• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

25.12.2022

10:36

SITUACIJA U AVGANISTANU IZMIČE KONTROLI! Žene izašle na ulice, TALIBANI ih napali štapovima, palicama i VODENIM TOPOVIMA?!

Printscreen Twitter

Vesti

SITUACIJA U AVGANISTANU IZMIČE KONTROLI! Žene izašle na ulice, TALIBANI ih napali štapovima, palicama i VODENIM TOPOVIMA?!

Podeli vest

Desetine devojaka i žena, uglavnom studentkinja, izašle su na ulice grada Herata na zapadu Avganistana kako bi protestovale protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.

Demonstrantkinje, podeljene u manje grupe, vikale su "obrazovanje je naše pravo" i okupile su se ispred kancelarije pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od učesnica protesta za nemačku agenciju dpa.

Talibanske snage su pokušale da ih oteraju vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga demonstrantkinja. Snimci događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako poliva žene vodom.

Snažne kritike zbog zabrane obrazovanja

Odluka talibana da zabrani devojkama i ženama da pohađaju škole i fakultete je izazvala snažne međunarodne kritike.

Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana fakultetskog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentkinje nisu pridržavale strogih pravila o oblačenju, te da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se mešale sa studentima.

Žene i devojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine.

Traže da se ženama zabrani dolazak na posao

Ministarstvo privrede je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim radnicama da dolaze na posao, što je drugi primer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Radnice do daljeg ne smeju na posao jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih za nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u subotu rekao da je "duboko zabrinut" da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Avganistanu ugroziti ključnu pomoć koja spašava život milionima.

"Žene su ključne za humanitarna delovanja širom sveta. Ova će odluka biti razorna za avganistanski narod", napisao je Blinken na Twitteru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15