navodno namestio izbore 2018. godine.

Pokušaj državnog udara podržali su Vašington i njegovi saveznici. Makron je zvanično priznao Gvaida kao „vršioca dužnosti predsednika" u februaru 2019. godine.
 
Političar je pokrenuo nekoliko pokušaja da preuzme vlast u Venecueli, pozivajući vojsku da ga podrži, ali nijednom nije uspeo. Gvaido i dalje tvrdi da je na čelu Narodne skupštine Venecuele, uprkos tome što je bojkotovao parlamentarne izbore koje je organizovao Karakas u decembru 2020. godine.
 
EU je prestala da ga podržava u januaru 2021. godine, a takođe nije priznala novoizabranu Narodnu skupštinu kao legitimnu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mp

pre 1 godinu

Pa zato ji muči ova muka oko energetike jer plan jim u venecueli nije uspio i sad vrte đe mogu i kako mogu mada ne treba tim nikad vjerovati ... sa zapada samo pljačka i robovanje dolazi

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija