• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

14.11.2022

20:58 >> 14:52

BORCI "VAGNERA" ZAUZELI UKRAJINSKE POZICIJE! Rakete PVO sistema „Osa“ pretvaraju ukrajinske letelice u gomilu otpada

Reuters/AP

Vesti

BORCI "VAGNERA" ZAUZELI UKRAJINSKE POZICIJE! Rakete PVO sistema „Osa“ pretvaraju ukrajinske letelice u gomilu otpada

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 264. dan

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da će jačanje energetskih sankcija i isporuke oružja Kijevu pomoći Evropskoj uniji i Ukraijini da „izdrže zimu“

Prema njegovim rečima, da bi EU i Ukrajina izdržale zimu, neophodne su finansijska i humanitarna pomoć Kijevu, koja podrazumeva, pre svega, dostavljanje energetske opreme.

Armija SAD zaključila je s vojno-industrijskom korporacijom „Lokid Martin“

Nekoliko ugovora u vrednosti od oko 520 miliona dolara kako bi nadoknadila višecevne raketne sisteme koji su isporučeni Ukrajini, saopšteno je iz američke vojske.

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o kompenzaciji štete Ukrajini

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano. Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine.

 


 

 

Prema nacrtu rezolucije koji je podnet Generalnoj skupštini UN na razmatranje, ona „preporučuje da njeni članovi u saradnji sa Ukrajinom formiraju međunarodni registar štete, koji će služiti kao dokumentovani dokaz o navodnoj šteti, gubicima i ranjavanjima... nastalim kao rezultat međunarodno protivpravnih dejstava Ruske Federacije u Ukrajini ili protiv nje, kao i da promoviše i koordinira prikupljanje podataka“.

Rusija je bila protiv usvajanja dokumenta, izjavivši da nacrt rezolucije nema pravnu težinu i da predstavlja „ništavni pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalizovati sa stanovišta međunarodnog prava“.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da zapadne zemlje nastoje da iskoriste blokirana suverena sredstva Rusije kako bi nastavile sa isporukama i otplatom oružja koje je već dostavljeno Kijevu i nazvao je ovu mogućnost „očiglednom pljačkom“.
Predstavnik Rusije je upozorio da bi usvajanje rezolucije moglo da se kao „bumerang“ vrati njenim inicijatorima i upozorio da će „takva odluka samo dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svetu“.

Zemlje koje su bile uzdržane ili su glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog pravnog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne dobijaju nadoknadu za pretrpljenu štetu zbog dejstava Zapada.

Borci „Vagnera“ zauzeli ukrajinske pozicije kod Artjomovska

Borci grupe „Vagner“ jurišom su zauzeli pozicije ukrajinske vojske kod Artjomovska (Bahmuta).
Ranije je dopisnik Sputnjika saopštio da grupa „Vagner“ prebacuje dodatne snage ka Artjomovsku.
Na kadrovima se vide četiri borca grupe kako se približavaju rovovima ukrajinskih vojnika i nakon kratke borbe zauzimaju poziciju i hvataju zarobljenika.

 


 

 

"Osa" u akciji

 

 


Šolc: Važno je da zajedno diskutujemo na G20

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je važno voditi zajedničke diskusije, komentarišući pitanje „izolacije“ Rusije na samitu G20 koji se održava 15. i 16. novembra na indonežanskom Baliju.

„Važno je da ovde diskutujemo zajedno“, rekao je Šolc nemačkim novinarima na marginama skupa, odgovarajući na pitanje „koliko je Rusija izolovana na samitu i koje je zhemlje i dalje podržavaju“.
„Na kraju krajeva, ovde se okupljaju predstavnici mnogih zemalja. G20 predstavlja veliki deo svetskog stanovništva i veliki deo svetske ekonomske proizvodnje. U vezi s tim sporazumi koji se ovde postižu, kao i diskusije i sporovi, neophodni su da bismo doprineli tome da nadalje sve bude bolje nego sada“, dodao je kancelar.

