• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/fakti.org

03.01.2023

18:24

"RUSIJA UNIŠTAVA AMERIČKI SATELIT NA NISKOJ ZEMLJINOJ ORBITI I POČINJE..." Rand korporacija objavila 4 scenarija napada Rusije na NATO bez nuklearnog rata, jedna stvar je upadljiva, ima li logike?!

Vesti

"RUSIJA UNIŠTAVA AMERIČKI SATELIT NA NISKOJ ZEMLJINOJ ORBITI I POČINJE..." Rand korporacija objavila 4 scenarija napada Rusije na NATO bez nuklearnog rata, jedna stvar je upadljiva, ima li logike?!

Podeli vest

Rand korporacija, jedan od najvećih tink-tenkova u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je studiju povodom moguće eskalacije sukoba u Ukrajini

 

Ovaj trust mozgova je poznat širom sveta po tome što deluje u zoni interesa Pentagona i CIA, po čijoj narudžbini izrađuje desetine studija. Mnoge od njih nisu za objavljivanje.

Godišnji budžet Rand korporacije je 357 miliona dolara, a izveštaj o Ukrajini barata sa četiri scenarija. Svaki od njih počinje hipotetičkim napadom ruskih oružanih snaga na snage Severnoatlantske alijanse.

Prvi scenario

Po prvom, Ruska Federacija izvodi demonstrativni raketni napad na skladište ili prazan aerodrom neke zemlje NATO, bez žrtava među vojnim i civilnim stanovništvom. U ovom slučaju korporacija preporučuje čisto diplomatski i ekonomski odgovor, jer simetričan napad na infrastrukturne objekte ili agresivne akcije u sajber prostoru mogu izazvati eskalaciju sa Rusijom.

U suštini: generalna linija izveštaja je – izbegavati svako fatalno zaoštravanje sa Rusijom.

Drugi scenario

Drugi scenario se bavi reakcijom Sjedinjenih Država i njenih saveznika na uništenje njihovog satelita na niskoj Zemljinoj orbiti. U toj situaciji bi Vašington i Brisel trebalo da odgovore „širokim spektrom nevojnih napada“.

Treći scenario

Treći scenario: Rusija ciljano gađa raketama vazdušne baze NATO u Poljskoj i Rumuniji. Ti napadi rezultiraju žrtvama. U toj situaciji analitičari preporučuju reagovanje, ali „napadom manjeg intenziteta”, sa uvođenjem sankcija i međunarodnom osudom. Međutim, i to treba učiniti na način da ne izazove neprijatelja da započne punopravni rat.

Četvrti scenario

I konačno, četvrti scenario: Rusija pokreće sveobuhvatni raketni napad na objekte alijanse u Evropi, uključujući vazdušnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i luku u Roterdamu. Pravno gledano, to bi bio očigledan čin agresije. Međutim, Rand korporacija i pri ovakvom razvoju događaja sugeriše uzdržanu, ako ne i polovičnu reakciju. Sa demonstracijom saveznicima nepokolebljive odlučnosti SAD, ali bez uvlačenja Kremlja u rat.

Kao što se vidi, u sve četiri simulirane situacije – Rusija prva izvodi napade. Bez objašnjenja: zašto bi Moskva, koja za to nema nikakav krupan razlog za slične akte agresije, uopšte kretala tim rizičnim putem.

Foto: printscreen

Rand korporacija navela 4 scenarija za "ruski napad"

Zašto bi Rusija prva napala?

SAD imaju bogato istorijsko iskustvo u izvođenju provokacija, ili, kako ih nazivaju, „operacija pod lažnom zastavom“. Na njihovom spisku su i eksplozija krstarice „Maine” u luci Havane (1898), incident u Tonkinu koji je omogućio početak rata u Vijetnamu (1964), „svedočenje Naire” pre invazije na Irak (1991) i „hemijski napadi „u Siriji. Sve su to „ručni  radovi“ američkih obaveštajnih agencija (uz asistenciju medija).

Rand korporacija u sva četiri scenarija naglašeno poziva da se izbegne sukob velikih razmera:

„Cilj dosadašnje ratne politike SAD bio je da se izbegne rat između NATO-a i Rusije. Ni ograničeni ruski napad na NATO ne negira ovaj cilj“.

Sve ovo navodi na zaključak da su u izveštaju navedeni algoritmi koji će pomoći da se temperatura krize na evropskom kontinentu drži na kontrolisanom nivou. Sasvim je moguće da je sve u funkciji pripreme za predstojeće pogoršanje situacije u Ukrajini.

Vladimir Vasiljev, glavni istraživač Instituta Ruske akademije nauka za SAD i Kanadu, naglašava:

– Rusija će polako, ali sigurno steći prednost na frontovima. Zato za SAD  može postati aktuelno  pitanje „zamene“ Oružanih snaga Ukrajine jedinicama NATO, predstavljenim u ovom ili onom obliku. Glavno je što ni u jednom scenariju nema diplomatskog rešenja. Pretpostavlja se da eskalacija treba da se intenzivira, ali da istovremeno ne dovede do ozbiljnih posledica po Zapad, koje bi podrazumevale upotrebu nuklearnog naoružanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 1 godinu

Koliko ja mogu da ocenim, po ovim "studijama" Amerika i NATO bi da ratuju sa Rusijom ali im pune gaće od mogućih posledica koje bi ih van svake sumnje pogodile. Sama činjenica da u svakoj opciji rat započinje Rusija govori da je upravo plan Amerike da se na neki način izazove akcija Rusije i na taj način obezbedi alibi za ulazak u rat, baš kao što su direktno izazvali intervenciju u Ukrajini dovlačenjem ogromne količine naoružanja paralelno sa medijskom kampanjom koja je trajala više od 6 meseci da Rusija sprema napad. Jasno je njima da bi direktan ulazak u ovaj sukob prvo platili Nemačka i Velika Britanija i da bi prve balističke rakete sravnile sa zemljom pola Berlina ili Londona a nije isključeno i da bi neka "zalutala" balistička raketa lansirana sa nekih 100km od istočne obale završila na Beloj kući ili Pentagonu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija