• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.01.2023

07:00

Bivša republika SSSR uvela novo pravilo u kulturi! Kirgizija zabranila pevanje na plejbek

printscreen

Vesti

Bivša republika SSSR uvela novo pravilo u kulturi! Kirgizija zabranila pevanje na plejbek

Podeli vest

Kirgiske vlasti od početka ove godine zabranile izvođačima da na javnim nastupima koriste unapred snimljeni materijal i samo otvaraju usta kako ne bi varali publiku

Kirgizija je od 1. januara uvela zabranu pevanja na plejbek tokom javnih nastupa. Ministarstvo kulture, informisanja i sporta te zemlje saopštilo je da je nova mera uvedena kako bi se osiguralo da građani ne budu prevareni na koncertima izvođača koji su dosad često koristili unapred snimljeni materijal i tokom nastupa samo otvarali usta.

Iskrenost

Kultura počinje sa iskrenošću. Hajde da ne varamo gledaoce i slušaoce
Altinbek Maksutov

Kazne za organizatore

Novi zakon zabranjuje pevanje na plejbek na državnim kulturnim događajima u pozorištima, bioskopima, muzejima, klubovima, bibliotekama i sportskim objektima. Osim toga, zabrana se odnosi i na nastupe na svim masovnim javnim događajima. Kirgiski ministar kulture Altinbek Maksutov kazao je da red mora da se zna.

- Pevači moraju da pevaju uživo tokom kulturnih događaja - istakao je Maksutov.

Prema njegovim rečima, vlasti su odlučile da uvedu novo pravilo iako su svesne da bi ono moglo da donese probleme nekima od izvođača.

- Kultura počinje sa iskrenošću. Hajde da ne varamo gledaoce i slušaoce - rekao je Maksutov.

On je dodao da će lično nadgledati sprovođenje novog zakona.

Lokalni mediji nisu naveli kolike su kazne propisane za kršenje novih pravila, ali je precizirano da će za poštovanje zakona biti odgovorni organizatori koncerata i menadžeri objekata u kojima nastupi budu održavani.

Godine rasprave

Kirgiske vlasti su, inače, godinama vodile rasprave o tome da li pevanje na plejbek treba zabraniti.

Jedni su zagovarali potpunu zabranu, dok su drugi bili protiv, ali su tražili da kvalitet zvuka prilikom izvođenja na plejbek bude vrhunski. U februaru 2021. vlasti u Biškeku pokušale su da uvedu neki red, naredivši da za svaki nastup na kartama i plakatima mora biti jasno naznačeno da li je koncert planiran da bude održan uživo ili je u pitanju izvođenje na plejbek.

Tadašnji ministar kulture Kirgizije Nuržigit Kadirbekov rekao je da mnogi ne žele da odustanu od pevanja na plejbek zato što nemaju odgovarajuću tehničku opremu za izvođenje uživo, te je smatrao da je dovoljno samo naznačiti kako će koncert biti izveden. To pravilo su dosad mnogi poštovali, međutim, bilo je i onih koji nisu.

Sada sa potpunom zabranom plejbeka svi izvođači će morati da se pridržavaju pravila.

Zabrana u Turkmenistanu i Kini

Zabranu izvođenja na plejbek pre Kirgizije uveli su Turkmenistan i Kina.

Bivši predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov zabranu je uveo još 2005, pa tako pevanje na plejbek nije dozvoljeno na javnim nastupima, ali ni na privatnim, poput svadbi. On je, kako kažu, na tu ideju došao gledajući na televiziji kako stare nacionalne zvezde pevaju na plejbek, te je zaključio da tako škode napretku nacionalne kulture i umetnosti.

S druge strane, Kina je u februaru 2021. zabranila izvođenje na plejbek tokom javnih nastupa, navodeći da se time staje na put prevari publike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15