Prema njegovim rečima, sada je „ozbiljna situacija“, koja je „posledic ruskog rata protiv Ukrajine. „Eto zašto smo takođe dužni da razgovaramo o takvim pitanjima i o tom problemu“, rekao je Šolc.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš želeo bi da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju

Ovo je rekao novinarima predstavnik UN Farhan Hak.

On je rekao da za sada nema dogovora o takvom sastanku i dodao da nema ni odluke o susretu Gutereša s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Samit G20 održava se na indonežanskom ostrvu Bali 15. i 16. novembra. Rusiju na samitu predstavlja šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Trenutna situacija u Donbasu

 


 

 

Pojavili su se podaci o tome da ukrajinske vlasti vrše represiju nad civilima u Hersonu

Ovo je rečeno Sputnjiku u pres-službi gubernatora Hersonske oblasti.

Kancelarija Vladimira Zelenskog je u subotu saopštila da su kijevske vlasti počele da rade u Hersonu. Kasnije je na svom Telegam kanalu predstavnik administracije kog je imenovao Kijev saopštio da se u Hersonu uvodi policijski čas od 17.00 do 08.00 sati, kao i da je planirano da se ograniči ulazak u grad i izlazak iz njega.

EU isporučila Kijevu oružje u vrednosti od osam milijardi evra

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da je Evropska unija isporučila Ukrajini oružja u vrednosti od više od osam milijardi evra.

„Tražio sam od svjih vojnih saradnika da najtačnije procene ukupan iznos vojne podrške EU Ukrajini... Mogu da kažem da je predato naoružanje u vrednosti od najmanje 8 milijardi evra iz EU i iz zemalja-članica na bilateralnoj osnovi“, rekao je Borelj na kraju ministarskog sastanka komentarišući kritike u medijima o „premalim količinama“ vojne pomoći Ukrajini iz EU u poređenju sa SAD.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razgovarali su u ponedeljak na sastanku u Briselu o nastavku vojne podrške Ukrajini.

Bajden: Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine

Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je značajna pobeda Ukrajine, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji.

„Ovo je, pre svega, značajna pobeda Ukrajine“, odgovorio je Bajden na pitanje novinara da oceni situaciju u Hersonu.

Bajden je dodao da će SAD nastaviti da isporučuju Ukrajini vojnu pomoć.

„Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima, jer – ništa za Ukrajinu bez Ukrajine“, dodao je on. Šef Bele kuće je napomenuo da očekuje „usporavanje“ vojnog sukoba u vezi sa predstojećom zimom.

Kanada uvela sankcije protiv 23 državljanina Rusije

Kanada uvodi sankcije protiv 23 državljanina Rusije u vezi sa narušavanjem ljudskih prava, saopšteno je na sajtu premijera države Džastina Trudoa.

„Kanada takođe uvodi dodatne sankcije protiv ruskih državljana. Ove sankcije će se ticati 23 pripadnika ruskog sektora pravosuđa i bezbednosti, uključujući pripadnike policije i istražitelje, tužioce, sudije i zatvorske službenike koji su umešani u ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava ruskih opozicionih lidera“, navodi se u saopštenju.
Trudo je takođe najavio i da će biti izdvojen paket vojne pomoći Ukrajini od 500 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za kupovinu opreme za nadzor i komunikaciju, goriva i lekova.

"Su-35C" u akciji

 

 


Moskva uvela sankcije protiv 100 državljana Kanade

Moskva je uvela sankcije protiv 100 državljana Kanade, zabranivši im ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

U saopštenju je navedeno da se sankcije uvode kao odgovor na „praksu režima premijera Džastina Trudoa da uvodi sankcije ruskom rukovodstvu, političarima i poslanicima, predstavnicima poslovnih krugova, ekspertima i novinarima, zaposlenima u kulturi, kao i sivma koga kanadske rusofobske vlasti smatraju nepodobnim“.

„Na osnovu uzajamnosti zabranjuje se ulazak za 100 državljana Kanade. Među njima su visokorangirani činovnici, biznismeni, aktivisti brojnih probanderovskih organizacij, medijskih i finansijskih struktura koje su neposredno uključene u formiranje agresivne antiruske politike“, navelo je Ministarstvo.

Na spisku su, pored ostalih, načelnica Uprave za bezbednost komunikacija Kanade Karolin Ksavije, političar Piter Makej, bivši glavni tužilac, niz rukovodilaca kompanije „Volatus Aerospace“ i drugi.

Rogozin: Razrađuje se visokoprecizna municija za odrede DNR i LNR

Privatne kompanije, uz podršku inspekcijske grupe „Carski vukovi“, razrađuju visokopreciznu navođenu municiju za odrede Luganske i Donjecke Narodne Republike. Municija se izrađuje na osnovu postojećih primeraka naoružanja, izjavio je bivši direktor „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, snagama DNR i LNR sada je potrebna i razna mehanička oprema koja može da im omogući brzu, operativnu, manevarsku upotrebu streljačkog oružja.

„To su okretni uređaji s elementima veštačke inteligencije koje su, takođe, ispitivale razne naše organizacije i koje mogu prilično lako da se prikače na transportna sredstva, na pikape. To je veoma efikasno u borbi protiv bespilotnih letelica protivnika“, precizirao je Rogozin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o proceduri usaglašavanja sa federalnim vlastima pitanja državnih agencija u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Ovo je objavljeno na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

Ukaz stupa na snagu 14. novembra 2022.

EU zvanično pokrenula obuku ukrajinskih vojnika

Evropska unija je u ponedeljak zvanično pokrenula misiju za obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji. Odluka podrazumeva obuku 15.000 vojnika, saopšteno je u Predstavništvu Češke koja predsedava Savetu Evrope.

Odluka formalno stupa na snagu odmah nakon objavljivanja u zvaničnom glasilu EU.
Misija će trajati dve godine, a planirano je da za te potrebe bude izdvojeno 106,7 miliona evra.

Ranije je saopšteno da će se vojnici obučavati u Poljskoj i Nemačkoj, a u misiju mogu da se uključe i zemlje koje nisu u EU. Operativni štav je u Briselu.

Američki general: Ukrajinska vojska se sprema za zimsku ofanzivu, na redu je Krim!

Posledice ukrajinskog granatiranja sela Sabovka u LNR

 

 

Stoltenberg: Ne potcenjivati rusku vojsku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi bila greška potcenjivati rusku vojsku, pošto Oružane snage Rusije „zadržavaju značajne sposobnosti i veliki broj osoblja“. Prema njegovom mišljenju, u situaciji u Ukrajini „naredni meseci će biti teški“.

Makron planira da pozove Putina posle samita G20

Francuski predsednik Emanuel Makron namerava da posle samita G20 pozove ruskog kolegu Vladimira Putina, piše Le Parisien.

„Makron će pozvati Putina posle samita G20. Francuski predsednik će nastaviti dijalog sa ruskim kolegom, potvrđeno je u Jelisejskoj palati“, piše list.

Odlučuje se sudbina Ukrajine? Tajni pregovori Rusije i Amerike u Ankari!

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele punu kontrolu nad selom Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

 

 

ZELENSKI STIGAO U HERSON, VOJNICIMA PORUČIO - IDEMO NAPRED!

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine bezuspešno su pokušale da napreduju u pravcu Kuzjomovke u Luganskoj narodnoj Republici. Oružane snage Ruske Federacije uništile su više od 120 ukrajinskih vojnika;

- Ruske jedinice su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom pravcu, likvidirano je više od 80 ukrajinskih vojnika;

- Avijacija i artiljerija ruske vojske uništile su tri komandna centra ukrajinske vojske u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u LNR;

 

 

- Oružane snage Rusije uništile su dve kontrabaterijske radarske stanice AN/TPK-37 u oblasti Harkov i DNR

- Dve četa Oružanih snaga Ukrajine vraćene su na prvobitni položaj nakon neuspešnog napada u pravcu Kupjanska;

- Oružane snage RF potisnule su dve ukrajinske baterije HIMARS i "Oljha" u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage Ruske Federacije uništile su skladište naoružanja i vojne opreme u Hersonskoj oblasti i skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinci proteruju zapadne novinare iz Hersona!

Jelen najavljuje nove sankcije SAD protiv Rusije

Američki ministar finansija DŽenet Jelen najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti nove sankcije transnacionalnoj mreži pojedinaca i kompanija, koje rade na nabavci vojnih tehnologija koje se koriste za ruske ratne akcije u Ukrajini.

Jelen je, na marginama samita G20 na Baliju, izjavila da će sankcije biti usmerene na 14 pojedinaca i 28 poslovnih entiteta, među kojima su i finansijski posrednici, prenosi Rojters.

Zaharova snimila Lavrova: Zapadni mediji lažu, on sedi pored mene, nije u bolnici!

Slovenci obučavaju Ukrajince

Slovenija će učestvovati u misiji Evropske unije (EU) za obuku boraca Oružanih snaga Ukrajine, ali ne na svojoj teritoriji, izjavila je šefica Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

- Prema mojim informacijama, ne govorimo o razmeštanju ukrajinske vojske u Sloveniji. Verovatno će se obuka odvijati u Poljskoj ili negde drugde. Sporazum o tome će biti zaključen unutar Evropske unije - rekla je Fajon.

Danas glasanje u UN: Oduzeta imovina Rusa završava u rukama Kijeva?

Tokom noći odjeknule su eksplozije u Harkovu.

Kako je saopštio gradonačelnik grada Igor Terehov, industrijski objekat je oštećen.

Oštećen jedan od ključnih objekata Ukrenerga

Jedan od ključnih energetskih objekata Ukrajine ozbiljno je oštećen, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo na svom Telegram kanalu.

- Prošle nedelje je oštećen jedan od ključnih objekata Ukrenerga. To je uticalo na snabdevanje niza područja, u kojima je situacija i dalje teška - navodi se u saopštenju.

 

 

Prema navodima kompanije, teška situacija u snabdevanju energijom je zabeležena u Kijevu, Kijevskoj oblasti, Černigovu, Čerkasima, Žitomiru, Sumi, Harkovu, Poltavi, gde funkcionišu planska i vanredna isključenja.

- Kijevsko i Harkovsko energetsko čvorište - to su veliki potrošački regioni, gde struja stiže iz onih regiona u kojima se sada proizvodi. Ali mreža u ovim oblastima je pretrpela veoma ozbiljna oštećenja i postepeno je popravlja Ukrenergo i druge energetske kompanije - rekao je predsednik Upravnog odbora kompanije Vladimir Kudricki.

Ukrajina gomila snage u pravcu Svatovog

Oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrij Maročko saopštio je da se Oružane snage Ukrajine pregrupišu u pravcu Svatovog.

 

 

Gruško o proširenju NATO-a

O ulasku Ukrajine u NATO sada može da razmišlja samo ludak, a proširenje Alijanse ne doprinosi jačanju njene bezbednosti, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Dobro je što je Srbija prilokom glasanja bila uzdržana, mada bi mi bilo draže da je glasala protiv.

NATO PONUDA PUTINU: ZADRŽI KRIM, ALI IZMESTI CRNOMORSKU FLOTU I DAJ NAM SVE OSTALO! Ovako bi Zapad da okonča rat u Ukrajini!
Planeta

NATO PONUDA PUTINU: ZADRŽI KRIM, ALI IZMESTI CRNOMORSKU FLOTU I DAJ NAM SVE OSTALO! Ovako bi Zapad da okonča rat u Ukrajini!

Zemlje NATO pakta nude ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ponižavajuće rešenje za okončanje rata u Ukrajini. Zapadni mediji pišu da velike sile nude šefu Kremlja da zadrži Krim, ali da odatle izmesti svoju Crnomorsku flotu, a u zamenu za to traže da im prepusti Donbas, Zaporožje i Herson, odnosno sve oblasti koje je ruska vojska osvojila u Ukrajini.

14.11.2022

07:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31